Verlangen naar suiker? Het kan worden veroorzaakt door gebrek aan slaap

Verlangen naar suiker? Het kan worden veroorzaakt door gebrek aan slaap

Luister naar dit artikel

Gebrek aan slaap kan je humeur en energie beïnvloeden, maar daar stopt het niet. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Food Quality and Preference onthulde dat slaapgebrek je ook kan doen verlangen naar suiker.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


In dit onderzoek heeft een team van onderzoekers van de Michigan State University onderzocht hoe slaap het verlangen naar suiker beïnvloedt. Ze bestudeerden 51 gezonde mannen die beweerden goed te slapen. De deelnemers droegen elektroden op hun hoofdhuid terwijl ze sliepen tijdens hun gebruikelijke nachtelijke routine gedurende twee opeenvolgende nachten. Deze elektroden maten de elektrische activiteit van de hersenen van de deelnemers om te berekenen hoeveel slaap ze kregen, evenals de duur die ze in diepe of lichte slaap doorbrachten.

Daarna gingen de mannen naar het laboratorium waar ze 14 tot 18 suikerachtige oplossingen proefden. Ze beoordeelden deze vervolgens in volgorde van hun voorkeur.

De resultaten toonden aan dat hoe minder slaap de deelnemers kregen, hoe meer ze hunkeren naar suiker. Minder tijd in de snelle oogbeweging (REM) werd ook geassocieerd met hunkeren naar suiker. REM-slaap is wanneer de hersenen het meest actief zijn en dromen meestal voorkomen.

Het onderzoeksteam legde uit dat gebrek aan slaap een hersengebied kan activeren dat “ingeschakeld” is wanneer je zoet voedsel consumeert. Bovendien kan slapeloosheid ook stress eten veroorzaken vanwege de afgifte van cortisol, het stresshormoon.

Slaap vermindert het verlangen naar suiker

Een eerdere studie zag een soortgelijk effect van gebrek aan slaap op je zoetekauw. Uit het onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, bleek dat voldoende slaap je verlangen naar suiker kan verminderen.

Voor het onderzoek onderzochten onderzoekers van King’s College London 42 gezonde volwassenen die in twee groepen waren verdeeld. Eén groep werd getraind in goede slaapmethoden. Ze kregen advies over hoe ze hun slaap met maximaal 1,5 uur konden verlengen. Ze kregen ook goed slaapadvies, zoals het vermijden van cafeïne voor het slapengaan, een ontspannende nachtelijke routine hebben en vermijden om vol of hongerig naar bed te gaan. De andere groep kreeg geen begeleiding en ging door met hun normale slaaproutine.

Een week lang registreerden alle deelnemers hun slaaptijden en routines, evenals hun voedingsgewoonten. Ze droegen ook bewegingssensoren tijdens de week om de hoeveelheid tijd die ze sliepen en de tijd doorgebracht in bed vast te leggen alvorens in slaap te vallen.

De resultaten toonden aan dat de behandelingsgroep met succes hun slaapuren verhoogde. De meeste van hen verhoogden hun slaapduur met 52 tot 90 minuten per nacht. Deelnemers aan deze groep consumeerden ook minder suiker en hadden de volgende dag minder trek in koolhydraten in vergelijking met de controlegroep. Zware slapers verminderden hun suikerinname met maximaal 10 g per dag.

De onderzoekers suggereerden dat voldoende slaap krijgen een eenvoudige levensstijlverandering is die je zou kunnen helpen betere en gezondere voedselkeuzes te maken. Hun bevindingen werpen ook licht op het belang van slechte slaap en het verband met de toename van suiker- en koolhydraatconsumptie.

Manieren om beter te slapen

Slaap is belangrijk voor veel lichaamsfuncties, daarom is het belangrijk om elke nacht voldoende rust te krijgen. Als je problemen hebt om in slaap te vallen, kun je deze strategieën proberen:

Gebruik geen tablets, smartphones, laptops en andere elektronische apparaten voordat u naar bed gaat.
Verhoog de blootstelling aan fel licht gedurende de dag.
Vermijd cafeïne bij het slapengaan.
Heb een slaap / waak schema.
Drink geen alcohol voor het slapen gaan.
Zorg ervoor dat uw slaapkamer een rustige, ontspannende en schone plek is.
Zorg voor een comfortabel bed, kussen en matras.
Neem een warm bad of douche voor het slapengaan.
Oefening gedurende de dag.

Bronnen:

DailyMail.co.uk

News-Medical.net

Healthline.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Beoordeling kijkt naar de werkzaamheid van kruidengeneesmiddelen tegen het griepvirus
Next MEDISCHE FOUTEN SCHADEN MEER DAN 10% VAN DE PATIËNTEN EN IS # 3 LEIDENDE OORZAAK VAN OVERLIJDEN

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

8 signalen dat u gluten intolerantie heeft

Luister naar dit artikel Gluten intolerantie of gevoeligheid is een aandoening dat een persoon een allergische reactie heeft na het nemen van gluten. De symptomen die gluten-intolerantie zijn onder meer: pijn in de

Onderzoek

Probeer groene koffie: het is bewezen dat het de symptomen van prediabetes verbetert

Luister naar dit artikel Voor degenen die op zoek zijn naar hun volgende kopje Leut: wat dacht je van een vers kopje groene koffie? Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks

Psychisch

Cambridge-studie: de geestelijke gezondheid van kinderen verslechterde “aanzienlijk” tijdens lockdown

Luister naar dit artikel Een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Cambridge stelt vast dat de door de overheid opgelegde lockdowns als reactie op de coronavirus-pandemie aanzienlijke schade