Smaak volledig bepaald door hersenen

Smaak volledig bepaald door hersenen

Luister naar dit artikel
We dachten dat de tong een grote rol speelt bij onze smaakperceptie. Onderzoekers hebben inmiddels bewezen dat smaak zich volledig in de hersenen vormt.
De gangbare opvatting tot nu toe was dat mensen 5 smaken – zoet, zuur, zout, bitter en umami – proeven met hun tong, waarna de smaakpapillen een signaal doorgeven aan de hersenen. Onderzoekers van de Universiteit van Columbia zeggen nu dat onze smaakperceptie gemakkelijk te veranderen is door manipulatie van groepen cellen in de hersenen. “Smaak zit uiteindelijk in de hersenen”, zegt onderzoeksleider Charles Zuker. “Smaakreceptoren in de tong detecteren zoet of bitter, maar het zijn de hersenen die betekenis geven aan deze chemicaliën.”
Zuker en zijn team borduurden voort op eerder onderzoek waaruit bleek dat er speciale receptoren op de tong zitten voor elke smaak en dat elke klasse van receptoren een specifiek signaal naar de hersenen stuurt. Nu bewezen de wetenschappers dat elke smaak wordt waargenomen door unieke groepen van hersencellen en in afzonderlijke locaties van de hersencortex.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Elke smaak wordt waargenomen door unieke groepen van hersencellen en in afzonderlijke locaties van de hersencortex.

Smaken uitzetten
De wetenschappers injecteerden middelen in de hersenen van muizen waarmee ze de ‘zoete’ neuronen konden inactiveren. De muizen proefden vervolgens geen zoet meer, maar nog wel bitter. Zodra de drug uit de hersenen was gespoeld, konden de muizen opnieuw een zoete smaak proeven. Dit werkte precies hetzelfde bij het inactiveren van de ‘bittere’ neuronen in de hersenen van de muizen. Hierdoor proefden de muizen geen bitter, maar wel zoet.
Smaken aanzetten
De onderzoekers gebruikten vervolgens optogenetica, waarmee ze met laserlicht direct specifieke neuronen konden activeren. Opvallend was dat onderzoekers de muizen konden laten geloven dat ze bitter of zoet proefden bij het drinken van puur water. Zo vertoonden de proefdieren gedrag gelinkt aan zoet, zoals extra veel likken, als de zoete neuronen geactiveerd werden. Bij het stimuleren van de bittere neuronen, proefden de muizen bitter. Dit kwam tot uiting in gedrag als kokhalzen.
Niet aangeleerd
De wetenschappers deden deze optogenetische testen ook op muizen die daarvoor nog nooit zoete of bittere stoffen hadden geproefd. Ook dan toonden de dieren gedrag dat klopte met de geactiveerde neuronen. Dit laat zien dat smaakpercepties onafhankelijk zijn van ervaring en niet zijn aangeleerd. Dit in tegenstelling tot het reuksysteem. Willen geuren betekenis hebben, dan moeten ze gelinkt zijn aan ervaringen.
Uit testen waarbij proefdieren soms echte en soms virtuele -met laserlicht nagemaakte- smaakprikkels kregen, bleek dat de muizen bij beide soorten prikkels hetzelfde gedrag vertoonden. Dit laat zien dat de perceptie van bitter of zoet ook door het laserlicht nagebootst kan worden. “In other words, taste is all in de brain”, aldus Zuker.


Het onderzoek is verschenen in Nature.
Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Denk in de winter aan jouw dagelijkse dosis vitamine D
Next Britse wetenschappers: “Wij denken suikerziekte te kunnen bestrijden met cannabis”

About author

redactie
redactie 4593 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Israëlische wetenschappers ontdekken plant die diabetes kan behandelen

Luister naar dit artikel Israëlische wetenschappers zijn tot de ontdekking gekomen dat een plant die in het Midden-Oosten groeit, kan worden gebruikt om diabetes te behandelen. Dr. Jonathan Gorelick van

Onderzoek

Hoe kan een virtuele wereld je van hoogtevrees afhelpen? (video)

Luister naar dit artikel Virtual reality wordt fantastisch voor games en escapistische capriolen. Maar helpt het ook tegen angstbestrijding? Jawel, stelt dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft. Hoogtevrees,

Onderzoek

Zonnebeschermingschemicaliën worden uiteindelijk opgenomen in uw bloedbaan, aldus Studie

Luister naar dit artikel In een kleine nieuwe studie gepubliceerd in JAMA, ontdekten wetenschappers dat sommige van de actieve ingrediënten in zonnebrandmiddelen worden opgenomen in het lichaam en in de