Vitamine D-supplementen kunnen het risico op het ontwikkelen van geavanceerde kanker verminderen

Vitamine D-supplementen kunnen het risico op het ontwikkelen van geavanceerde kanker verminderen

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Al vele jaren proberen onderzoekers het prikkelende verband tussen vitamine D en kanker vast te stellen. Epidemiologische studies hebben aangetoond dat mensen die in de buurt van de evenaar wonen, waar blootstelling aan zonlicht meer vitamine D produceert, een lagere incidentie en sterftecijfer hebben door bepaalde kankers. In kankercellen in het laboratorium en in muismodellen is ook gevonden dat vitamine D de progressie van kanker vertraagt. Maar de resultaten van gerandomiseerde klinische onderzoeken bij mensen hebben geen duidelijk antwoord opgeleverd.

De Vitamine D- en Omega-3-studie (VITAL), die in 2018 werd afgerond, vond dat vitamine D de algehele incidentie van kanker niet verminderde, maar wees op een verminderd risico op sterfgevallen door kanker. Nu, in een secundaire analyse van VITAL, heeft een team onder leiding van onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital het verband tussen het nemen van vitamine D-supplementen en het risico op uitgezaaide of fatale kanker beperkt. In een paper gepubliceerd in JAMA Open Network, meldt het team dat vitamine D geassocieerd was met een algemene risicovermindering van 17 procent voor vergevorderde kanker. Toen het team alleen naar deelnemers met een normale body mass index (BMI) keek, vonden ze een risicovermindering van 38 procent, wat suggereert dat de lichaamsmassa de relatie tussen vitamine D en een verminderd risico op vergevorderde kanker kan beïnvloeden.

Facebook heeft ons een schaduwban gegeven. Klik hier om ons te volgen op Telegram zodat u dagelijks onze nieuwste artikelen te zien krijgt!

“Deze bevindingen suggereren dat vitamine D het risico op het ontwikkelen van gevorderde kankers kan verminderen”, zei corresponderende auteur Paulette Chandler, MD, MPH, een huisarts in de eerstelijns gezondheidszorg en epidemioloog bij de Brigham’s Division of Preventive Medicine. “Vitamine D is een supplement dat direct verkrijgbaar, goedkoop is en al decennia lang wordt gebruikt en bestudeerd. Onze bevindingen, met name de sterke risicoreductie die wordt waargenomen bij personen met een normaal gewicht, bieden nieuwe informatie over de relatie tussen vitamine D en gevorderde kanker. ”

De VITAL-studie was een rigoureuze, placebogecontroleerde studie die gedurende een periode van meer dan vijf jaar plaatsvond. De VITAL-studiepopulatie omvatte mannen van 50 jaar of ouder en vrouwen van 55 jaar of ouder die geen kanker hadden toen het onderzoek begon. De studiepopulatie was raciaal en etnisch divers. VITAL is ontworpen om de onafhankelijke effecten van vitamine D- en omega-3-supplementen te testen en om te testen op synergie tussen beide. De deelnemers werden verdeeld in vier groepen: vitamine D (2000 IE / dag) plus omega-3 vetzuren; vitamine D plus placebo; omega-3 vetzuren plus placebo; en placebo’s voor beide. Primaire eindpunten waren ernstige cardiovasculaire bijwerkingen en de incidentie van kanker. VITAL vond geen statistisch verschil in de totale kankercijfers, maar onderzoekers zagen wel een afname van aan kanker gerelateerde sterfgevallen.

In hun secundaire analyse volgden Chandler en collega’s de mogelijke afname van het aantal sterfgevallen door kanker op met een evaluatie van gevorderde (uitgezaaide of fatale) kanker bij deelnemers die wel of geen vitamine D-supplementen gebruikten tijdens het onderzoek. Ze onderzochten ook het mogelijke modificerende effect van BMI.

Onder de meer dan 25.000 deelnemers aan de VITAL-studie werd in de komende vijf jaar bij 1.617 invasieve kanker vastgesteld. Dit omvatte een brede mix van kankers (borst-, prostaat-, colorectale, long- en meer). Van de bijna 13.000 deelnemers die vitamine D kregen, werd bij 226 de diagnose vergevorderde kanker gesteld, tegenover 274 die de placebo kregen. Van de 7.843 deelnemers met een normale body mass index (BMI lager dan 25) die vitamine D gebruikten, werd bij slechts 58 de diagnose vergevorderde kanker gesteld, tegenover 96 die de placebo gebruikten.

Hoewel de bevindingen van het team over BMI te wijten kunnen zijn aan toeval, is er eerder bewijs dat lichaamsgewicht de werking van vitamine D kan beïnvloeden. Obesitas en bijbehorende ontstekingen kunnen de effectiviteit van vitamine D verminderen, mogelijk door de gevoeligheid van de vitamine D-receptor te verminderen of de vitamine D-signalering te veranderen. Bovendien hebben gerandomiseerde onderzoeken naar vitamine D en type 2-diabetes grotere voordelen van vitamine D gevonden bij mensen met een normaal gewicht en geen voordeel bij mensen met obesitas.

Vitamine D-tekort komt veel voor bij kankerpatiënten, met een studie die meldt dat vitamine D-deficiëntie tot 72 procent onder kankerpatiënten kan. Er zijn ook aanwijzingen dat grotere hoeveelheden lichaamsvet worden geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker.

“Onze bevindingen, samen met de resultaten van eerdere studies, ondersteunen de voortdurende evaluatie van vitamine D-suppletie om uitgezaaide kanker te voorkomen – een verband dat biologisch plausibel is”, aldus Chandler. “Aanvullende studies gericht op kankerpatiënten en onderzoek naar de rol van BMI zijn gerechtvaardigd.”

Bronnen: Brigham and Women’s HospitalJournal Article

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Antivirale verdediging vanuit de darmen
Next Onderzoekers negeren wetenschappelijk bewijs, gebruiken verouderde gegevens om het nationale maskermandaat te pushen

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

SCHOKKENDE VIDEO: Dit is waarom voorverpakte sla heel gevaarlijk kan zijn!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Dit Appelazijn Gember detox drankje zal uw leven veranderen!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Vitamine B6 blijkt de ernst van COVID-19 te verminderen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat