Onderzoekers: Mediterraan dieet kan je hersenen beschermen terwijl je ouder wordt

Onderzoekers: Mediterraan dieet kan je hersenen beschermen terwijl je ouder wordt

Luister naar dit artikel

Het aannemen van een dieet in mediterrane stijl kan je hersenen helpen beschermen naarmate je ouder wordt, blijkt uit talrijke onderzoeken.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Ten minste 2 studies concludeerden dat het risico van mensen op dementie afneemt als ze het mediterraan-DASH-interventie voor neurogenerative delay (MIND) dieet gebruiken. Zie het als een soort hybride van het oorspronkelijke Mediterrane dieet en de DASH-methoden (Dieetbehandelingen om te stoppen met hypertensie), die beide werden ontwikkeld om de gezondheid van het hart te verbeteren.

Het DASH-dieet bestaat uit voedingsmiddelen met een laag gehalte aan verzadigd vet, totaal vet en cholesterol, en is bedoeld om de bloeddruk te verlagen. Het is rijk aan fruit, groenten, magere zuivelproducten, volle granen, gevogelte, vis en noten. Het is vergelijkbaar met het mediterrane dieet, maar het mediterrane dieet is wat specifieker, omdat boter wordt vervangen door olijfolie en andere gezonde vetten, en kruiden worden vervangen door zout.

dds

In een van die studies bleken ouderen die het MIND-dieet strikt volgden een 35% lager risico te lopen op leeftijdsafhankelijke afname van de hersenfunctie. Zelfs degenen die het dieet volgden, verminderden het risico op hersenkraken tussen 18-24%. Degenen die het dieet nauwlettend volgden, hadden ook 35% minder kans slecht te presteren op tests van de hersenfunctie.

Dean Hartley, directeur van wetenschappelijke initiatieven voor de Alzheimer’s Association, zei:

“We hebben altijd gezegd dat een gezond hart een gezond brein is. Je hersenen gebruiken 20% van je cardiale output om zuurstof en glucose te krijgen. Als je geen goede pomp hebt, slurpt dat de hersenen van veel dingen die nodig zijn om zijn normale functie te behouden. ”

Het volgen van een hartgezonde voeding helpt ook de bloedvaten in de hersenen te beschermen, waardoor het risico op ministress en andere gezondheidsproblemen wordt verminderd.

De tweede studie gebruikte gegevens van de in de Verenigde Staten gevestigde Geheugenstudie Women’s Health Initiative, waarbij ongeveer 7000 vrouwen in de loop van 10 jaar betrokken waren. Uit dat onderzoek bleek dat vrouwen die het MIND-dieet op de voet volgden 34% minder kans hadden om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen dan vrouwen die het dieet helemaal niet volgden.

Echter, zoals bij de eerste studie, gaf het volgen van het MIND-dieet zelfs voor een deel van de tijd nog steeds de broodnodige gezondheidsvoordelen. Vrouwen die matig het eetpatroon volgden, hadden tussen de 21-24% minder kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen, aldus de onderzoekers.

Nog meer bewijs

wotmd

Een extra 2 studies gepresenteerd op de vergadering van de Alzheimer Association onthulde het volgende:

In een Zweedse studie met meer dan 2000 deelnemers hadden degenen die 6 jaar lang een gezond dieet aten dat het ‘Nordic Prudent Dietary Pattern’ werd genoemd, een betere gezondheid van de hersenen. Mensen die het Nordic-dieet volgen, beperken hun verbruik van wortelgroenten, geraffineerde granen, boter en margarine, evenals suikerhoudende voedingsmiddelen en vruchtensap.

Onderzoekers van Columbia University ontdekten dat mensen die een dieet namen dat ontstekingen stimuleert, het moeilijk hadden om hersenspellen te spelen. Een kleiner totaal volume van grijze stof werd waargenomen in MRI-scans van de hersenen van die deelnemers. Wat is een inflammatoir dieet? Hoge inname van cholesterol, suiker, plantaardige olie, gefrituurd voedsel, verzadigde vetten en meer.

Het is belangrijk op te merken dat alle studies observationeel waren, zodat ze oorzaak en gevolg niet kunnen bewijzen. Om dat te doen, zijn wetenschappelijk gecontroleerde experimenten noodzakelijk. 

Een hoofdonderzoeksauteur, Claire McEvoy, van de University of California, San Francisco’s School of Medicine, zei:

“Ik denk dat de studies samen een rol suggereren voor hoogwaardige voedingspatronen in de gezondheid van de hersenen en voor bescherming tegen cognitieve achteruitgang tijdens het ouder worden. Dieet is aanpasbaar en in het licht van deze onderzoeken hebben we klinische proeven nodig om te testen of het veranderen van dieet de cognitie kan verbeteren of behouden. ”

Keith Fargo, Alzheimer’s Association Director of Scientific Programs and Outreach, werd aangemoedigd door de omvang en diepgang van het onderzoek. Hij zei:

“Hoewel het idee dat een gezond dieet kan helpen beschermen tegen cognitieve achteruitgang naarmate we ouder worden niet nieuw is, tonen de omvang en lengte van deze 4 onderzoeken aan hoe krachtig goede voedingsgewoonten kunnen zijn in het handhaven van de gezondheid en functie van de hersenen.”

Bronnen:

Health Day

CNN

Gill Heart & Vascular Institute

Canadian Living

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Robert F. Kennedy deelt schokkende Informatie over het Gardasil-vaccin (video)
Next Kan een 'lekkende darm' uw gezondheid vernietigen?

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Ook VS geeft toe dat cannabis kankercellen doodt

Luister naar dit artikel Het “National Cancer Institute”, een onderdeel van de Amerikaanse overheid, heeft onlangs erkend dat cannabis kankercellen doodt. Het instituut adviseert dat ‘cannabinoïden nuttig kunnen zijn bij

Onderzoek

Populaire reinigingsproducten gekoppeld aan COPD in studie

Luister naar dit artikel Als je ooit bleekmiddel of andere commerciële schoonmaakproducten hebt gebruikt, ben je je waarschijnlijk zeer bewust van de giftige geur waarmee ze je huis vullen. Volgens

Onderzoek

Kunnen darmbacteriën de verspreiding van borstkanker stimuleren?

Luister naar dit artikel Nieuw onderzoek bij muizen heeft ontdekt dat het verstoren van het darmmicrobioom kan resulteren in meer agressieve borstkanker. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige