De zeer pathogene uitbraak van vogelgriep die al in 46 landen is gemeld, heeft zich met 862 gevallen onder de mens verspreid

De zeer pathogene uitbraak van vogelgriep die al in 46 landen is gemeld, heeft zich met 862 gevallen onder de mens verspreid

Luister naar dit artikel

Terwijl de wereld werd afgeleid door de ongebreidelde verspreiding van een nieuw coronavirus, was 2020 ook getuige van een explosie van een andere dodelijke ziekteverwekker die een bedreiging zou kunnen vormen voor de wereldwijde volksgezondheid.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


H5N8, een subtype van het hoogpathogene aviaire influenzavirus (HPAIV), werd decennia geleden geïdentificeerd, maar in 2020 heeft een reeks opkomende en aanhoudende H5N8-uitbraken in vogelpopulaties in tientallen landen geleid tot de dood of slachting van miljoenen vogels wereldwijd.

“De getroffen geografische regio’s breiden zich voortdurend uit en ten minste 46 landen hebben melding gemaakt van zeer pathogene H5N8 AIV-uitbraken”, schrijven virusonderzoekers Weifeng Shi en George F. Gao in een nieuw perspectiefartikel in Science, waar ze waarschuwen voor de gevaren van H5N8 als we deze zorgwekkende trend niet nauwlettend in de gaten en in bedwang houden.

Hoewel de meest kwetsbare dieren voor H5N8 verschillende soorten vogels zijn (waaronder gekweekte kippen en eenden, maar ook wilde en trekvogels), zijn de laatste tijd ook menselijke gevallen van het virus ontdekt.

Een uitbraak van de vogelgriep in Rusland in december 2020 sprong over naar pluimveearbeiders, waarbij zeven mensen op een boerderij in Zuid-Rusland tekenen van de infectie vertoonden – wat de eerste keer was dat H5N8 ooit bij mensen werd gevonden.

Hoewel dat een primeur was voor H5N8, was het zeker geen primeur voor clades en subclades die verband houden met H5N8, noch voor vogelgriepvirussen in het algemeen.

“Tot op heden zijn er in totaal 862 door laboratoriumonderzoek bevestigde gevallen van infectie met H5N1 bij mensen gemeld aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waaronder 455 doden”, leggen Shi en Gao uit. “Deze gevallen kwamen uit 17 landen, met ~76 procent uit Egypte en Indonesië.”

Maar zoönotische risico’s zijn slechts een deel van het probleem met H5N8 en zijn soortgenoten. Bij de meeste recente uitbraken is een clade van H5N8, genaamd 2.3.4, wereldwijd de dominante ziekteverwekker geworden, voor het eerst gezien op een Chinese natte markt in 2010.

“Clade 2.3.4 H5 AIV’s, met name het H5N8-subtype, hebben duidelijk een neiging getoond voor snelle wereldwijde verspreiding bij trekvogels”, schrijven de onderzoekers, waarbij ze opmerken dat deze virussen ook bewijs vertonen van constante evolutie, waarbij ze zichzelf genetisch herschikken met delen van andere AIV subtypen.

Shi en Gao – respectievelijk van de Chinese Shandong First Medical University en het Chinese Center for Disease Control and Prevention – behoorden tot enkele van de eerste wetenschappers die begin 2020 het nieuwe coronavirus documenteerden.

Ze merken op dat de daaropvolgende COVID-19-pandemie – en de preventie- en bestrijdingsmaatregelen die de wereldbevolking als reactie daarop heeft genomen – het afgelopen jaar de verspreiding van seizoensgebonden menselijke influenza A- en B-virussen sterk heeft verminderd.

Desalniettemin verspreidde zich in hetzelfde tijdsbestek een aantal zeer pathogene H5Ny-AIV’s, waaronder de H5N1-, H5N2-, H5N5- en H5N8-subtypes, over China, Zuid-Afrika, Europa, Eurazië en elders.

Tegelijkertijd heeft onderzoek aangetoond dat clade 2.3.4-virussen bepaalde celbindende aanpassingen vertonen die grotere risico’s kunnen vormen voor overdracht van mensen, inclusief mogelijke overdraagbaarheid van mens op mens.

Al met al zeggen de onderzoekers dat we ons toezicht op HPAIV’s in pluimveebedrijven nu aanzienlijk moeten opvoeren, voordat deze ziekteverwekkers het hok uitvliegen.

“Vanwege de langeafstandsmigratie van wilde vogels, het aangeboren vermogen om AIV’s opnieuw te rangschikken, het verhoogde receptorbindingsvermogen van het menselijke type en de constante antigene variatie van HPAIV’s, is het absoluut noodzakelijk dat de wereldwijde verspreiding en het potentiële risico van H5N8-AIV’s aan de pluimveehouderij, de vogels in het wild en de wereldwijde volksgezondheid worden niet genegeerd”, schrijven Shi en Gao.

De bevindingen worden gerapporteerd in Science.

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Natuurlijke behandelingen voor keelkanker
Next Populair artritissupplement biedt ONVERWACHTE gezondheidsvoordelen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Studie: Hoog cholesterol leidt niet tot hartziektes, medicatie heeft dus geen enkele zin

Luister naar dit artikel Hoog cholesterol veroorzaakt in tegenstelling tot wat we altijd geloofd hebben helemaal geen hartaandoeningen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Cholesterol verlagen met medicijnen om de

Overig

Combinatie thee en goud beter tegen kanker dan chemo

Luister naar dit artikel Goud kan wellicht worden gebruikt in de strijd tegen verschillende soorten kanker, zo hebben wetenschappers van de Universiteit van Missouri ontdekt. Een combinatie van nanodeeltjes van goud

Overig

DEZE ZIEKTE LAAT MENSEN LETTERLIJK HUN HAAR UITTREKKEN!

Luister naar dit artikel De ziekte trichotillomanie, of je haar uittrekken omdat je je impulsen niet kan beheersen, is voor vele personen een pijnlijke waarheid en weegt naast het fysieke