E621 MSG Smaakversterker Dit moet je weten!

E621 MSG Smaakversterker Dit moet je weten!

Luister naar dit artikel

Dit moet je absoluut weten over E621 en MSG
Van alle E-Nummers is E621 misschien wel de bekendste. We horen steeds vaker negatieve berichten over E-nummers vooral de smaakversterker E621 staat vaak negatief in de picture. In dit bericht ga dieper in op over die E-nummers.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Wat is E621 of MSG?

E621, ofwel MSG, ofwel Ve-Tsin, is een smaakversterker die wordt verwerkt als voedingsadditief in duizenden producten. Het wordt veelvuldig geassocieerd met de Chinese keuken en zwaar bewerkte zoute vleeswaren, maar de waarheid is veel erger: de meeste consumenten in Nederland krijgen dagelijks E621 binnen. E621 is overal: in kant-en-klare voeding, in soep uit blik of pakje, in dressings en sauzen, in vleeswaren, in chips en zoutjes, in vlees en vis en in nog veel meer. Het is een belangrijk ingrediënt in aroma’s zoals bouillonblokjes of kruidenmixen, pizza en maaltijdmixen.
Het is vrijwel onmogelijk om E621 volledig uit je voeding te bannen.
Het grootste gevaar van E621 is dat het behalve een neurotoxine ook nog een excitotoxine is. Dus behalve dat deze stof schadelijk is voor je hersenen en zenuwstelsel, kunnen zenuwcellen afsterven doordat ze overgeprikkeld raken. E621 verhoogt de kans op neurologische ziektes, verhoogt de kans op overgewicht en obesitas, het kan leiden tot ernstige hartproblemen, diabetes II of tumorengroei.

Andere namen voor E621

Er zijn maar weinig E-nummers die zoveel verschillende namen hebben als de E621. Producenten kiezen ervoor om zo veel mogelijk verwarring te scheppen. Hierdoor zal het gros aan mensen niet meer weten wat het nou precies is. Ik zal eens een opsomming geven van de benamingen die allemaal gebruikt worden bij E621.

 • MSG
 • Mononatrium L-glutamaat
 • Natriumglutamaat
 • Chinees kruid
 • Chinees zout, RL-50
 • Accent
 •  Ajinomoto
 • Glutacyl
 • Glutavene
 • Vet-tsoin
 • Glutamaat
 • Monosodiumglutamaat
 • Plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten
 • Gehydrogeneerde eiwitten
 • Calcium- of natriumcaseïnaat,
 • Toegevoegde gist
 • Gistextract
 • Moutextracten
 • Kunstmatige aroma’s
 • Natuurlijke aroma’s
 • Specerijen extracten
 • Eiwitten uit tarwe
 • Maltodextrine
 • Sojasaus
 • Karamelaroma
 • Sojaeiwitten
 • Soja-eiwit isolaat
 • Enzymen
 • Melkeiwitten
 • Rijsteiwitten
 • Havereiwitten

Hoe moet jij als consument dit nu allemaal weten? Worden we inderdaad belazerd waar we bij staan.

Is E621 Natuurlijk of Chemisch?

E-621 is een smaakversterker die zowel op een natuurlijke manier als op een kunstmatige manier gewonnen wordt. Van nature komt het uit Japan uit bruinwier Seatang. Dit is de echte Ve-tsin. Er zijn nog meerdere manieren om uit andere natuurlijke  producten Ve-tsin te winnen. Maar omdat dit veel duurder is, zal het weinig in ons eten zitten. Wanneer het wel erin zit zullen wij het niet weten, want de benamingen van chemisch en natuurlijk zijn hetzelfde.
De chemische E-621 is een  zeer giftige stof. Het wordt namelijk door een scheikundige manier gemaakt door acrylnitril (dit is een kleurloze, zeer licht ontvlambare, extreem giftige vloeistof en een stof die ook wordt gebruikt bij het maken van plastic) met waterstofgas en koolzuurgas te bewerken. Nou lekker dan en dat eten wij.

De Functie van E621

Het is een smaakversterker die een eiwitachtige geur geeft en een vleesachtige smaak. Bij hoge mate kan het ook wat zoetig smaken. Wij proeven de smaak in de mond met onze 5de smaak.  We hebben geleerd dat onze smaakpupillen, zoet, zout, bitter en zuur kan proeven. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wij in staat zijn om een vijfde smaak te proeven en dat noemen ze de Umami smaak. Dit is een bouillonachtige smaak die smaken als E621 kan oppikken en als heerlijk wordt ervaren. Van nature zit deze smaak ook in vis, vlees, tomaten, ui, spinazie, soja en wasabi. Maar de kunstmatige chemische variant kan deze 5de smaakpupil ook opvangen.

Klachten van E621

De klachten die je kan krijgen van deze chemische E621 zijn abnormaal en het wordt min of meer toch in de doofpot gestopt. Normaal wordt er voor E-stoffen en zo ook vitamine en mineralen een ADI bepaald. Dat betekent dat je zelf kan zien hoeveel je maximaal mag eten. Maar die ADI  is er voor de E621 niet. Dus fabrikanten mogen er zoveel in doen als ze willen. Er wordt wel geroepen dat dit E-nummer is goedgekeurd via de EU maar hallo wie eet er nou acrylnitril wat extreem giftig is? Hoe kunnen ze dat goedkeuren? De klachten liegen er ook niet om hier een kleine opsomming:

 • Hartkloppingen
 • Nekkramp
 • Roodheid
 • Migraine
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Spierslapte
 • Buikpijn
 • Pijn in borst
 • Huidklachten

Verder ook geestelijke klachten als, hyperactiviteit, persoonlijkheidsklachten, gedragsstoornissen enz.

Waar zit E621 in?

Waar het allemaal in zit is niet op te noemen. Het is waanzinnig in hoeveel producten het zit met allemaal sluikbenamingen. Van bouillonblokjes, snijvlees, ketjap, sauzen, kruidenmixen tot chip. En van  kant en klaar maaltijden tot candybars. Je kan het zo gek niet verzinnen. Alles wat een kruidig  of vleessmaakje moet hebben daar zit het in maar ook dingen die juist zoetig moeten smaken. En ja ook in biologische producten kan het zitten. Wel heel weinig maar toch (lees het uitgebreide artikel hoe dit precies zit -zie link verderop).

Is E621 en GISTEXTRACT het zelfde?

Ja en nee is hierop het antwoord. Het kan een chemisch gistextract zijn dus een andere benaming van E621. Maar gistextract kan ook werkelijk van gist afkomen. Dit is een onderwerp waar ik nog heel diep op kan ingaan. Ik heb daar een ander artikel over geschreven wat nog dieper ingaat hierop. Vragen die je kan terugvinden zijn: hoe weet je nou dat je de natuurlijke variant hebt en wanneer niet. Hoe is de wet nou eigenlijk met biologische producten. Mag hier nou wel of geen chemische E621 inzitten.
Wil je meer weten over E621? Lees dan over E621 Gistextract.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Is E-621 het zelfde als gistextract?
Next Geneesmiddelen zijn gevaarlijk: Peter Gøtzsche

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

8 voortekenen die aangevendat er problemen zijn met de schildklier

Luister naar dit artikel De schildklier is een zeer vitaal orgaan, omdat het een grote rol speelt bij de coördinatie van een groot aantal functies van je lichaam. De schildklier

Overig

400 artsen, wetenschappers verklaren “internationale medische crisis” als gevolg van aan COVID-19 gerelateerde sterfgevallen en ziekten

Luister naar dit artikel Is de internationale volksgezondheidscrisis overgegaan van de virale ziekte SARS-CoV-2 naar het wijdverbreide gebruik van het experimentele medicijn dat bedoeld is om deze te voorkomen? Steun

Overig

Nadat geschat 440.000 Amerikanen overleden, geven de reguliere media en Big Tech eindelijk toe dat hydroxychloroquine werkt

Luister naar dit artikel Nu het veel te laat is voor de bijna een half miljoen mensen in Amerika die al zijn overleden na een positieve test op het Wuhan-coronavirus