Dit is het aantal keer dat je moet plassen om gezond te blijven!!

Dit is het aantal keer dat je moet plassen om gezond te blijven!!

Luister naar dit artikel

Je urine frequentie is een belangrijke indicator van hoe gehydrateerd je lichaam is. Of je nu vaker dan een ander moet plassen of dat je meerdere uren door kan zonder te plassen. Het is belangrijk dat je weet hoe vaak je per dag moet plassen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Er is natuurlijk geen specifiek aantal, maar het aantal keren dat je per dag plast vertelt veel over je gezondheid.

Gemiddeld hoe vaak plassen per dag is normaal?
Per dag produceert een mens ongeveer 1 tot 1.5 liter urine. Deze urine wordt opgeslagen in de blaas en wordt per dag meerdere malen tijdens het plassen geloosd. Hoe vaak een mens gemiddeld per dag moet plassen hangt sterk van de persoon zelf af. Dit heeft onder andere te maken met de grote van de blaas, hoeveel je drinkt en met de hoeveelheid urine je per keer loost. Wanneer een blaas voller raakt dan 500 ml dan zal je lichaam een plasgevoel uitlokken. Gemiddeld gaat een mens 3 tot 8 keer per dag plassen.

Wat kan er aan de hand zijn als je vaker dan gemiddeld moet plassen?

Als je vaker dan gemiddeld 3 tot 8 keer per dag moet plassen dan kan dat een aantal oorzaken hebben.

Een overactieve blaas
Mensen die een overactieve blaas hebben moeten acuut heel nodig plassen en kunnen het dan slecht ophouden. Het lukt hun ook niet altijd om op tijd bij het toilet te zijn. Bij een overactieve blaas trekt de blaas te vaak samen, ook als dit niet nodig is, waardoor de blaasinhoud kleiner wordt. Mensen moeten ’s nachts meestal ook vaker dan één keer naar het toilet.

Uit twee grote onderzoeken is gebleken dat 1 op de 6 volwassenen last heeft van (enkele) symptomen van een overactieve blaas. De symptomen verschillen in heftigheid. Ruim 30% van de mensen blijkt last te hebben van zgn. urge-incontinentie.

Blaasontsteking
De symptomen van een blaasontsteking zijn vaak duidelijk herkenbaar. Veel mensen kennen bijvoorbeeld wel de brandende pijn tijdens het plassen. Maar er zijn ook kenmerken die je misschien niet zo snel koppelt aan een blaasontsteking. De meest voorkomende klachten zijn:
– Vaak moeten plassen en vaak aandrang hebben, terwijl de blaas niet vol is.
– Brandende pijn tijdens het plassen.

Bij blaasontsteking kan zowel de blaaswand als de urinebuis ontstoken zijn door een bacterie. Het is noodzakelijk om een huisarts te raadplegen, hij of zij zal een antibiotica kuur voorschrijven om de ontsteking te bestrijden.

Rond de menstruatie
In een vrouwenlichaam veranderen hormonen continue, elke maand opnieuw. Vlak voor een menstruatie houdt een vrouw meestal vocht vast. Na een tijdje als de menstruatie is ingetreden of voorbij is, moet het extra vocht het lichaam weer verlaten. Hierdoor kan men tijdelijk iets meer moeten plassen, dit is normaal en is meestal ook snel weer over.

Erge dorst en veel plassen
Sommige mensen hebben continue dorst en drinken daardoor dan ook veel. Uiteindelijk moet al dat vocht het lichaam ook weer verlaten en moet men hierdoor vaak plassen.
In zo’n geval is het belangrijk om te achterhalen waar die erge dorst vandaan komt. Indien men iets heeft gegeten met een hoog zout gehalte, dan is het niet vreemd dat men dorst krijgt. Maar heeft men steeds dorst zonder duidelijke aanwijsbare reden, dan is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. Er kan mogelijk sprake zijn van diabetes.

Voornamelijk ’s nachts moeten plassen
Sommige mensen moeten voornamelijk ’s nachts plassen, dit noemt men nycturie of nocturie. Meestal treft het mensen van boven de 50, vrouwen die zwanger zijn, mannen met prostaatkanker en bij hartfalen. Normaal neemt de urine productie ’s nachts met een kwart af zodat men rustig door kan slapen. Bij nycturie gaat de urineproductie gewoon door en moet men vaak van bed om te urineren. Op zich is dit een vrij onschuldige kwaal tenzij er grote problemen ontstaan wat betreft de nachtrust. Het is dan raadzaam om een huisarts te raadplegen.

Medicijnen
Medicijnen kunnen het “plaspatroon” veranderen, meestal is dit tijdelijk en wordt het weer normaal zodra u met de medicatie stopt. Houden klachten echter langer aan, neem dan contact op met uw behandelend arts.

7 Tips om je blaas onder controle te houden:

1. Hou een dagboekje bij
Zorg eerst dat je overzicht krijgt over je blaasproblemen. Hou een dagboekje bij en zet daarin wat je drinkt, wanneer en hoeveel je drinkt, wanneer je naar de wc gaat en hoeveel je plast, wanneer je plotselinge aandrang hebt en wanneer je eventueel te maken hebt met ongewild urineverlies. Het dagboekje geeft je inzicht in de ernst van je problemen en is handig als je de huisarts van wat gegevens wil voorzien.

2. Blijf voldoende drinken
Mensen die last hebben van plasklachten zijn geneigd minder te gaan drinken. Dat is niet alleen voor het hele lichaam ongezond, maar de conditie van de blaas wordt er ook nog slechter van en het kan juist meer plasklachten opleveren. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat iets meer water drinken, verspreid over de dag, goed is voor een overactieve blaas. Het vergroot de capaciteit van de blaas, verbetert de reacties van de blaaswand en de plasklachten nemen op termijn iets af.

3. Train je blaas
Door je blaas te trainen leer je de spieren van je blaas om niet meteen gevolg te geven aan de aandrang om te plassen. Bij een blaastraining leer je om je plas steeds iets verder uit te stellen. De blaas raakt daardoor gewend om meer urine te kunnen bevatten zonder dat dit meteen tot controleproblemen leidt. Een plasdagboekje helpt hierbij, omdat je zo kunt bijhouden of je in staat bent om het plassen steeds iets meer uit te stellen. Je arts kan je informatie geven over een blaastraining en kan eventueel medicijnen geven.

4. Train je bekkenbodemspieren
Over de spieren in je blaas heb je niet veel te zeggen, maar je kunt wel controle hebben over de bekkenbodemspieren waarop je blaas rust. Leer jezelf hoe je de bekkenbodemspieren kan aanspannen en ontspannen. Ga op een stoel zitten en span de spieren aan waarmee je een denkbeeldige plas moet ophouden.  Dit zijn je bekkenbodemspieren. Laat de spieren weer los en span ze weer aan. Probeer voor voor jezelf duidelijk te krijgen om welke spieren het gaat. Probeer verspreid over de dag honderd keer de spieren aan te spannen.

5. Plas in ‘streepjes’
Je kunt de oefening met de bekkenbodemspieren ook op de wc doen, tijdens het plassen. Het wordt wel ‘streepjesplassen’ genoemd; probeer het plassen steeds even te stoppen door de bekkenbodemspieren aan te spannen. Na verloop van tijd worden de spieren sterker en krijg je meer controle.

6. Let op koffie en alcohol
Zonder dat je dat misschien beseft kunnen prikkelende stoffen je blaas dwingen tot overactiviteit. Cafeïne en alcohol kunnen de blaaswand irriteren en aanzetten tot overactiviteit.

7. Verlies gewicht
Overgewicht kan een overactieve blaas veroorzaken, of de bestaande blaasproblemen verergeren. Een dikke buik kan op de blaas drukken. Volgens een wetenschappelijk onderzoek kan gewicht verliezen een behoorlijk gunstige uitwerking hebben op problemen met incontinentie. Hoewel in het onderzoek niet duidelijk werd wat precies de oorzaak was, werkte een combinatie van gezond eten en meer bewegen het beste.

Heb je wat aan dit artikel gehad? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen en vergeet dit artikel niet te delen met je vrienden op Facebook.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Oud medisch gebruik: klei is effectiever dan antibiotica
Next 5 natuurlijke manieren om binnen 1 dag van een koortslip af te komen!

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Wat je vooral niet in je mond wilt stoppen | over ongezonde ingrediënten en E-nummers.

Luister naar dit artikel Veelal zonder dat we het door hebben, stoppen we ons lichaam vol met allerlei chemische en toxische verbindingen. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige

Overig

Kanker wordt altijd veroorzaakt door stress en chemo helpt niet

Luister naar dit artikel De Duitser Lothar Hirneise reisde door de wereld op zoek naar succesvolle behandelingsmethoden. Zijn conclusie: iedereen kan een antwoord vinden op kanker. Maar eigenwijsheid is een

Overig

Hoe lightproducten hebben geleid tot miljoenen extra gevallen van onnodig vroegtijdig overlijden

Luister naar dit artikel In de jaren zeventig begonnen westerse overheden de bevolking te adviseren om zo weinig mogelijk vet voedsel te eten. We maakten kennis met halfvolle melk en