Multinationaal onderzoek vindt een alarmerend verband tussen CT-scans bij jongeren en het risico op kanker

Multinationaal onderzoek vindt een alarmerend verband tussen CT-scans bij jongeren en het risico op kanker

Luister naar dit artikel

Het wordt algemeen erkend dat herhaaldelijke röntgenfoto’s het menselijk lichaam blootstellen aan potentieel schadelijke stralingsniveaus. Een minder bekend feit is echter dat CT-scans (computertomografie) ook een verborgen risico op blootstelling aan straling met zich meebrengen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


CT-scans kunnen personen blootstellen aan stralingsdoses die wel 200 keer groter zijn dan die van een typische röntgenfoto van de borstkas. Verbazingwekkend genoeg zijn slechts een paar mensen zich bewust van dit substantiële verschil in blootstelling aan straling. Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat er volgens de National Academy of Sciences geen veilige stralingsdoses bestaan.

Een multinationale studie gepubliceerd in Nature Medicine benadrukt zelfs een alarmerend verband tussen CT-scans tijdens iemands jeugd en de daaropvolgende ontwikkeling van kanker.

Groot onderzoek brengt de schokkende realiteit van CT-scans bij kinderen onder de aandacht

Net als röntgenfoto’s maken CT-scans gebruik van diagnostische beeldvormingsprocedures die röntgen- en computertechnologieën combineren om gedetailleerde beelden van het menselijk lichaam te genereren. Hoewel CT-scans een uitgebreid beeld geven van organen, spieren, vet, botten en bloedvaten, onthult het bovenstaande onderzoek een onderliggende bedreiging voor jongeren.

Een grondig onderzoek van de studie onthult een legitiem verband tussen CT-scans bij jongeren en kanker, met name hematologische maligniteiten – kankers die zich ontwikkelen in cellen van het immuunsysteem of bloedvormende weefsels zoals beenmerg.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na evaluatie van de gezondheid van 948.174 personen die CT-scans ondergingen voordat ze 22 werden, verspreid over negen Europese landen. Extrapolatie van de resultaten geeft aan dat op elke 10.000 onderzochte kinderen er tussen één en twee hematologische maligniteiten kunnen ontwikkelen of al hebben ontwikkeld als gevolg van blootstelling aan straling.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is het hoger dan verwachte risico op kanker, zelfs bij lage stralingsdoses.

Pleiten voor geïnformeerde besluitvorming: een gids voor ouders

Gezien dit alarmerende risico op een verhoogde ontwikkeling van kanker moeten ouders de risico’s en voordelen nauwgezet beoordelen voordat ze hun kinderen onderwerpen aan diagnostische beeldvormingsprocedures waarbij gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling.

Wees niet bang om tegengas te geven en te vragen of de scan medisch noodzakelijk is. Bewapen uzelf met informatie door de belangrijkste feiten aan uw arts te presenteren, waardoor een geïnformeerd en productief gesprek wordt gestimuleerd.

Ouders spelen een cruciale rol om ervoor te zorgen dat hun kinderen alleen beeldvormende onderzoeken ondergaan als dat absoluut noodzakelijk is. Hier volgen praktische tips om door dit cruciale besluitvormingsproces te navigeren:

 • Ga een open dialoog aan met professionals in de gezondheidszorg.
 • Zoek antwoorden op belangrijke vragen:
  – Is er bij deze test sprake van straling?
  – Is deze test absoluut noodzakelijk?
  – Wegen de voordelen van de procedure op tegen de risico’s?
  – Zijn er niet-ioniserende alternatieven, zoals echografie?
  – Houd een gedetailleerd overzicht bij van elke beeldscan.

Noteer de locatie en datum van elke procedure. Het bewaren van een kopie van de scan is essentieel om onnodige herhalingen te voorkomen, vooral als u medische zorg bij meerdere zorgverleners zoekt.

Besteed tijdens routinecontroles veel aandacht aan tandheelkundige röntgenfoto’s.

Als ouder heeft u het recht om weloverwogen beslissingen te nemen over de frequentie van tandheelkundige röntgenfoto’s voor uw kinderen, in plaats van gebonden te zijn aan vooraf bepaalde richtlijnen. Hoewel tandheelkundige controles aanbevelingen kunnen bevatten voor röntgenfoto’s, vooral voor kinderen met gaatjes, moet u uw voorkeuren kenbaar maken.

Als u onder druk wordt gezet om zich strikt aan de voorgestelde intervallen te houden, kan het de moeite waard zijn om een consultatie bij een biologische tandarts te overwegen, die alternatieve perspectieven kan bieden op de noodzaak en frequentie van röntgenprocedures op basis van individuele gezondheidsoverwegingen.

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Onderzoekers ontdekken een baanbrekende ‘schakelaar’ die ervoor zorgt dat kankercellen zichzelf vernietigen

About author

redactie
redactie 4593 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Onderzoek: Hogere magnesium inname: gezondere aderen en lagere kans op alvleesklierkanker

Luister naar dit artikel Hogere serumspiegels van magnesium verlagen de kans op een hoge bloeddruk met bijna 50% en de kans op aderverkalking met 42%, zegt een nieuwe studie. De

Onderzoek

Veel gezondheidssupplementen bevatten verboden farmaceutische stoffen

Luister naar dit artikel Ruim 60 procent van de voedingssupplementen op de Nederlandse markt bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen, zoals sildenafil en sibutramine en amfetamine-achtige stoffen zoals

Onderzoek

Onderzoek toont aan dat blootstelling aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen even schadelijk kan zijn als uitlaatgassen van auto's

Luister naar dit artikel Inherent aan de uitdrukking “schoonmaakproduct” is het idee dat uw ruimte bij gebruik vrij zal worden van vuil, en gifstoffen. Helaas is dat in het laatste