ZWAREN METALEN WERKEN MEE AAN BEHOUD ANTIBIOTICARESISTENTIE

ZWAREN METALEN WERKEN MEE AAN BEHOUD ANTIBIOTICARESISTENTIE

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Sporen van zware metalen in het milieu versterken antibioticaresistentie bij bacteriën. De weerstand tegen die metalen zit namelijk in hetzelfde genetische pakket, suggereren Zweedse onderzoekers.

141008133512.Plasmid.resized.200x0Die resistentie zit vaak niet in het eigenlijke genoom van de bacterie, maar in een zogeheten plasmide met aanvullend DNA. Het uitlezen van dat extra DNA vreet energie, en plasmidedragende bacteriën kunnen alleen concurreren tegen plasmidevrije soortgenoten als dat plasmide een belangrijk evolutionair voordeel oplevert.

Vaak bevat zo’n plasmide een hele collectie resistentiegenen, die zowel beschermen tegen  verschillende antibiotica als tegen zware metalen. En in mBio melden Erik Gullberg, Dan Andersson en collega’s van de universiteit van Uppsala nu de experimentele bevestiging van wat eigenlijk voor de hand ligt: lage concentraties van elk van die stoffen bevorderen de overleving van het héle plasmide.

Kort samengevat: zitten er zware metalen of antibiotica in het water, dan versterken die tevens de resistentie tegen antibiotica die niet in dat water zitten.

De ‘minimal selective concentrations’ (MSC’s), die nodig zijn om het plasmide evolutionair te behouden, liggen altijd onder het niveau waar een bacterie zónder resistentiegenen last van krijgt (de zogehetenminimum inhibitory concentration, MIC). Bij de meeste antibiotica is het verschil niet zo gek groot maar bij arsenicum zit er volgens de Zweden zelfs een factor 140 tussen.

En die concentraties worden nog lager naarmate er meer van die stoffen tegelijk aanwezig zijn. Dus zelfs als ze allemaal onder hun eigen MSC zitten, blijft die resistentie tóch bestaan.

Het wordt nog griezeliger als je het desbetreffende stukje resistentie uit het plasmide knipt en alsnog in het bacteriële chromosoom monteert, waar het energieverlies vrijwel nul is. In de natuur kan zoiets zomaar gebeuren. De resistentie evalueert er dan uiteindelijk ook uit wanneer de bacteriepopulatie het antibioticum of metaal in kwestie helemaal niet meer tegen komt. Maar zijn die stoffen er nog wel, dan is een bijna homeopatische verdunning voldoende om het resistentiegen te behouden, zo laten de Zweedse experimenten zien.

Met andere woorden: goede kans dat je van een eenmaal ontstane resistentie gewoon nooit meer af komt.

Bron

Previous Lekker tegen stress
Next Boze huisarts: “Leden der Staten Generaal, IK VERACHT U VRIJWEL ALLEMAAL!”

About author

redactie
redactie 4445 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Hoe meer je sport, hoe meer alcohol je drinkt

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Baanbrekend onderzoek naar relatie fluoride en hersenaandoeningen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Veel meer vrouwen met HPV besmet dan gedacht

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat