Studie verbindt de anticonceptiepil met depressie

Studie verbindt de anticonceptiepil met depressie

Luister naar dit artikel

Een studie van de Universiteit van Kopenhagen heeft een verband aangetoond tussen de vrouwelijke anticonceptiepil en depressie.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt dat een medicijn dat de hormoonspiegels aanpast, de stemming kan beïnvloeden, suggereert het onderzoek dat deze links nog sterker zijn dan sommigen aanvankelijk misschien dachten. In het meest uitgebreide onderzoek in zijn soort, waarbij een miljoen Deense vrouwen tussen de 15 en 34 jaar betrokken waren, hebben onderzoekers deelnemers in totaal 13 jaar gevolgd en geconcludeerd dat degenen die een gecombineerde anticonceptiepil gebruiken, 23% meer kans hebben om antidepressiva te gebruiken dan degenen die dat niet doen.

De statistiek steeg tot 34% voor de pil met alleen progesteron, 60% voor de vaginale ring en een verbazingwekkende 100% voor de pleister.

Gezinsplanningorganisaties en de NHS hebben hun inspanningen opgevoerd om tieners aan te moedigen langdurige omkeerbare anticonceptiva (LARC’s) te gebruiken, vooral omdat ze de noodzaak voor gebruikers om elke dag een pil te onthouden elimineren, en er wordt ook gedacht dat ze minder ernstig potentieel hebben voor bijwerkingen dan de pil. Maar het nieuwe onderzoek uit Denemarken suggereert dat dergelijke aanmoedigingen totaal onverstandig zijn.

Onderzoek heeft al aangetoond dat de pil de symptomen van een reeds bestaande depressie kan verergeren, dus als tieners een groter risico lopen op een depressie, zou het voortzetten van deze anticonceptiepraktijk een zeer slechte zaak zijn. De onderzoekers erkenden zelfs het idee dat, aangezien huisartsen de pil minder snel voorschrijven aan mensen die al aan een depressie lijden, en omdat vrouwen die zich eenmaal depressief op de pil bevinden, een grotere kans hebben om hiervan af te zien, dit onderzoek waarschijnlijk  de mogelijke negatieve effecten die hormonale anticonceptiva kunnen hebben op de geestelijke gezondheid onderschat.

De eerste reactie van vrouwen leek de bevindingen van het onderzoek te ondersteunen via een peiling onder NewStatesman. Velen beweerden dat de pil hen angst, depressie of stemmingswisselingen bezorgde, terwijl anderen beweerden dat ze zich boos, irrationeel overstuur of “huilerig” voelden.

Er waren ook mensen, zoals ikzelf, die zich meer in balans voelden met de pil en zelfs een depressie ervoeren nadat ze ervan af waren gekomen. Maar de studie heeft niettemin grote gevolgen voor vrouwen en de geestelijke gezondheid. Stemmingswisselingen zijn een van de belangrijkste redenen waarom velen binnen het eerste jaar stoppen met het gebruik van de pil. Met deze studie kunnen de zorgen van vrouwen eindelijk serieus worden genomen en niet worden afgeduwd als een soort emotionele incompetentie.

Natuurlijk probeerde de medische gemeenschap het belang van deze bevindingen te onderdrukken zodra het onderzoek uitkwam, met experts die beweerden dat we niet ongerust, bezorgd of zelfs verleid moesten zijn om te stoppen met het gebruik van onze hormonale anticonceptiva. Veel van dit advies is afkomstig van mannen die zelf geen voorbehoedsmiddelen hebben gebruikt. Dr. Ali Kubba, lid van het Royal College of Obstetricians and Gynecologists, (RCOG) zei bijvoorbeeld:

Vrouwen moeten niet worden gealarmeerd door deze studie, omdat alle vrouwen verschillend reageren op verschillende anticonceptiemethoden. . . . Er zijn verschillende anticonceptiemethoden beschikbaar, waaronder de pil, implantaten, injecties, intra-uteriene hulpmiddelen en vaginale ringen en daarom adviseren wij vrouwen om hun opties met een arts te bespreken, waar zij de mogelijke bijwerkingen en beslissingen rond de meest geschikte methode kan gezamenlijk worden gemaakt.

Vrouwen zijn slechts zes dagen per menstruatiecyclus vruchtbaar, terwijl mannen elke dag vruchtbaar zijn, maar we zijn opgeleid om te geloven dat vrouwen degenen moeten zijn die hun fysieke en mentale welzijn aan hormonale behandeling en potentiële gezondheidsrisico’s moeten onderwerpen. Sinds ik van de pil  ben afgestapt, ben ik veel meer afgestemd op mijn lichaam. Ik had er jaren op gezeten en vertrouwde volledig op een leeg pakje pillen om mijn naderende periode aan te geven; Ik wist niets over mijn eigen ovulatie. En als ik met andere vrouwen praat die de pil gebruiken, lijkt het erop dat ze dat ook niet echt doen. Ik gebruik het vruchtbaarheidsbewustzijn al geruime tijd en er zijn tal van andere effectieve alternatieven voor hormonale anticonceptiva, zoals de koperen spoel, het middenrif, condooms en natuurlijk vasectomie en de anticonceptie-injectie voor mannen genaamd Vasalgel.

In plaats daarvan is de reactie van medische professionals ontmoedigend gebleken, inclusief een herinnering aan het nieuwe onderzoek dat “een ongewenste zwangerschap veel zwaarder weegt dan alle andere bijwerkingen die kunnen optreden door een anticonceptiemiddel.” Dus wat is het nut van het overwegen van de andere bijwerkingen?

Vrouwen hebben ook twee keer zoveel kans op depressie als mannen, vanwege ‘de schommeling van progesteron- en oestrogeenspiegels’. Ongeacht alle feiten, lijkt het echter gemakkelijker om de depressie van vrouwen de schuld te geven aan hun geslacht dan met de vinger te wijzen naar een medicijn geproduceerd door synthetische hormonen.

Bronnen:

Collective Evolution

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous De natuurlijke samenstelling in groenten helpt leverziekte te bestrijden
Next Opgekweekte vis: het "ongekende" gezondheidsrisico onthuld

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Psychisch

Een kwart van de studenten gebruikt Ritalin, maar er zijn forse bijwerkingen

Luister naar dit artikel Studeren op Ritalin is als rijden op een elektrische fiets: het is alsof het vanzelf gaat. Een kwart van de studenten heeft het middel inmiddels ontdekt, maar

Onderzoek

Voor de meeste borstkankerpatiënten is chemotherapie ineffectief. Hier is een alternatief dat wel werkt!

Luister naar dit artikel de meerderheid van borstkankerpatiënten heeft geen baat bij Chemotherapie, maar een nieuwe variant van zogeheten immuuntherapie kan wel degelijk effectief zijn. Hoewel chemo standaard wordt toegepast,

Psychisch

7 simpele manieren om van je stress af te komen

Luister naar dit artikel Je kunt 7 jaar in therapie gaan, maar dit helpt vermoedelijk meteen Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende