Koud douchen: gezond of ongezond?

Koud douchen: gezond of ongezond?

Luister naar dit artikel

Nu zo’n 10 jaar geleden vertelde een vriend van mij dat hij zich dagelijks koud afspoelde na het douchen. Volgens hem waren sindsdien vele klachten op magische wijze verdwenen. Ik ben het sindsdien ook gaan doen en merk talloze voordelen…
1 – Het voorkomt veroudering
Door koud na te douchen worden er in het lichaam tal van natuurlijke antioxidanten aangemaakt die veroudering tegengaan. Vooral de krachtige lichaamseigen antioxidanten glutathion (GSH), superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GPx) zijn bij winterzwemmers en kouddouchers in veel hogere mate aanwezig dan bij hen die dat niet doen (1).
2 – Het verlicht depressie
Het regelmatig koud douchen kan je mogelijk van je depressie afhelpen (2). Tweemaal daags een koude douche van 20 graden of lager kan zonder bijwerkingen je humeur positief beïnvloeden. Het beste is wel om dan 2 tot 3 minuten onder de straal te staan. De onderzoekers vermoeden dat de hersenen door de koudesensoren in de huid zo veel elektrische signalen ontvangen, dat dit een reset geeft van het brein. Ook worden er meer endorfines in het bloed gemeten doordat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt.
3 – Het kan gewrichtspijn verlichten
Wetenschappers hebben ontdekt dat koud douchen het urinezuur in het bloed behoorlijk kan verlagen (3). Urinezuur kan in de gewrichten kristalliseren met klachten aan de gewrichten als gevolg.
4 – Het kan het spierherstel bevorderen
Het koud nadouchen of nemen van wisselbaden kan spierpijn als gevolg van een grote inspanning bij sporters (4) verminderen. Spierpijn komt vaak voor en een koude douche is een makkelijke methode om het herstel te bespoedigen.
5 – Het versterkt het immuunsysteem
De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt melding van het feit dat blootstelling aan koud water het immuunsysteem kan stimuleren (5). Ook moderne wetenschappers waren er al achter dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt door wisselbaden of een saunagang die eindigt met een koud dompelbad (6).
6 – Het verbetert de mentale helderheid
Doordat koud (na)douchen het sympathische zenuwstelsel stimuleert, kan dit een verkwikkend effect hebben op het brein. Het is met name ideaal om in de morgen toe te passen, wanneer je net uit je bed bent.
7 – Het is goed voor je huid
Volgens dermatoloog Jessica Krant is het beter om koud te douchen (7). Als je warm doucht verliezen zowel je huid als je haar natuurlijke oliën die dienen ter bescherming van de huid. Koud douchen voorkomt dat probleem.
8 – Het verbetert de vruchtbaarheid bij de man
Warm douchen heeft een slechte invloed op de kwaliteit van het zaad (8). Door koud te douchen (of zo koud mogelijk) blijft de schade aan het zaad beperkt met een verbeterde vruchtbaarheid als gevolg.
9 – Het kan bruin vet doen verbranden
Volgens het Joslin Diabetes Centrum kan blootstelling aan kou (en dus ook een koude douche) de verbranding van bruin vet bevorderen. Wanneer de thermostaat van het lichaam omhoog wordt gezet, kan dit betekenen dat er enkele honderden calorieën per dag extra worden verbrand. Een koude douche alleen is dan niet genoeg, je zou thuis ook de thermostaat ietsje lager kunnen zetten en je minder dik inpakken als je naar buiten gaat.
Ik raad je aan om te beginnen met koud afspoelen. Zo raken je zenuwen gewend aan de kou. Naderhand kun je de tijd dat je onder de koude douche staat opvoeren. Wisselen van temperatuur tussen warm en koud kan de doorbloeding nog verder stimuleren. Probeer het eens 30 dagen en je zult zien dat het een goede toevoeging is voor je gezondheid!
Bron


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous 14 leefgewoonten waar je mee moet ophouden voor je veertigste
Next Is kaas even verslavend als morfine?

About author

redactie
redactie 4563 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Heb je al gehoord over dit wonder fruit ?? Het controleert diabetes, verlaagt cholesterol en bestrijdt ontstekingen!

Luister naar dit artikel Carambola fruit, of vaak “ster fruit” genoemd, vanwege zijn vorm, is afkomstig uit het Maleise schiereiland en wordt ook geteeld in het zuiden van de Verenigde

Overig

7 redenen waarom u gemakkelijk blauwe plekken krijgt

Luister naar dit artikel Een blauwe plek, ook bekend als een kneuzing, is wanneer er een bloeding onder de huid is, die een zeer zichtbare verkleuring in dat deel van

Nieuws

Arts ontdekt dat septische patiënten scheurbuik hebben – plus een oplossing

Luister naar dit artikel Het begrijpen van het verband tussen sepsis en scheurbuik kan levensreddend zijn voor de 30 miljoen mensen die getroffen zijn door deze levensbedreigende orgaandisfunctie. Steun Health