“Schandaal van formaat”: Oude, bedorven tonijn wordt gekleurd met gifgas om vers te ogen

“Schandaal van formaat”: Oude, bedorven tonijn wordt gekleurd met gifgas om vers te ogen

Luister naar dit artikel

De mooi rood gekleurde tonijn op je bord oogt vers, maar die kleur kan verraderlijk zijn. Er bestaan methodes die ervoor zorgen dat de tonijn mooi rood blijft, terwijl het bederfproces gewoon doorzet.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tonijn die ingespoten is met het giftige gas koolmonoxide blijft permanent rood. Zo lijkt de tonijn oneindig lang vers. Door de bedorven grauwe tonijn, maar ook grijs geworden vlees te behandelen met CO kleurt het binnen 20 minuten mooi helder rood.

Zo’n 15 jaar geleden was deze methode heel gebruikelijk en toegestaan, maar in 2003 heeft de Europese Unie besloten om het gebruik van koolmonoxide te verbieden. Als het omstreden handelsverdrag TTIP er komt, dan is de weg vrij voor de import van gifgasvlees en -vis. In de VS is deze praktijk namelijk wel legaal.

Opgehouden

Tonijn kan ook worden geïnjecteerd met kleurstoffen zoals E162 of E392 om vis die al bruin verkleurd is weer mooi rood te maken. Zodoende kan de tonijn voor een hogere prijs worden verkocht. Om meer volume te krijgen wordt er ook water ingespoten.

In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde op 1 september kreeg de kijker een schokkend inkijkje in hoe er met tonijn gefraudeerd wordt, terwijl de NVWA de andere kant opkijkt. Benno Bruggink verklaarde in de uitzending namelijk dat de NVWA is opgehouden met de handhavingscontroles.

Aangifte

De tonijnimporteurs zullen heel snel (deze maand nog) met bewijs moeten komen dat hun geïmporteerde vis schoon is, stelt adviesbureau Scienta Nova. Een laboratorium kan vrij eenvoudig het CO-gehalte bepalen. “Onderzoek naar andere kleurstoffen is niet zo belangrijk, de gifgasbehandeling is dat wel,” klinkt het.

Het adviesbureau voegt toe dat het argument van de NVWA dat de eerste prioriteit ligt bij voedselveiligheid en niet bij misleiding van de consument niet opgaat, omdat er door het verven van tonijn juist verrotte vis bij de consument terecht kan komen.

Scienta Nova pleit voor Kamervragen over de prioriteiten binnen de dienst. “Dit is een schandaal van formaat en rechtvaardigt bijna aangifte tegen de NVWA,” besluit het adviesbureau.

Bekijk de uitzending hier terug.

[Scienta Nova]

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Experts waarschuwen: Nieuw vaccin kan juist leiden tot meer ernstige ziektegevallen
Next Pas op met vitamine B6: een vijfde krijgt gezondheidsklachten

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Er gaan vrouwen dood, omdat onze gezondheidszorg alleen gericht is op mannen

Luister naar dit artikel Veel artsen hebben last van een ‘bikinivisie’. Ze denken dat het enige verschil tussen mannen en vrouwen is wat er onder de bikini of zwembroek zit.

Overig

Wanneer je dit drukpunt op je voorhoofd masseert voorkom je spanningshoofdpijn!

Luister naar dit artikel We hebben allemaal de neiging om onze hoofd of onze nek te masseren als we een spanningshoofdpijn krijgen. Ook wrijven we vaak onze slapen om enige

Overig

Is verse jus echt net zo slecht als cola?

Luister naar dit artikel De voedingsadviezen van de Gezondheidsraad deden de afgelopen week veel stof opwaaien. Zo zette de raad sinaasappelsap in hetzelfde rijtje als cola. Is het dan ook