Gezondheid ALARM: Titaandioxide in onze voedselvoorziening verhoogt het risico op kanker en dementie, rapporteren wetenschappers

Gezondheid ALARM: Titaandioxide in onze voedselvoorziening verhoogt het risico op kanker en dementie, rapporteren wetenschappers

Luister naar dit artikel

Titaandioxide, een gangbaar additief voor levensmiddelen, wordt van oudsher beschouwd als een ‘inerte en veilige’ stof. Maar het wijdverbreide gebruik van E171 – titaandioxide nanodeeltjes – heeft een enge nieuwe rimpel toegevoegd.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Een recent, headline-making Australisch onderzoek toont aan dat E171 de balans van darmbacteriën kan beïnvloeden – het bevordert de ontsteking en zet het podium voor aandoeningen zoals intestinale darmziekte (IBD) en darmkanker.

Dit is bijzonder verontrustend nieuws, fabrikanten gebruiken E171 overvloedig als bleekmiddel in verwerkt voedsel, producten voor persoonlijke verzorging en medicijnen. Bijna duizend populaire producten – van poedervormige donuts tot pepermuntjes tot zonnebrandcrème – bevatten E171.

Waarschuwing over titaniumdioxide in onze voedselvoorziening en het risico op kanker

Titaniumdioxide-nanodeeltjes – ook wel ultrafijn titaniumdioxide of nanokristallijn titaniumdioxide genoemd – hebben doorgaans een diameter van minder dan 100 nanometer. En om een idee te geven van hun oneindige grootte, is een enkele nanometer een miljoen keer kleiner dan een millimeter.

Deze nanodeeltjes zijn in staat om cellen te penetreren en interfereren met celmechanismen – en kunnen zelfs de celkernen bereiken – waar ze rechtstreeks interfereren met de structuur en functie van DNA.

E171 is veruit de meest voorkomende van de titaandioxidebevattende materialen. En het is een zeer persistente stof in de omgeving.

Onderzoek heeft aangetoond dat E171 rivieren en stromen kan binnendringen als gezuiverd afvalwater van afvalwaterzuiveringsinstallaties – een kwestie die de zorg van natuurlijke gezondheidsdeskundigen en milieuactivisten oproept.

Overigens heeft het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek al titaandioxide geclassificeerd als mogelijk carcinogeen. En er is meer slecht nieuws over titaniumdioxide-nanodeeltjes.

Volgens een wetenschappelijke recensie gepubliceerd in 2012 in Environmental Science and Technology, is de blootstelling aan titanium dioxide door de consumptie van voedsel en medicijnen in verband gebracht met de ziekte van Crohn.

Andere ziekten die verband houden met blootstelling aan nanodeeltjes zijn kanker, dementie, auto-immuunziekten, eczeem, astma en autisme.

Bovendien is hier een ernstig feit:

Hoewel het gebruik van titaniumdioxide-nanodeeltjes de afgelopen tien jaar is gestegen, worden ze door slechts een beperkt aantal producten als ingrediënten genoemd.

In feite zegt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) dat fabrikanten tot 1 procent titaniumdioxide van voedingskwaliteit kunnen gebruiken – zonder het op etiketten te vermelden.

Onderzoek zegt: E171 veroorzaakt ontsteking, kanker en IBD

In een dierstudie uitgevoerd aan de Universiteit van Sydney en gepubliceerd in Frontiers in Nutrition, ontdekten onderzoekers dat de consumptie van voedsel dat E171 bevat, de biljoenen bacteriën aantast die het darmmicrobioom vormen (de gemeenschap van microben die een onmisbare rol speelt in de immuungezondheid).

Deze interferentie, merkte het team op, zou mogelijk het stadium kunnen bepalen voor ontsteking, kanker en darmaandoeningen.

“De darmflora-gemeenschap is een ‘poortwachter’ van onze gezondheid”, zegt een medeleider van het onderzoek, “zodat eventuele veranderingen van invloed kunnen zijn op de algehele gezondheid.”

Hoewel E171 de samenstelling van de bacteriën niet veranderde, beïnvloedde het hun activiteit en bevorderde het de groei van schadelijke biofilms (kleeflagen, moeilijk te verwijderen bacteriën).

De vorming van biofilms is gerapporteerd bij ziekten zoals darmkanker, noteerde studie co-auteur professor Laurence Macia, een immunoloog en expert op het gebied van de invloed van darmflora op de gezondheid.

Het darmmicrobioom heeft een krachtige invloed op de fysieke en emotionele gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat de balans tussen “vriendelijke” en pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën de immuniteit, de gezondheid van de hersenen en zelfs het emotionele welzijn kan beïnvloeden.

En, laten we niet vergeten, ongeveer 70 – 80 procent van het immuunsysteem bevindt zich eigenlijk in de darmen.

Bovendien is het microbioom van vitaal belang voor het afbreken en opnemen van voedingsstoffen uit voedsel en helpt het ook bij de productie van neurotransmitters, de ‘chemische boodschappers’ van de hersenen.

Experts zeggen dat verstoringen in de juiste balans van darmbacteriën – een toestand die ook bekend staat als dysbiose – samenhangen met de ziekte van Parkinson, IBD, obesitas, hartziekte en diabetes.

Omgekeerd is er enig bewijs dat het reguleren en balanceren van het microbioom kan leiden tot verbetering van de gemoedstoestand en emotionele toestand. In feite is er op dat vlak spannend nieuws, dankzij recent gepubliceerd onderzoek in de General Psychiatry.

Na een beoordeling te hebben gemaakt van 21 onderzoeken waaraan meer dan 1500 deelnemers deelnamen, concludeerden de auteurs dat mensen met angstklachten geholpen kunnen worden door de darmflora te reguleren.

Het team onderzocht het gebruik van zowel probiotische als niet-probiotische methoden – inclusief voedingsmiddelen, supplementen en aanpassingen aan het dagelijkse dieet – en concludeerde dat het reguleren van de darmflora de hersenfunctie hielp reguleren.

Over het algemeen bleek meer dan de helft van de onderzoeken een positief effect te hebben op angstsymptomen.

Interessant is dat de niet-probiotische methoden om de darmflora te reguleren succesvoller waren dan suppletie met probiotica. Het team merkte op dat veranderingen in het voedsel meer effect kunnen hebben op de darmgroei van de darm dan op het introduceren van specifieke stammen in een supplement – en pleitten voor meer onderzoek.

Waarschuwing: E171 kan de gezondheid van de hersenen bedreigen

Studies hebben aangetoond dat E171 mogelijk van invloed is op meer dan alleen het darmmicrobioom. Titaandioxide-nanodeeltjes hebben schadelijke effecten op de overleving en de functie van hersencellen.

Nanodeeltjes bleken specifiek astrocytcellen te schaden, die de neurotransmitters reguleren – zoals serotonine en dopamine – die nodig zijn voor een stabiele gemoedstoestand, een goede spijsvertering en een goede nachtrust.

In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat astrocyten die niet direct gedood werden, zodanig beschadigd waren dat ze de neurotransmitter glutamaat niet konden absorberen. Dit leidde tot accumulatie buiten de cel – een fenomeen dat betrokken is bij de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

En een dierstudie gepubliceerd in Cancer Research toonde aan dat titaandioxide-nanodeeltjes breuken in chromosomen, oxidatieve schade aan DNA en ontsteking kunnen veroorzaken.

Niet alleen dat – maar onderzoekers wezen erop dat de schade zich voordeed na slechts 5 dagen toediening van titaniumdioxide in drinkwater.

Dus, hoe vermijd je deze alomtegenwoordige, kleine deeltjes?

Hoewel niet alle titaniumdioxide dat wordt gebruikt in voedsel en medicijnen de vorm heeft van ultramicroscopische nanodeeltjes, is veel ervan dat wel. Dus, het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen is uw eerste verdedigingslinie om blootstelling te minimaliseren.

Het is ironisch dat de stoffen die worden gebruikt om schoon uitziende, sneeuwwitte producten te maken, zo’n reeks toxische effecten kunnen veroorzaken. Het is duidelijk dat titaandioxide-nanodeeltjes “slecht nieuws” zijn – in een heel klein pakketje.

Bronnen:

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Voedingsbom: Eet een ei per dag om de insulineresistentie, de gezondheid van het hart en het vetmetabolisme te verbeteren
Next Beter dan medicijnen: omega-3 essentiële vetzuren waarvan is vastgesteld dat ze van nature depressie behandelen

About author

redactie
redactie 4593 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

Huisartsen schrijven te veel antibiotica voor bij luchtweginfecties

Luister naar dit artikel Nederlandse huisartsen schrijven bij luchtweginfecties regelmatig antibiotica voor, ook wanneer richtlijnen dit niet aanbevelen. Het risico op antibioticaresistentie neemt hierdoor toe. Dit blijkt uit onderzoek door

Overig

De stemmingsveranderende werking van alledaagse medicijnen: waarom je pillen je boos en agressief maken

Luister naar dit artikel Als je medicijnen neemt voor bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld astma, hoog cholesterol of acne of de anticonceptiepil slikt, kun je agressief, jaloers, suïcidaal of zelfs moordlustig

Overig

De WHO waarschuwt dat sommige landen mogelijk lockdowns moeten herstellen

Luister naar dit artikel Sommige landen met snel verspreidende coronavirusuitbraken moeten mogelijk de blokkades en andere beperkingen herstellen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zei een topfunctionaris