De natuurlijke samenstelling in groenten helpt leverziekte te bestrijden

De natuurlijke samenstelling in groenten helpt leverziekte te bestrijden

Luister naar dit artikel

Een nieuwe studie onder leiding van wetenschappers van Texas A&M AgriLife Research toont aan dat een natuurlijke stof die voorkomt in veel bekende en veel geconsumeerde groenten, ook kan worden gebruikt om leververvetting te bestrijden.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De studie laat zien hoe niet-alcoholische leververvetting, of NAFLD, kan worden beheerst door indol, een natuurlijke stof die voorkomt in darmbacteriën – en in kruisbloemige groenten zoals kool, boerenkool, bloemkool en spruitjes. Het behandelt ook hoe deze natuurlijke verbinding kan leiden tot nieuwe behandelingen of preventieve maatregelen voor NAFLD.

De studie is onlangs gepubliceerd in Hepatology en is te vinden op PubMed.gov.

“Op basis van dit onderzoek zijn wij van mening dat gezond voedsel met een hoge capaciteit voor indoleproductie essentieel is voor het voorkomen van NAFLD en gunstig is voor de verbetering van de gezondheid van mensen met het,” zei Chaodong Wu, MD, Ph.D., een Texas A&M AgriLife Research Facultaire fellow en hoofdonderzoeker voor de studie. “Dit is een ander voorbeeld waar het veranderen van het dieet kan helpen ziekten te voorkomen of te behandelen en het welzijn van het individu te verbeteren.”

Over NAFLD en indool

NAFLD treedt op wanneer de lever wordt “gemarmerd” met vet, soms als gevolg van ongezonde voeding, zoals overmatige inname van verzadigde vetten. Als deze niet correct wordt aangepakt, kan deze aandoening leiden tot levensbedreigende leveraandoeningen, waaronder cirrose of leverkanker.

Veel verschillende factoren dragen bij aan NAFLD. Vette lever komt zeven tot tien keer vaker voor bij mensen met obesitas dan bij de algemene bevolking. Bovendien veroorzaakt obesitas ontstekingen in het lichaam. De drijvende kracht achter deze ontsteking zijn macrofagen, soorten witte bloedcellen die normaal gesproken infecties bestrijden. Deze ontsteking verergert leverschade bij mensen met leverziekte.

Darmbacteriën kunnen ook een effect hebben – positief of negatief – op de progressie van leververvetting. Deze bacteriën produceren veel verschillende verbindingen, waaronder indool. Dit product van het aminozuur tryptofaan is door klinische voedingsdeskundigen en voedingswetenschappers geïdentificeerd als waarschijnlijk preventieve en therapeutische voordelen voor mensen met NAFLD.

Het National Cancer Institute neemt ook nota van de voordelen van indool-3-carbinol in kruisbloemige groenten, inclusief hun ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen.

Een uitgebreid en multi-level onderzoek naar leververvetting

De huidige studie onderzocht het effect van indolconcentraties op mensen, diermodellen en individuele cellen om het effect van indol op leverontsteking en de potentiële voordelen voor mensen met NAFLD te helpen bepalen. Het onderzocht de mate waarin indol niet-alcoholische leververvetting verlicht, met eerdere bevindingen over darmbacteriën, darmontsteking en leverontsteking. Het omvatte ook onderzoek naar hoe indol vette lever in diermodellen verbetert.

Voor het onderzoek onderzochten onderzoekers de effecten van indol op personen met vette levers. Omdat onderzoeksmedewerker Qifu Li, M.D., ook arts was aan de Chongqing Medical University in China, besloot het team dat hij het klinische onderzoek moest leiden met behulp van Chinese deelnemers.

Bij 137 proefpersonen ontdekte het onderzoeksteam dat mensen met een hogere body mass index vaak lagere niveaus van indol in hun bloed hadden. Bovendien waren de indolspiegels bij degenen die klinisch zwaarlijvig waren aanzienlijk lager dan degenen die als slank werden beschouwd. En bij mensen met lagere indolspiegels was er ook een hogere hoeveelheid vetafzetting in de lever.

Dit resultaat zal zich waarschijnlijk ook uitstrekken tot andere etnische groepen, merkte Li op, hoewel etnische achtergrond enige invloed kan hebben op de darmbacteriepopulaties en de exacte niveaus van metabolieten.

Om de impact van indol verder te bepalen, gebruikte het onderzoeksteam diermodellen die een vetarm dieet kregen als controle en vetrijk dieet om de effecten van NAFLD te simuleren.

“De vergelijkingen van diermodellen die een vetarm dieet en een vetrijk dieet kregen, gaven ons een beter inzicht in hoe indol relevant is voor NAFLD,” zei Gianfranco Alpini, MD, een studie medewerker en voormalig hoogleraar van Texas A&M Health Science Center , nu de directeur van het Indiana Center for Liver Research.

Alpini zei dat de behandeling van NAFLD-nabootsende diermodellen met indol de vetophoping en ontsteking in de lever aanzienlijk verminderde.

Het onderzoeksteam onderzocht ook hoe indol individuele cellen beïnvloedde.

Shannon Glaser, M.D., een professor van het A&M Health Science Center in Texas, zei dat indol niet alleen de hoeveelheid vet in levercellen vermindert, maar ook inwerkt op cellen in de darm, die moleculaire signalen afgeven die ontstekingen dempen.

“Het verband tussen de darm en de lever voegt een nieuwe laag van complexiteit toe aan onderzoeken naar niet-alcoholische leververvetting, en toekomstige studies zijn hard nodig om de rol van indol volledig te begrijpen,” zei Glaser.

Aanvullend voedingsonderzoek nodig

“Voedingsmiddelen met een hoge capaciteit voor indolproductie of medicijnen die de effecten ervan nabootsen, kunnen nieuwe therapieën zijn voor de behandeling van NAFLD,” zei Wu, het toevoegen van preventie is een ander belangrijk aspect om te overwegen.

“Het voorkomen van de ontwikkeling en progressie van NAFLD kan afhankelijk zijn van voedingsbenaderingen om ervoor te zorgen dat darmmicroben indol en andere metabolieten effectief laten functioneren,” zei hij. “Toekomstig onderzoek is nodig om te onderzoeken hoe bepaalde diëten dit kunnen bereiken.”

Wu zei in toekomstig onderzoek dat hij hoopt samen te werken met voedingswetenschappers en klinische voedingsdeskundigen om te onderzoeken welke gezonde voedingsmiddelen de darmflora kunnen veranderen en de indolproductie kunnen verhogen.

Bronnen:

Texas A&M AgriLife Communications

Journal article

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Hoe dievenolie te maken en waarom je het dagelijks zou moeten gebruiken
Next Studie verbindt de anticonceptiepil met depressie

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

10 Redenen waarom je nooit augurkensap in de gootsteen mag weggieten.

Luister naar dit artikel Augurken zijn heerlijk, sappig, hartig en zuur. Ze zijn fantastisch op de boterham, met kaas of gewoon uit het vuistje. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks

Natuurlijk

Hooikoortsseizoen vroeger van start door lenteweer, dit kan je er zelf tegen doen

Luister naar dit artikel Omdat de zon flink gaat schijnen de komende dagen, komen steeds meer pollen van bomen in de lucht waardoor het hooikoortsseizoen vroeger dan anders begint. Sommige

Onderzoek

Ook moeders hebben baat bij borstvoeding

Luister naar dit artikel Vrouwen die hun pasgeboren kind borstvoeding geven, halen daar zelf ook verschillende voordelen uit. In heel wat debatten over wat nu precies de beste voeding is