Antivirale verdediging vanuit de darmen

Antivirale verdediging vanuit de darmen

Luister naar dit artikel

De rol van het darmmicrobioom bij ziekte en gezondheid is goed ingeburgerd. Toch wordt niet goed begrepen hoe de bacteriën in onze ingewanden ons beschermen tegen virale infecties.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Nu hebben onderzoekers van de Harvard Medical School voor het eerst beschreven hoe dit gebeurt bij muizen en hebben ze de specifieke populatie van darmmicroben geïdentificeerd die zowel gelokaliseerde als systemische immuunrespons moduleert om virale indringers af te weren.

Het werk, gepubliceerd op 18 november in Cell, lokaliseert een groep darmmicroben, en een specifieke soort daarin, die ervoor zorgt dat immuuncellen virusafstotende chemicaliën afgeven die bekend staan als type 1-interferonen. De onderzoekers identificeerden verder het precieze molecuul – gedeeld door veel darmbacteriën binnen die groep – dat de immuunbeschermende cascade ontgrendelt. Dat molecuul, zo merkten de onderzoekers op, is niet moeilijk te isoleren en zou de basis kunnen worden voor medicijnen die de antivirale immuniteit bij mensen versterken.

Het team waarschuwt dat de resultaten nog moeten worden bevestigd in verdere dierstudies en vervolgens worden gerepliceerd bij mensen, maar de bevindingen wijzen op een nieuwe strategie die de antivirale immuniteit bij mensen zou kunnen helpen verbeteren.

“Gezien de cruciale rol die interferonen spelen bij ziekte en gezondheid, wijst onze identificatie van een bacterieel molecuul dat interferon-beschermende signalering kan induceren op een veelbelovende nieuwe benadering om een therapeutische verbinding te ontwikkelen die de antivirale immuniteit zou kunnen versterken om het risico op virale infecties te verminderen,” zei senior auteur Dennis Kasper, hoogleraar immunologie aan het Blavatnik Institute aan de Harvard Medical School.

Facebook heeft ons een schaduwban gegeven. Klik hier om ons te volgen op Telegram zodat u dagelijks onze nieuwste artikelen te zien krijgt!

Het menselijk lichaam wordt, net als dat van andere zoogdieren, gekoloniseerd door biljoenen microben – bacteriën, virussen, schimmels – die gezamenlijk de commensale microbiota worden genoemd. Huidige schattingen suggereren dat er ongeveer evenveel bacteriële cellen als menselijke cellen in het menselijk lichaam zijn, en ongeveer honderd keer meer bacteriële genen dan menselijke genen, waarvan de overgrote meerderheid zich in het onderste deel van het maagdarmkanaal bevindt.

Lage interferon-signalering die antivirale bescherming biedt bij afwezigheid van actieve infectie, is bij alle mensen kort na de geboorte aanwezig, maar waar en hoe deze signalering plaatsvindt, is onduidelijk gebleven. Dit werk geeft een verklaring voor dit fenomeen en toont aan dat deze beschermende reactie voortkomt uit immuuncellen die zich in de wanden van de dikke darm bevinden. Deze cellen, zo blijkt uit het werk, geven beschermende interferonen af wanneer ze worden gestimuleerd door een oppervlaktemolecuul dat zich op het membraan van een specifieke darmbacterie bevindt.

In een reeks experimenten uitgevoerd in cellen en bij dieren ontdekten de onderzoekers dat een van die microben, Bacteroides fragilis, aanwezig in de meeste menselijke darmen, een signaalcascade op gang brengt die immuuncellen in de dikke darm induceert om een eiwit vrij te geven dat interferon-bèta wordt genoemd. , een belangrijke immuunstof die op twee manieren antivirale bescherming biedt: het zet met virus geïnfecteerde cellen aan tot zelfvernietiging en stimuleert ook andere klassen van immuuncellen om het virus aan te vallen.

Concreet toonden de experimenten aan dat een molecuul dat zich op het oppervlak van de bacterie bevindt, de afgifte van interferon-bèta triggert door de zogenaamde TLR4-TRIF-signaalroute te activeren. Dit bacteriële molecuul stimuleert een immuunsignaleringsroute die wordt geïnitieerd door een van de negen toll-like receptoren (TLR) die deel uitmaken van het aangeboren immuunsysteem. Het pad wordt geactiveerd wanneer eiwitten op het oppervlak van immuuncellen bepaalde veelbetekenende moleculaire patronen herkennen op het oppervlak van verschillende infectieuze organismen en immuunafweer tegen deze indringers door een van de negen tolachtige receptorpaden.

Experimenten uitgevoerd door Kasper’s team toonden aan dat B. fragilis een van deze signaalroutes ontgrendelt wanneer het oppervlaktemolecuul ervan communiceert met immuuncellen van de dikke darm via hun TLR-4 TRIF-receptoren om virusafstotend interferon-bèta af te scheiden.

Omdat het specifieke oppervlaktemolecuul dat deze cascade ontgrendelt niet uniek is voor B. fragilis en ook aanwezig is op meerdere andere darmbacteriën van dezelfde familie, testten de onderzoekers of vergelijkbare immuunsignalering zou kunnen worden geactiveerd door andere bacteriesoorten die dat molecuul dragen. Een subset van experimenten in een groep muizen toonde aan dat membranen die dit molecuul bevatten dat in meerdere andere soorten van de Bacteroides-bacteriefamilie wordt aangetroffen, met succes vergelijkbare signalering kunnen initiëren – een bevinding die een bredere immuunbeschermende signalering suggereert die veel voorkomt bij een breed scala aan darmbacteriën.

Om te bepalen of B. fragilis dieren tegen infectie kon beschermen, testten de onderzoekers twee groepen muizen, één behandeld met antibiotica om hun darmmicrobiota uit te putten en één met intacte darmmicrobiota. Vervolgens stelden de onderzoekers de behandelde en niet-behandelde dieren bloot aan het vesiculaire stomatitisvirus (VSV), een organisme dat bijna alle zoogdieren infecteert maar leidt tot grotendeels asymptomatische infecties bij mensen. In vergelijking met muizen die geen antibiotica kregen en waarvan de darmflora intact was, hadden met antibiotica behandelde dieren met uitgeputte darmmicrobiota meer kans op het ontwikkelen van actieve infecties na blootstelling aan het virus en op een ergere ziekte als ze wel geïnfecteerd raakten. De resultaten toonden de rol aan van darmmicroben bij het induceren van beschermende interferon-bèta-signalering en bij het versterken van de natuurlijke weerstand tegen virale infectie. Interessant genoeg waren er geen verschillen tussen muizen die receptoren voor interferon-bèta misten, ongeacht of hun darmmicrobiota was uitgeput. De waarnemingen bevestigden dat juist door interferon-bèta-signalering de commensale microbiota zijn beschermende effecten uitoefent.

Om ten slotte te onderzoeken of het B. fragilis-oppervlaktemolecuul dat interferon-signalering in cellen triggert, ook kan moduleren hoe dieren reageren op virale infectie, gaven onderzoekers dieren met verarmde microbiotas een gezuiverde vorm van het molecuul in hun drinkwater. Toen een paar dagen later de dieren werden blootgesteld aan VSV, hadden degenen die met het molecuul waren voorbehandeld duidelijk mildere infecties en een identieke overleving als muizen met intacte darmflora en intacte immuunafweer.

De bevindingen toonden aan dat suppletie met dit commensale microbiële molecuul voldoende is om de beschermende effecten van de hele microbiota te herstellen bij dieren met een uitgeputte darmmicrobiota.

Bronnen: Harvard Medical SchoolJournal Article

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Controleren Bill Gates en Big Pharma het vaccinatiebeleid van COVID in het Verenigd Koninkrijk?
Next Vitamine D-supplementen kunnen het risico op het ontwikkelen van geavanceerde kanker verminderen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Acne door verkeerde voedingsgewoonten

Luister naar dit artikel Veel mensen hebben last van puistjes of acne. Bij vrijwel alle mensen moet de oorzaak hiervan van binnenuit worden gezocht. Heb jij last van acne? Dan

Natuurlijk

Is bananenschil een nieuw superfood?

Luister naar dit artikel Hippe (en gezonde) vogels: opgelet! Nu iedereen al een tijdje aan de quinoa en de acaibessen zit, komt er weer iets nieuws uit de lucht gevallen.

Onderzoek

Wetenschappers hebben voor de eerste keer met succes diabetes in muizen genezen

Luister naar dit artikel Meer dan 420 miljoen mensen over de hele wereld lijden aan diabetes. Deze ziekte treedt op wanneer de bloedglucosespiegels, de belangrijkste energiebron, te hoog zijn en