Is E-621 het zelfde als gistextract?

Is E-621 het zelfde als gistextract?

Luister naar dit artikel

Is E-621 hetzelfde als gistextract?
Op dit moment is gezonde voeding een ware hype waar we heel blij mee zijn. Mensen zien eindelijk in dat zomaar alles eten niet verstandig is. Het wordt ons alleen vaak niet gemakkelijk gemaakt omdat veel dingen onduidelijk zijn. Zo zijn E-621 en gistextracten op dit moment flink in opspraak. In dit artikel zal ik wat meer duidelijkheid geven.
Verschil tussen E-621 en Gistextract
E-621 en gistextract kunnen in het product voor hetzelfde staan maar kunnen ook verschillen
Wanneer is het de natuurlijke variant?
Op het moment dat gistextract via een natuurlijke wijze uit verse gist wordt gehaald, is het een natuurlijk product. De gisteiwitten worden door hun eigen gistenzymen afgebroken tot aminozuren. Dit gistextract bevat een heleboel stofjes zoals glutaminezuur, glutathion, nucleoitiden en verschillende vitamines en mineralen. Deze stoffen zorgen ervoor dat er een eenheid is voor de vertering en dat is gezond. Het bekendste stofje is het glutaminezuur. Glutaminezuur bevat een zout en dat heet natriumglutamaat. Dit zout is toevallig ook een onderdeel van het ongezonde E-621. Dat zegt echter helemaal niets over het natuurlijke gistextract. Je moet namelijk weten dat glutaminezuur van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt die we elke dag eten of drinken (je vindt het ook veel in melkproducten). Glutaminezuur is wel wat anders dan gistextract. Het kan ook reacties oproepen hoewel de kans hierop veel kleiner is.
Biologische producten met gistextract
Op het moment dat je biologische producten koopt en gistextract wordt genoemd in de ingrediëntenlijst, dan heb je waarschijnlijk het natuurlijke gistextract te pakken zoals hierboven beschreven. Helaas gaat die vlieger niet altijd op. Veel biologische producten waren in 2014 opeens niet meer biologisch omdat naar alle waarschijnlijkheid de chemische variant van gistextract is gebruikt. De wetgeving is veranderd en nu wordt gistextract tot een product van agrarische oorsprong gerekend. De wet om het biologische label te krijgen, is veranderd. Nog steeds kan in biologische producten chemisch gistextract gebruikt worden, alleen in een veel lagere dosis. Je leest zo hoe dat kan.
Is biologisch eigenlijk wel 100% biologisch? En hoe zit het met het gistextract?
Als we naar de agrarische ingrediënten kijken, mag een biologisch product voor maximaal 5% uit niet biologische, agrarische ingrediënten bestaan. De niet-agrarische producten zoals water, zout en verschillende additieven hoeven niet biologisch te zijn en worden niet meegerekend om het label biologisch te krijgen. Voor de nieuwe wetgeving van kracht werd viel het gistextract hier ook onder. Dat is nu veranderd. Als het product nu minder dan 5% gistextract bevat, mag het biologisch heten (ook als het niet van biologische aard is). Bevat het product meer dan 5% gistextract en is het niet van biologische oorsprong, dan mag het niet meer biologisch heten. Bedrijven kunnen hun recept veranderen door het gistextract te verminderen zodat het onder die 5% komt of het vervangen door het natuurlijke gistextract.
Wat is nu het onnatuurlijke gistextract, de E-621?
Dit is een smaakversterker die chemisch vervaardigd wordt. Omdat deze smaakmaker zo in opspraak is, gebruiken de fabrikanten vele schuilnamen zoals: MSG, Mononatriumglutamaat, chinees kruid, ve-tsin en ook de term gistextract. Deze chemische stof wordt gemaakt van acrylnitril en is een mengsel van waterstofgas en koolzuurgas.
Er bestaan ook natuurlijke soorten die uit bruinwier gewonnen worden, maar die vinden we zelden in onze producten. Dit is de echte ve-tsin. Ook deze zuivere stof kan klachten geven omdat er heel veel glutamaat inzit. Klachten bij de chemische E-621 komen heel veel voor. Klachten zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, een opgefokt gevoel, stijve nek, aangezichtspijn, roodheid, duizeligheid, misselijkheid, spierzwakte en migraine. Een overgevoeligheid voor glutamaat kan zelfs leiden tot schizofrenie, woedeaanvallen, gedragsproblemen en hyperactiviteit.
Wat is Umami? Wat heeft dit met gistextract te maken?
Umami noemen we “de vijfde smaak” die we tijdens het eten kunnen waarnemen naast zoet, zout, bitter en zuur (wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat een tong meer proeft dan de vier bekende smaken). De umamismaak is wat bouillonachtig. De smaak van umami wordt veroorzaakt door het mononatriumzout van glutaminezuur. Vroeger werd dit natuurlijk vervaardigd uit zeewier en die smaak wordt dus nu chemisch nagemaakt als E-621. Mensen zijn gek op deze vijfde smaak en daarom wordt het in zoveel producten gedaan. Van nature zit deze smaak in verschillende soorten vis, vlees, tomaten, uien, spinazie, padenstoelen, soja, wasabi. Tegenwoordig wordt deze umamismaak kunstmatig aan bijna al onze kant- en- klaar producten toegevoegd.
Conclusie.
Het blijft een lastige materie maar als je voor biologische producten kiest die gistextract bevatten, dan hopen we maar dat dit de natuurlijke variant is. Is dat niet het geval, dan bevat het product in ieder geval minder dan 5% gistextract.
Bron


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Welke -alledaagse- voeding werkt bij welke pijn en aandoening ? (bewezen)
Next E621 MSG Smaakversterker Dit moet je weten!

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

NIEUW onderzoek onthult hoe slapeloosheid en korte slaap de gezondheid van uw hersenen beïnvloeden

Luister naar dit artikel Zoals veel mensen wordt u misschien een of zelfs twee keer per nacht wakker. Hoewel dit vaak voorkomt, kunnen deze nachtelijke ontwakingen een schadelijk effect hebben

Onderzoek

Chronische vermoeidheid zit niet tussen de oren

Luister naar dit artikel Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), vroeger ME (myalgische encefalomyelitis) genoemd, werd recent omgedoopt tot SEID, ofwel Systemic Exertion Intolerance Disease (systemische inspanningsintolerantie ziekte), maar er is nog steeds

Onderzoek

Dit zijn 100 wetenschappelijke studies die aantonen dat cannabis kanker bestrijdt

Luister naar dit artikel Talloze patiënten gebruiken cannabis tegen allerlei verschillende aandoeningen, de Amerikaanse overheid erkent dat cannabis kankercellen doodt en veteranen gebruiken de plant tegen psychische problemen. Steun Health