Koffie en kokosolie: het perfecte paar?

Koffie en kokosolie: het perfecte paar?

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Koffie is misschien wel een van ‘s werelds populairste dranken. Het komt in verschillende soorten – espresso, cappuccino, mochaccino – maar de nieuwste trend in gemengde koffie introduceert een ongewoon ingrediënt: kokosolie.

Individueel hebben koffie en kokosolie hun eigen voedingsvoordelen, maar de potentiële effecten van het drinken van een gemengd brouwsel blijven onduidelijk. Om beter te begrijpen, is het tijd om deze twee superfoods nader te bekijken.

Gezondheidsvoordelen van koffie

Volgens Reuters drinkt ongeveer 64 procent van de Amerikaanse volwassenen elke dag koffie. Koffie heeft tal van gezondheidsvoordelen om zijn populariteit te ondersteunen. Hier zijn enkele voordelen van koffie drinken:

1. Verhoogt het energieniveau

Koffie bevat cafeïne, een natuurlijk stimulerend middel. Cafeïne komt de bloedbaan binnen en reist naar de hersenen, waar het adenosine blokkeert, een remmende neurotransmitter die werkt als een depressivum. Als adenosine eenmaal is geblokkeerd, nemen de niveaus van energiestimulerende neurotransmitters toe. Dit leidt ertoe dat mensen zich energieker voelen.

2. Beschermt de lever

De lever vervult veel belangrijke functies in het lichaam, waaronder de afbraak van verbindingen voor energie. Veel voorkomende ziekten zoals hepatitis en hemochromatose beïnvloeden grotendeels de lever, wat leidt tot een meer ernstige aandoening die cirrose wordt genoemd (littekens). Studies hebben een omgekeerd verband aangetoond tussen koffieconsumptie en levercirrose. Op basis van hun bevindingen is gesuggereerd dat koffie een ingrediënt kan bevatten dat de lever beschermt.

3. Bevat antioxidanten

Koffie is een rijke bron van antioxidanten. Het bevat hydrocinnaminezuren en polyfenolen – beide helpen vrije radicalen te bestrijden en de schade door oxidatieve stress te verminderen. Dit leidt tot een verlaagd risico op veel aandoeningen, waaronder diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Gezondheidsvoordelen van kokosolie

Kokosolie is een ingrediënt dat aanwezig is in een breed scala aan producten. Kokosolie wordt niet alleen gebruikt voor de huid en de mond, maar draagt ook bij aan het algemene welzijn van een persoon met de volgende voordelen:

1. Verlaagt cholesterol

Kokosolie is gevuld met verzadigde vetten, waaronder laurinezuur, caprinezuur en myristinezuur. Deze vetten helpen bij het verhogen van de hoeveelheid goede (HDL) cholesterol, die de opbouw van vetweefsel rond het hart voorkomt en het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

2. Hulp bij gewichtsverlies

Kokosolie bevat middellange keten triglyceriden (MCT’s). In vergelijking met andere vetten worden MCT’s gemakkelijk opgenomen in de bloedbaan en getransporteerd naar de lever. Daar worden ze afgebroken voor energie, klaar voor gebruik door het lichaam. Omdat ze gemakkelijk worden afgebroken, worden ze niet toegevoegd aan vetcellen en dragen ze ook niet bij aan gewichtstoename.

3. Ondersteunt hersenfunctie

Afgezien van glucose, dienen de MCT’s in kokosolie als een andere brandstofbron voor de hersenen. De hersenen hebben een constante stroom energie nodig uit bloedglucose. Wanneer de bloedsuikerspiegel laag is, breekt de lever lichaamsvet af en produceert het ketonen. Deze ketonen reizen snel naar de hersenen om energie te leveren. MCT’s helpen het niveau van ketonen in het lichaam te verhogen.

Wat zijn de voordelen van het combineren van de twee?

Voeg wat kokosolie toe aan je ochtendkoffie om de voordelen van deze beide superfoods te benutten. Hieronder staan enkele voordelen van het maken van dit gemengde brouwsel:

1. Helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren

Studies hebben aangetoond dat het drinken van koffie verband houdt met een verminderd risico op diabetes type 2. Dit kan duiden op een betere insulinegevoeligheid of bloedsuikerspiegel. Aan de andere kant heeft kokosolie geen insuline nodig om te worden verteerd. Zelfs na het nuttigen van kokosolie is er geen piek in de bloedsuikerspiegel.

2. Ondersteunt het immuunsysteem

Een artikel uit het Journal of Nutrition stelt dat koffie tegenwoordig de grootste bron van antioxidanten is – meer dan fruit en groenten. De antioxidanten in koffie helpen het immuunsysteem door vrije radicalen op afstand te houden. Kokosolie verbetert de immuniteit en voorkomt infecties door de aanwezigheid van laurinezuur. Laurinezuur (dat ongeveer 50 procent kokosolie omvat) heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen.

3. Behoudt de gezondheid van de botten

Er zijn geruchten dat koffieconsumptie de botgezondheid negatief beïnvloedt, maar studies hebben ze ontkracht. Elk effect dat koffie heeft op het calciumgehalte kan worden gecompenseerd door een tot twee eetlepels melk. Ondertussen helpt kokosolie het lichaam calcium te absorberen. Studies hebben aangetoond dat de effecten van osteoporose kunnen worden verbeterd door regelmatig kokosolie te consumeren.

Kokosolie mengen met je dagelijkse kopje Leut is misschien een van de gemakkelijkste manieren om er de vruchten van te plukken. Zoals met al het andere, zorg ervoor dat je met mate drinkt om de effecten ervan te maximaliseren.

Bronnen:

EcoWatch.com

Reuters.com

Healthline.com

NCBI.NLM.NIH.gov 1

MedicalDaily.com

BeBrainFit.com

CalorieBee.com

NCBI.NLM.NIH.gov 2


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Hoe Big Pharma wegkomt met het verkopen van Crystal Meth aan kinderen: door het 'Adderall' te noemen
Next Wonden behandelen: wondinfectie herkennen en voorkomen

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Geef je lichaam een boost met Chlorella

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Populair artritissupplement biedt ONVERWACHTE gezondheidsvoordelen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Nieuwe studie toont aan dat hibiscusthee de ziekte van Alzheimer kan helpen bestrijden

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat