Door gedachten bestuurd ‘Exoskelet’ herstelt de beweging van volledig verlamde man

Door gedachten bestuurd ‘Exoskelet’ herstelt de beweging van volledig verlamde man

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Quadriplegics kunnen hun armen of benen niet bewegen en zijn bijna volledig verlamd. Maar in een grote doorbraak heeft een team van Franse onderzoekers één patiënt de mogelijkheid gegeven om alle vier de ledematen te verplaatsen.

Hoe? Met de hulp van een exoskelet van het hele lichaam, bestuurd door de hersengolven van de patiënt.

“Voor het eerst was een quadriplegische patiënt in staat om te lopen en beide armen te besturen met behulp van deze neuro-prothese, die hersensignalen in realtime registreert, verzendt en decodeert om een exoskelet te besturen,” zei projectleider Guillaume Charvet. Het experiment werd gelanceerd door het biomedisch onderzoekscentrum Clinatec in Grenoble, Frankrijk.

De kern van het tweejarige onderzoek was een enkele patiënt: Thibault, een 30-jarige man uit Lyon die niet wil dat zijn achternaam wordt gebruikt. Vier jaar geleden verloor Thibault het vermogen om al zijn ledematen te verplaatsen na een ongeluk waardoor hij meer dan 40 voet viel.

Maar in 2017 werden twee kleine draadloze sensoren (die elk 64 elektroden bevatten) geïmplanteerd aan weerszijden van zijn hersenen, in een gebied dat centraal staat voor zowel beweging als sensatiecontrole.

De sensoren zouden hersensignalen opnemen en draadloos overbrengen naar het exoskelet, die het vervolgens in een door de machine geactiveerde beweging zouden kunnen omzetten.

Om dat proces te vergemakkelijken, heeft Thibault meer dan drie maanden gewerkt met een hightech computersimulatieprogramma om te leren hoe hij een weergave op het scherm – net als een avatar in een videogame – van zijn aanhangsels kon besturen.

Met zijn sensorlezen leerde Thibault uiteindelijk die digitale armen en benen te manipuleren, zodat hij virtueel kon lopen en virtuele objecten kon oppakken.

Die vaardigheden werden vervolgens geprobeerd op het exoskelet, dat eruitziet als een hightech-pak van wit pantser dat in tweeën is gesplitst en van achteren op de patiënt is aangebracht, als een stijve cape.

Uitgerust met 14 gewrichten en 14 vrijheidsgraden, is het exoskelet ontworpen om beweging mogelijk te maken op ongeveer 14 unieke manieren, merkten de onderzoekers op.

Om te zien hoeveel van die bewegingen hij daadwerkelijk kon maken, onderging Thibault een reeks bewegingstests voor armen en benen. Na 45 sessies in het exoskelet beschouwde het onderzoeksteam de uiteindelijke resultaten als een succes.

Gedurende zes sessies was Thibault in staat om 73% van de tijd te lopen, hoewel altijd met de hulp van een aan het plafond bevestigd ophangingsharnas voor balans. Toen hij bij de 33 sessies was die hij besteedde aan het krijgen van zijn avatar op het scherm om te lopen, berekenden de wetenschappers dat Thibault 480 stappen kon voltooien en ongeveer 475 voet kon bewegen.

Thibault was ook in staat om beide handen tegelijkertijd in beweging te krijgen in een poging om doelen aan te raken. Hij scoorde een slagingspercentage van 71% in vijf executiepogingen.

“Het was alsof ik de eerste man op de maan was”, vertelde Thibault aan BBC News. “Ik heb twee jaar niet gelopen. Ik ben vergeten wat het is om te staan, ik ben vergeten dat ik langer was dan veel mensen in de kamer.”

Er deden zich geen complicaties voor en het exoskeleton-sensorsysteem hoefde slechts eenmaal per zeven weken opnieuw te worden gekalibreerd.

Ondanks de bemoedigende bevindingen benadrukten Charvet en zijn collega’s dat het exoskelet geen remedie is en dat de status van Thibault hetzelfde blijft. Ze waarschuwen verder dat er weinig kans is dat de onderzoekstechnologie in zijn huidige vorm snel op grote schaal kan worden ingezet.

Toch hopen zowel Thibault als Charvet dat het onderzoek uiteindelijk zal leiden tot technologische innovaties – zoals geestgestuurde rolstoelen – die de levenskwaliteit van geïmmobiliseerde patiënten kunnen verbeteren. En het onderzoek gaat verder, met drie nieuwe patiënten die eraan deelnemen.

“Dit proof-of-concept opent de deur naar nieuwe toepassingen voor gebruik van deze neuro-prothese thuis door patiënten in hun dagelijks leven”, zegt Charvet, wiens team rapporteert over zijn werk in het nummer van 3 oktober van Lancet Neurology.

Maar in een begeleidend redactioneel zei Tom Shakespeare, een professor in onderzoek naar handicaps bij de London School of Hygiene and Tropical Medicine, dat zo’n verheven ambitie wellicht moet worden getemperd door meer alledaagse behoeften.

“Hoewel het opwindend is om dergelijke ontwikkelingen in de computer / hersenen-interface te hebben, zijn de sleutels tot een beter leven voor de overgrote meerderheid van mensen met vier- en dwarslaesiepatiënten een goede verpleegkundige zorg en goede hulptechnologie,” zei Shakespeare. “Sip / blaasbesturingen en andere bestaande interfaces stellen mensen in staat hun stoelen te bedienen, en omgevingsbedieningen – niet in het minst spraakgestuurde systemen – stellen mensen in staat hun omgevingen te besturen.

“Het harde werk is ervoor te zorgen dat al deze technologieën beschikbaar zijn voor alle mensen die er baat bij kunnen hebben”, dat is, voegde hij eraan toe, “momenteel verre van het geval.”

Deze video geleverd door The Lancet Neurology legt de technologie verder uit:

Bronnen:

Guillaume Charvet, project chief, Brain Computer Interface, Clinatec, Grenoble, France; Tom Shakespeare, Ph.D., professor, disability research, London School of Hygiene and Tropical Medicine; Oct. 3, 2019,Lancet NeurologyBBCNews

 


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Schimmelinvasie kan sommige pancreaskankers veroorzaken
Next Je wasmachine kan medicijnbestendige bacteriën kweken

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

Coronavirus arts uit China spreekt zich uit

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

McDonald’s doodt in 10 dagen tijd 40 procent van alle darmbacteriën

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Het interesseert de overheid niet of kankermedicijnen werken, als ze maar geld opleveren

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat