Kurkuma uit Bangladesh bevat soms met lood geregen chemische verbindingen, vindt studie

Kurkuma uit Bangladesh bevat soms met lood geregen chemische verbindingen, vindt studie

Luister naar dit artikel

Kurkuma is een gewaardeerd kruid en kruidengeneesmiddel, maar als je het uit minder betrouwbare bronnen haalt, kun je aan hoge niveaus van lood worden blootgesteld, zegt een recente studie van Stanford University. In hun rapport, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research, ontdekten onderzoekers dat sommige kruidenverwerkers in Bangladesh een giftig pigment gebruiken om de felgele kleur van het kruid te versterken – allemaal om het aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


“Mensen consumeren onbewust iets dat grote gezondheidsproblemen kan veroorzaken”, legt Jenna Forsyth uit, een postdoctoraal onderzoeker aan het Stanford’s Woods Institute for the Environment en hoofdauteur van het onderzoek. “We weten dat vervalste kurkuma een bron is van blootstelling aan lood, en we moeten er iets aan doen.”

Het team onderzocht waarom vrouwen en kinderen op het platteland van Bangladesh verhoogde niveaus van lood in hun bloed hebben.

“We hebben gekeken naar mogelijke blootstellingen – verf en recycling van gebruikte loodzuuraccu’s – maar mensen gebruiken geen verf in die regio en recyclen geen batterijen”, zei Forsyth, eraan toevoegend dat de sporen van lood en chroom die ze tegenkwamen gewoon te hoog waren om een natuurlijke vervuiling in de bodem te zijn.

Daarom begon het onderzoeksteam de vervalsing van voedsel als een mogelijke invalshoek te bekijken, waarbij het team boeren en specerijenhandelaren interviewde in districten van Bangladesh waar kurkuma wordt geproduceerd.

Naast het houden van interviews, verzamelden de onderzoekers ook monsters van kurkuma – evenals pigmenten, stof en aarde – van zowel de groot- als de detailhandel.

Mahbubur Rahman, een van de lokale medewerkers van Forsyth in het land, merkte op dat het onderzoek dat ze voerden naar lood in de plattelandsgemeenschappen een uitdaging was.

Volgens Rahman, een projectcoördinator bij het International Center for Diarrheal Disease Research in Bangladesh (ICDDR), kostte het tijd voordat het lokale team van de studie een relatie opbouwde met de werknemers die de wortels van kurkuma verwerken, en merkte op dat de laatste bang was voor het potentieel voor een regelgevende reactie als ze toegaven het kruid te vervalsen.

Wat ze ontdekten was dat nadat de kurkuma is geoogst, ze onmiddellijk worden onderworpen aan vervalsing, waarbij verwerkers loodchromaat – een giftig, industrieel pigment – toevoegen aan de machine die de huiden van de wortels van kurkuma verwijdert.

Dit, zo ontdekten de onderzoekers, heeft twee doelen: loodchromaat maakt het veel gemakkelijker om de huid van de wortels van kurkuma te verwijderen. De tweede reden is dat het de wortel zonder vel een helderdere, aantrekkelijkere kleur geeft.

Zoals opgemerkt in de Stanford-studie, kan deze praktijk van het kunstmatig verven van kurkuma-wortels worden teruggevoerd tot de jaren 80, toen een enorme overstroming de kurkuma-oogst van het land vochtig, dof en onaantrekkelijk maakte. Dit, in combinatie met het onverminderde rumoer en de vraag naar felgele kurkuma, dwong de eigenaren om over te schakelen op loodchromaat om hun gewassen op te fleuren.

Lood, een dodelijk zwaar metaal en neurotoxine, is in verband gebracht met verschillende dodelijke ziekten, waaronder ziekten die het hart en de hersenen aantasten.

“In tegenstelling tot andere metalen is er geen veilige consumptielimiet voor lood, het is een neurotoxine in zijn totaliteit”, zei Stephen Luby, een professor in de geneeskunde en de onderzoeksdirecteur van Stanford’s Center for Innovation in Global Health.

Volgens deskundigen zijn jonge kinderen bijzonder kwetsbaar voor de toxische effecten van lood, en uit meerdere onderzoeken blijkt dat ze ernstige en permanente schade aan hun hersenen en zenuwstelsel kunnen oplopen als ze er eenmaal aan worden blootgesteld.

Bovendien veroorzaakt lood ook langdurige schade bij volwassenen, zoals een verhoogd risico op hoge bloeddruk en nierbeschadiging. Het verhoogt ook het risico op een miskraam bij zwangere vrouwen en kan zelfs van het bloed van de moeder naar haar foetus gaan, wat dan een groot aantal gezondheidsproblemen en ontwikkelingsproblemen bij het kind kan veroorzaken.

Volgens het onderzoeksteam heeft hun onderzoek de Bengaalse autoriteiten er uiteindelijk toe overgehaald om beleid te voeren dat bedoeld is om de praktijk van vervalsing te stoppen, waarbij de regering van Bangladesh een openbare kennisgeving in de gedrukte kranten publiceerde, waarin ze waarschuwde dat ze actie zouden ondernemen tegen producenten en handelaren die kurkuma met loodchromaat zouden blijven vervalsen.

Bronnen:  Newswise.comScienceDirect.comThe-Scientist.com

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Klebsiella-pneumonie: de slechte darmbacteriën waardoor u zelfs zonder alcohol dronken wordt
Next Curcuminoïden verminderen de symptomen van colitis ulcerosa en verbeteren het welzijn

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Wat kunt u zelf doen tegen hooikoorts: 28 tips die helpen

Luister naar dit artikel Ongeveer 10 à 20 % of zowat 3 miljoen Belgen zou aan een allergie voor pollen of hooikoorts. Hooikoorts is een allergische aandoening waarbij het afweersysteem

Onderzoek

3 keer per week broccoli eten tegen leverkanker

Luister naar dit artikel De gevallen van leverkanker zijn sinds de jaren 80 verdrievoudigd. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en

Onderzoek

Artsen waarschuwen: Ledverlichting gelinkt aan kanker, hart- en vaatziekten en gezichtsproblemen

Luister naar dit artikel Steeds meer gemeentes gaan op straat over op ledverlichting. Dit om te besparen op energie en onderhoud. Artsen waarschuwen nu voor de schadelijke effecten van ledverlichting op de