Onderzoekers: Mediterraan dieet kan je hersenen beschermen terwijl je ouder wordt

Onderzoekers: Mediterraan dieet kan je hersenen beschermen terwijl je ouder wordt

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Het aannemen van een dieet in mediterrane stijl kan je hersenen helpen beschermen naarmate je ouder wordt, blijkt uit talrijke onderzoeken.

Ten minste 2 studies concludeerden dat het risico van mensen op dementie afneemt als ze het mediterraan-DASH-interventie voor neurogenerative delay (MIND) dieet gebruiken. Zie het als een soort hybride van het oorspronkelijke Mediterrane dieet en de DASH-methoden (Dieetbehandelingen om te stoppen met hypertensie), die beide werden ontwikkeld om de gezondheid van het hart te verbeteren.

Het DASH-dieet bestaat uit voedingsmiddelen met een laag gehalte aan verzadigd vet, totaal vet en cholesterol, en is bedoeld om de bloeddruk te verlagen. Het is rijk aan fruit, groenten, magere zuivelproducten, volle granen, gevogelte, vis en noten. Het is vergelijkbaar met het mediterrane dieet, maar het mediterrane dieet is wat specifieker, omdat boter wordt vervangen door olijfolie en andere gezonde vetten, en kruiden worden vervangen door zout.

dds

In een van die studies bleken ouderen die het MIND-dieet strikt volgden een 35% lager risico te lopen op leeftijdsafhankelijke afname van de hersenfunctie. Zelfs degenen die het dieet volgden, verminderden het risico op hersenkraken tussen 18-24%. Degenen die het dieet nauwlettend volgden, hadden ook 35% minder kans slecht te presteren op tests van de hersenfunctie.

Dean Hartley, directeur van wetenschappelijke initiatieven voor de Alzheimer’s Association, zei:

“We hebben altijd gezegd dat een gezond hart een gezond brein is. Je hersenen gebruiken 20% van je cardiale output om zuurstof en glucose te krijgen. Als je geen goede pomp hebt, slurpt dat de hersenen van veel dingen die nodig zijn om zijn normale functie te behouden. ”

Het volgen van een hartgezonde voeding helpt ook de bloedvaten in de hersenen te beschermen, waardoor het risico op ministress en andere gezondheidsproblemen wordt verminderd.

De tweede studie gebruikte gegevens van de in de Verenigde Staten gevestigde Geheugenstudie Women’s Health Initiative, waarbij ongeveer 7000 vrouwen in de loop van 10 jaar betrokken waren. Uit dat onderzoek bleek dat vrouwen die het MIND-dieet op de voet volgden 34% minder kans hadden om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen dan vrouwen die het dieet helemaal niet volgden.

Echter, zoals bij de eerste studie, gaf het volgen van het MIND-dieet zelfs voor een deel van de tijd nog steeds de broodnodige gezondheidsvoordelen. Vrouwen die matig het eetpatroon volgden, hadden tussen de 21-24% minder kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen, aldus de onderzoekers.

Nog meer bewijs

wotmd

Een extra 2 studies gepresenteerd op de vergadering van de Alzheimer Association onthulde het volgende:

In een Zweedse studie met meer dan 2000 deelnemers hadden degenen die 6 jaar lang een gezond dieet aten dat het ‘Nordic Prudent Dietary Pattern’ werd genoemd, een betere gezondheid van de hersenen. Mensen die het Nordic-dieet volgen, beperken hun verbruik van wortelgroenten, geraffineerde granen, boter en margarine, evenals suikerhoudende voedingsmiddelen en vruchtensap.

Onderzoekers van Columbia University ontdekten dat mensen die een dieet namen dat ontstekingen stimuleert, het moeilijk hadden om hersenspellen te spelen. Een kleiner totaal volume van grijze stof werd waargenomen in MRI-scans van de hersenen van die deelnemers. Wat is een inflammatoir dieet? Hoge inname van cholesterol, suiker, plantaardige olie, gefrituurd voedsel, verzadigde vetten en meer.

Het is belangrijk op te merken dat alle studies observationeel waren, zodat ze oorzaak en gevolg niet kunnen bewijzen. Om dat te doen, zijn wetenschappelijk gecontroleerde experimenten noodzakelijk. 

Een hoofdonderzoeksauteur, Claire McEvoy, van de University of California, San Francisco’s School of Medicine, zei:

“Ik denk dat de studies samen een rol suggereren voor hoogwaardige voedingspatronen in de gezondheid van de hersenen en voor bescherming tegen cognitieve achteruitgang tijdens het ouder worden. Dieet is aanpasbaar en in het licht van deze onderzoeken hebben we klinische proeven nodig om te testen of het veranderen van dieet de cognitie kan verbeteren of behouden. ”

Keith Fargo, Alzheimer’s Association Director of Scientific Programs and Outreach, werd aangemoedigd door de omvang en diepgang van het onderzoek. Hij zei:

“Hoewel het idee dat een gezond dieet kan helpen beschermen tegen cognitieve achteruitgang naarmate we ouder worden niet nieuw is, tonen de omvang en lengte van deze 4 onderzoeken aan hoe krachtig goede voedingsgewoonten kunnen zijn in het handhaven van de gezondheid en functie van de hersenen.”

Bronnen:

Health Day

CNN

Gill Heart & Vascular Institute

Canadian Living


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Robert F. Kennedy deelt schokkende Informatie over het Gardasil-vaccin (video)
Next Kan een 'lekkende darm' uw gezondheid vernietigen?

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Satelliet-, drone-foto’s kunnen infecties van een wijdverspreide tropische ziekte helpen voorspellen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Een derde van Fast-Food-verpakkingen bevat gevaarlijke chemicaliën

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

De schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat