Waarom waarschuwden artsen patiënten niet voor het verband tussen hormonale substitutietherapie en kanker?

Waarom waarschuwden artsen patiënten niet voor het verband tussen hormonale substitutietherapie en kanker?

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Jarenlang werd oestrogeentherapie voorgeschreven als een behandeling voor vrouwen met symptomen van de menopauze.

Oestrogeen is een geslachtshormoon dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt (hoewel in kleinere hoeveelheden bij mannen). De belangrijkste bron van oestrogeen is de eierstokken bij vrouwen, hoewel de bijnieren ook kleine hoeveelheden van dit hormoon maken [1]. Het is bekend dat te veel of te weinig oestrogeen negatieve effecten in het lichaam kan veroorzaken.

Al in 1896 werd erkend dat de eierstokken van invloed waren op borstkanker, omdat sommige vrouwen met borstkanker verbeterden toen ze hun eierstokken hadden verwijderd. Maar oestrogeen zelf werd pas in 1923 als hormoon ontdekt [2].

Artsen begonnen oestrogeen voor te schrijven aan vrouwen die door de menopauze gingen of waarvan de baarmoeder was verwijderd om symptomen van de menopauze te voorkomen, waaronder opvliegers, stemmingswisselingen, angst en vaginale droogheid [3].
Tegenwoordig wordt echter erkend dat er “een causaal verband” bestaat tussen synthetische oestrogenen en de incidentie van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen [4]. Laten we eens nader bekijken waarom deze hormonen nog steeds worden voorgeschreven en waarom er veel verwarring blijft bestaan over de risico’s.

Oestrogeen- en menopauzale hormoontherapie
Menopauzale hormoontherapie is een vorm van behandeling waarbij een vrouwelijke patiënt die symptomen van de menopauze ervaart, oestrogeen wordt voorgeschreven, dat haar lichaam ophoudt te produceren zodra de menstruatie stopt [5].

Menopauzale hormoontherapie omvat meestal oestrogeen alleen of oestrogeen in combinatie met progestine, een synthetische versie van progesteron – een ander geslachtshormoon dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Vrouwen met een intacte baarmoeder krijgen meestal de combinatie van de twee hormonen, terwijl vrouwen zonder hun baarmoeder alleen oestrogeen krijgen [6].

Dus waarom ontvingen miljoenen vrouwen deze behandeling zonder door hun arts te zijn gewaarschuwd voor de risico’s, met name een verhoogd risico op borstkanker?

Jaren van medisch advies zonder wetenschap ter ondersteuning

Hoewel er zorgen waren dat deze behandeling zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van borstkanker, geloofden veel artsen dat de voordelen groter waren dan het risico. Dus gedurende meer dan een halve eeuw werden “meerdere observationele studies” gebruikt om de gunstige effecten van menopauzale hormoontherapie te rechtvaardigen totdat een gerandomiseerde klinische studie werd uitgevoerd [7].

Vrouwen op deze hormonen leken een lagere kans op een hartaanval te hebben, en aangezien hartaandoeningen de belangrijkste doodsoorzaak van vrouwen waren (en blijven), leken deze hormonen rondom een gunstige vorm van behandeling [8].

Er waren echter andere factoren bij betrokken – bijvoorbeeld, vrouwen die toegang hadden tot deze vorm van therapie, waren meestal ook van een hogere sociaaleconomische klasse, wat betekent dat ze niet alleen een gezonder dieet hadden, maar ook regelmatig controleerden en de neiging hadden om aan lichaamsbeweging deel te nemen, die zou hebben gewerkt om hun risico op een hartaanval te verlagen [9].

Artsen bleven oestrogeen voorschrijven zonder veel wetenschap om deze vorm van behandeling te ondersteunen, dat wil zeggen totdat een groot experiment dat in de jaren 1990 werd uitgevoerd, het Women’s Health Initiative, de gevaren van therapie met menopauzale hormonen aan het licht bracht.

Wat de Health Initiative Studies van de vrouwen hebben onthuld

Hormoontherapie voor vrouwen in de menopauze wordt niet alleen gegeven om de symptomen van de menopauze te bedwingen. Het kan ook worden gebruikt om het risico op osteoporose en hartziekten op latere leeftijd te beheersen [6]. Maar er werd al snel onderzoek gepubliceerd dat miljoenen vrouwen ertoe bracht te stoppen met hun hormoonmedicatie.

Eén studie werd uitgevoerd bij vrouwen van 50-79 jaar oud met intacte baarmoeder. Deze vrouwen ontvingen gecombineerde oestrogeen en progestageen als een vorm van behandeling en ondervonden daardoor invasieve borstkanker en hartaandoeningen. Op basis van de invasieve borstkanker werd het onderzoek voortijdig stopgezet [10].

De studie concludeerde dat de risico’s opwegen tegen de voordelen bij het gebruik van oestrogeen en progestageen bij gezonde postmenopauzale vrouwen [10].

Een andere studie keek naar vrouwen zonder hun baarmoeder met alleen oestrogeentherapie. Deze vrouwen, die even oud waren als de andere groep, zagen een verhoogd risico op beroerte en bloedstolsels, hoewel een onbeduidende afname werd geconstateerd bij incidenten met borstkanker [11].

Voor het Women’s Health Initiative was oestrogeen het meest voorgeschreven medicijn in Amerika, met een omzet van $ 1 miljard [12]. In het daaropvolgende jaar kelderde het aantal recepten en ook de incidenten van borstkanker [9].

Dus waarom waarschuwden artsen hun patiënten niet?

Het is belangrijk om te begrijpen dat er verschillende soorten borstkanker zijn en dat ze niet allemaal gevoelig zijn voor hormonen, hoewel de meerderheid – 75 procent dat wel is [2].

Het is ook essentieel om de rol van oestrogeen bij patiënten met verschillende hormoonbehoeften te erkennen. Op basis van wat onderzoek wordt, indien correct toegepast, hormoonvervangingstherapie als gunstig beschouwd [13].

Door hormoontherapie gedurende een beperkte tijd in een bepaalde tijd na de menopauze te gebruiken, staan deskundigen erop dat het voordelen heeft, maar alleen wanneer het op korte termijn wordt gebruikt en alleen als dat nodig is [14].

Tegenwoordig blijft de rol van oestrogeen bij borstkanker controversieel. Sommige onderzoeken tonen aan dat vrouwen bij wie de baarmoeder is verwijderd, baat hebben bij hormonale substitutietherapie en minder hartaanvallen hebben [3].

Jarenlang geloofden artsen dat de voordelen van hormonale substitutietherapie voor vrouwen in de overgang groter waren dan het risico – met de resultaten van het Women’s Health Initiative in 2002 lijkt er iets te zijn veranderd. Het probleem is dat zowel patiënten als artsen het vaak oneens zijn over het juiste gebruik en de voordelen van oestrogeentherapie.

Wat u vandaag moet weten

Hier is de bottom line met betrekking tot hormoontherapie in de menopauze in onze moderne wereld.

Je lichaam is uniek. Niet elke vrouw in de overgang heeft oestrogeentherapie nodig.
Hormonen zijn geen oplossing voor de lange termijn. De meeste medische experts zijn het erover eens dat menopauzale hormoontherapie niet langdurig mag worden gebruikt [15].
Sommige oestrogeen is gemaakt van dieren. Premarin is het enige hormoonvervangende medicijn voor vrouwen dat wordt gemaakt uit de urine van zwangere vrouwelijke paarden, wat ethische problemen kan veroorzaken voor sommige patiënten [16].
Vergeet de kracht van voeding en levensstijl niet. De menopauze kan beter worden beheerd via dieet- en levensstijlveranderingen, en heeft niet altijd farmaceutische medicijnen nodig om de symptomen te bedwingen [17]. (Bovendien wordt het woord symptoom vaak geassocieerd met ziekte, wat de menopauze niet is!)
Transgender vrouwen worden ook getroffen. Transgendervrouwen kunnen Premarin gebruiken om vrouwelijke geslachtskenmerken op te wekken tijdens hun fysieke overgang [18]. Sommige onderzoeken tonen aan dat transgender vrouwen tijdens het gebruik van deze hormonen een verhoogd risico op borstkanker ervaren [19].
Pas op voor farmaceutische anticonceptie. Als je orale anticonceptie gebruikt, heb je ook een licht verhoogd risico op borstkanker, omdat deze hormonen de oestrogeenspiegels in het lichaam verhogen [20].
Tegenwoordig is uw keuze om oestrogeen te nemen een individuele beslissing die alleen door u kan worden genomen nadat u de risico’s en voordelen hebt bekeken met uw vertrouwde arts!

Bronnen:

 1. https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/estrogen
 2. https://www.urmc.rochester.edu/ob-gyn/ur-medicine-menopause-and-womens-health/menopause-blog/january-2016/is-all-breast-cancer-the-same-a-paradox-estrogen-s.aspx
 3. https://medicine.yale.edu/news-article/11460/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9625169
 5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/in-depth/hormone-therapy/art-20046372
 6. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/hormones/mht-fact-sheet
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897322/
 8. https://www.who.int/gho/women_and_health/mortality/situation_trends_causes_death/en/
 9. https://nutritionfacts.org/2019/08/20/why-did-doctors-keep-prescribing-cancer/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12117397
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15082697
 12. https://www.urmc.rochester.edu/ob-gyn/ur-medicine-menopause-and-womens-health/menopause-blog/february-2016/the-history-of-estrogen.aspx
 13. https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2018/menopause-symptoms-treatment-estrogen-hrt.html
 14. https://www.aafp.org/afp/2012/1101/p864.html
 15. https://www.womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/hrt-know-benefits-risks/
 16. https://www.ourbodiesourselves.org/book-excerpts/health-article/history-hormone-treatment-menopause/
 17. https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/a-natural-approach-to-menopause
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5182227/
 19. https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1652
 20. https://www.breastcancer.org/research-news/do-hormonal-contraceptives-increase-risk
 21. https://nutritionfacts.org/2019/08/20/why-did-doctors-keep-prescribing-cancer/

Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Blootstelling aan glyfosaat gekoppeld aan een verhoogd risico op nierziekte
Next Osteoporose is scheurbuik van het bot, geen calciumtekort

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Milieutoxines in verband gebracht met de toename van chronische gezondheidsproblemen bij kinderen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Iraanse wetenschapper: “Import genetisch gemodificeerde producten is zionistisch complot”

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

‘Grasgevoerd vlees heeft laagste kankerrisico’

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat