Hoe Big Pharma wegkomt met het verkopen van Crystal Meth aan kinderen: door het ‘Adderall’ te noemen

Hoe Big Pharma wegkomt met het verkopen van Crystal Meth aan kinderen: door het ‘Adderall’ te noemen

Luister naar dit artikel

In een recente verschijning op All In met Chris Hayes op MSNBC maakte Carl Hart van Columbia University, een expert op het gebied van drugsmisbruik en -verslaving, een schokkende bewering: er is niet veel verschil tussen het gedemoniseerde straatmedicijn methamfetamine (ook bekend als meth of crystal meth) en het voorgeschreven medicijn Adderall.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Het is niet de eerste keer dat Hart dit idee oproept. In een rapport uit 2014 onderzochten Hart en co-auteurs Joanne Csete en Don Habibi, ook uit Columbia, diepgaand de effecten van meth op de hersenen, met de conclusie dat er geen waarneembaar verschil is in de effecten van amfetamine, of het nu op recept of illegaal is.

FDA zegt meth is OK voor ADHD, gewichtsverlies

Allereerst enkele definities: amfetamine is een klasse chemicaliën die zowel medisch als recreatief wordt gebruikt. Het straatmedicijn dat bekend staat als “meth” kan verwijzen naar methamfetamine of dextroamfetamine. “Crystal meth” is een meer specifieke vorm, methamfetaminehydrochloride.

De auteurs van het rapport merken op dat zowel populaire als wetenschappelijke literatuur regelmatig meth veel sterker en verslavend maken dan andere amfetaminen.

“Dergelijke uitspraken zijn echter niet consistent met het empirische bewijsmateriaal,” schreven ze. “In zorgvuldig gecontroleerde laboratoriumstudies van menselijke onderzoeksdeelnemers hebben dextroamfetamine en methamfetamine bijna identieke fysiologische en gedragseffecten … Ze verhogen beide de bloeddruk, pols, euforie en verlangen om het medicijn dosisafhankelijk in te nemen. In wezen zijn ze hetzelfde medicijn. ”

Dat betekent dat amfetaminegeneesmiddelen zoals Adderall – voorgeschreven voor de behandeling van narcolepsie en “aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit” (ADHD) bij kinderen vanaf twee jaar – in feite niet anders zijn dan meth. In feite zijn de actieve ingrediënten van Adderall eigenlijk 75 procent dextroamfetaminezouten; de andere 25 procent zijn andere amfetaminen. Dat is de reden waarom het medicijn ook wordt gebruikt om mentale en atletische prestaties te verbeteren, en recreatief om een euforische “high” te produceren.

Er is nog een door de FDA goedgekeurd medicijn dat nog dichter bij crystal meth staat: het actieve ingrediënt van Desoxyn is methamfetaminehydrochloride – wat letterlijk crystal meth is. Desoxyn is goedgekeurd voor de behandeling van ADHD (zelfs bij afwezigheid van zenuwstoornissen) en als een middel voor gewichtsverlies.

De absurditeiten van de drugoorlogspolitiek

Dat betekent dat Adderall, Desoxyn en andere voorgeschreven amfetaminen waarschijnlijk dezelfde risico’s dragen als meth. Volgens Hart en collega’s is toxiciteit voor de hersencellen die dopamine en andere monoamine-neurotransmitters produceren een van de belangrijkste risico’s van langdurig amfetaminegebruik. Dit lijkt te gebeuren omdat grote doses amfetamine de dopaminewaarden in de hersenen abnormaal verhogen, wat leidt tot de productie van vrije radicalen die cellen en DNA vernietigen.

“Dit op zijn beurt kan leiden tot aanhoudende tekorten in het functioneren van dopamine-bevattende cellen,” schreven de onderzoekers.

Ze merken op dat recreatieve drugsgebruikers enigszins geïsoleerd zijn van dit effect, omdat ze de neiging hebben om met kleine doses te beginnen en hun gebruik in de loop van de tijd te verhogen. De slechtste effecten in dierstudies werden waargenomen bij niet-medicinale dieren die herhaaldelijk een grote dosis kregen.

De auteurs vermelden niet of dit kan gebeuren bij kinderen die abrupt hoge doses ADHD-medicijnen krijgen.

Andere bekende risico’s van langdurig gebruik van amfetamine zijn beroerte en “paranoia die een volledige psychose nabootst.”

Hart en collega’s merken op dat de kunstmatige scheiding tussen meth en drugs, zoals Adderall, typerend is voor de politiek-gedreven ‘War on Drugs’. In 1986 heeft het Congres bijvoorbeeld een wet aangenomen die de straffen voor crackbezit 50 keer strenger maakt dan de straffen voor cocaïne. Maar dit zijn chemisch hetzelfde medicijn en produceren identieke effecten. Het enige grote verschil is dat crack meestal wordt gerookt in plaats van gesnoven, wat leidt tot hogere bloedconcentraties van het actieve ingrediënt.

“Crackgebruikers strenger straffen dan poedergebruikers is analoog aan degenen die betrapt worden op het roken van marihuana harder dan degenen die betrapt worden op het eten van brownies met marihuana,” schreven de onderzoekers.

Bronnen:

OpenSocietyFoundations.org[PDF]

Drugs.com

RxList.com

Drugs.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Vaccins blijken opzettelijk te zijn geformuleerd met honderden kankergenen om herhaling voor Big Pharma te garanderen
Next Koffie en kokosolie: het perfecte paar?

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Peterselie verbinding doodt 86% van longkanker-cellen

Luister naar dit artikel Wereldwijd, is longkanker een verwoestende en zeer veel voorkomende vorm van kanker. Het geldt als de nummer een oorzaak van sterfgevallen door kanker voor volwassenen in

Onderzoek

Pistachenoten goed voor hart en bloedvaten

Luister naar dit artikel Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze

Overig

Worden westerse mannen onvruchtbaar?

Luister naar dit artikel Het aantal spermacellen in het zaad van westerse mannen loopt al tientallen terug terug en is in vergelijking met veertig jaar geleden meer dan gehalveerd. Dat