Het aanvullen met vitamine D kan de groei van darmkanker voorkomen

Het aanvullen met vitamine D kan de groei van darmkanker voorkomen

Luister naar dit artikel

Onderzoekers uit de VS hebben ontdekt dat vitamine D mogelijk kan worden gebruikt bij de behandeling van kanker. In hun bevindingen, die ze publiceerden in het tijdschrift JAMA, bleek dat het aanvullen van vitamine D de progressie van vergevorderde darmkanker kan remmen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Wat is colorectale kanker?

Colorectale kanker is de term voor kanker die zich ontwikkelt in de dikke darm en het rectum. Het is de derde meest voorkomende vorm van kanker bij Amerikaanse volwassenen, behalve huidkanker. De aandoening begint als een groei die een poliep wordt genoemd, en de eerste symptomen kunnen onzichtbaar zijn. Het is echter nog steeds mogelijk om op de signalen te letten, waaronder

Rectale bloeding (helder rood of donkerrood van kleur)
Smalle ontlasting
Continue buikpijn
Onverklaarbaar gewichtsverlies
Bloedarmoede veroorzaakt door ijzertekort
In de gevorderde stadia verspreiden de kankercellen zich in een proces dat metastase wordt genoemd.

Een recente schatting van de American Cancer Society meldt dat elk jaar meer dan 140.000 nieuwe gevallen van colorectale kanker worden gemeld, met meer dan 51.000 doden.

Vitamine D en kankerprogressie

Vitamine D staat bekend om zijn ondersteuning van een gezond immuunsysteem: sommige rijke bronnen hiervan zijn eierdooiers, shiitake-paddenstoelen en zeevruchten.

In hun studie wilden de onderzoekers onderzoeken hoe het aanvullen van vitamine D tot standaard chemotherapie de progressie van kanker kan beïnvloeden bij mensen met uitgezaaide darmkanker.

Voor hun gerandomiseerde gecontroleerde studie, verzamelde het team 139 deelnemers die onbehandelde metastatische colorectale kanker hadden. Voordat de proef begon, merkten de onderzoekers op dat slechts negen procent van de deelnemers de benodigde hoeveelheid vitamine D in hun lichaam had. De onderzoekers groepeerden de deelnemers vervolgens in een groep met een hoge dosis en een groep met een lage dosis: de eerste kreeg vitamine D tijdens de behandeling, terwijl de laatste standaard chemotherapie-sessies volgde.

De hooggedoseerde groep ontving gedurende twee weken dagelijks 8.000 internationale eenheden (IE) vitamine D. Daarna verlaagden de onderzoekers de dosis tot 4.000 IE per dag. Ondertussen nam de groep met lage doses slechts 400 IE elke dag in het onderzoek in.

Hun bevindingen toonden aan dat de ziekteprogressie onder de deelnemers afnam. In de groep met hoge doses stopte de progressie gemiddeld 13 maanden. In de groep met lage doses ervoeren de deelnemers een vertraging in de progressie die bijna 11 maanden duurde. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers in de hooggedoseerde groep minder snel ziekteprogressie of overlijden ervoeren in de follow-up sessies later daarna. Deze follow-ups duurden bijna twee jaar (22,9 maanden).

De onderzoekers concludeerden dat bij patiënten met gemetastaseerde colorectale kanker, de toevoeging van hoge doses vitamine D of standaarddosis vitamine D aan standaard chemotherapie positieve resultaten heeft bij patiënten met colorectale kanker. Het resulteerde in een aanzienlijk verbeterde hazard ratio, waardoor het risico op progressie of overlijden afnam.

Deze bevindingen waren veelbelovend voor de toekomst van de behandeling van kanker. De onderzoekers waarschuwden echter dat de inname van hoge doses vitamine D alleen mag gebeuren in de context van klinisch onderzoek. Voor de gemiddelde persoon is het het beste om de aanbevolen inname van vitamine D, die ongeveer 400 tot 800 IE per dag is, binnen te houden.

De onderzoekers stelden de noodzaak voor verdere evaluatie van de rol van vitamine D bij kankerpatiënten en bij een grotere populatie.

Bronnen:

MedicalNewsToday.com

Cancer.org

JAMANetwork.com

CancerCenter.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Wetenschappers die met de natuur knoeien, hebben een nieuw ras van genetisch gemodificeerde SUPER-muggen losgelaten
Next KINDEREN AFGENOMEN VAN OUDERS DIE VITAMINE K INJECTIE WEIGEREN

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Ben je jezelf langzaam aan het vergiftigen met … rijst?

Luister naar dit artikel Rijst is een vullend voedingsmiddel dat goed past bij bijna elk type ingrediënt. Echter, een recente studie waarschuwt dat het eten van bepaalde soorten rijst je

Natuurlijk

Onderzoekers bestuderen het voorkomen van kanker en diabetes met de Chileense maquibes

Luister naar dit artikel Aristotelia chilensis, ook bekend als maquibes of Chileense wijnbes, is een vruchtdragende struik afkomstig uit Zuid-Amerika, met name in Chili en Argentinië. Het is populair onder

Onderzoek

Verstopte slagaders? Vijf manieren waarop knoflook kan helpen

Luister naar dit artikel Een van de beroemde hartvriendelijke voordelen van knoflookconsumptie is het vermogen om atherosclerose te helpen voorkomen. Hier zijn vijf manieren waarop dit superfood zijn kracht heeft