5 waarschuwingssignalen dat u toxisch shocksyndroom heeft

5 waarschuwingssignalen dat u toxisch shocksyndroom heeft

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

TSS of Toxic Shock Syndroom is een plotselinge, mogelijk fatale aandoening die kan optreden bij vrouwen. Het wordt veroorzaakt wanneer het lichaam overbelast raakt met toxische bacteriën die bekend staan als Staphylococcus aureus of staph, die in kleine hoeveelheden in het lichaam aanwezig zijn. Deze plotselinge overgroei van bacteriën treft meestal menstruerende vrouwen die tampons dragen, vooral degenen die superabsorberende tampons gebruiken. Het lichaam reageert op deze overgroei van bacteriën met een scherpe daling van de bloeddruk, die organen en andere vitale systemen zuurstof ontneemt en tot de dood kan leiden.

De ziekte werd in de jaren 70 en 80 veel gepubliceerd nadat een aantal jonge vrouwen stierf als gevolg van het gebruik van een bepaald merk superabsorberende tampons. Dat merk tampons is sindsdien van de markt verwijderd, maar gevallen van TSS komen nog steeds voor bij vrouwen die menstrueren en zich niet volledig bewust zijn van de signalen dat hun lichaam ze verzendt als gevolg van het gebruik van absorptieproducten.

Hoewel het toxische shocksyndroom het nauwst verbonden is met vrouwen die menstrueren, zijn er gevallen ontstaan bij vrouwen die sponzen, cervicale caps en diafragma’s gebruiken. Een vrouw die onlangs is bevallen, loopt een hoger risico op het ontwikkelen van TSS, en een handvol mannen en vrouwen die zijn blootgesteld aan stafylokokken na operaties, open wondverzorging en het gebruik van protheses hebben ook de aandoening ontwikkeld.

WIE LOOPT HET GROOTSTE RISICO?

Bij meer dan 30 procent van alle gevallen van toxisch shocksyndroom zijn menstruerende vrouwen jonger dan 19 jaar betrokken; onder deze populatie hebben vrouwen die TSS hebben ontwikkeld 40 procent kans om het opnieuw te krijgen. TSS kan ook van invloed zijn op mensen met geïnfecteerde huidwonden, of degenen die recentelijk operaties of ziekenhuisprocedures hebben ondergaan, en op degenen die in de zorg- en hospicezorg zijn opgenomen.

Mensen die sterven aan het toxische shocksyndroom, doen dit omdat het lichaam niet meer in staat is om de toxines te verwerken en uit te spoelen die worden veroorzaakt door de overgroei van staph-bacteriën in het lichaam. In de meeste gevallen ontwikkelen slachtoffers hypertensieve shock, waarbij het hart en de longen plotseling stoppen met werken. Als je ongesteld bent en plotseling ziek wordt, is het van cruciaal belang om te weten naar welke symptomen je moet zoeken voordat het te laat is.

HOE ONTWIKKELT TOXISCHE SCHOK SYNDROOM?

TSS wordt veroorzaakt door een gif geproduceerd door bacteriën die bekend staan als Staphylococcus aureus. Deze bacterie is een van de verschillende bacteriën die infecties veroorzaken bij brandwonden en ziekenhuispatiënten die een operatie hebben ondergaan. Staph wordt in veilige hoeveelheden in de vagina gevonden; wanneer onder controle gehouden, is het onschadelijk. Hoewel het onduidelijk is hoe TSS wordt geactiveerd, moeten twee voorwaarden aanwezig zijn om zich te ontwikkelen:

1. Bacteriën moeten snel groeien en gifstoffen afgeven
2. Deze gifstoffen moeten op de een of andere manier worden vrijgegeven in de bloedbaan

Vrouwen die te lang tampons dragen, waardoor ze doorweekt kunnen worden met bloed, bieden een ideale omgeving voor de overgroei van bacteriën. In gevallen waarin vrouwen TSS ontwikkelen door het dragen van sponzen, cervicale caps of diafragma’s, bleef het apparaat te lang in de vagina zitten of bleven er delen in het lichaam achter nadat werd aangenomen dat het was verwijderd. Het vrijkomen van bacteriële gifstoffen in de bloedbaan kan iets te maken hebben met de manier waarop tampons worden ingebracht en uit het vaginale kanaal worden gehaald; als de omstandigheden niet ideaal zijn voor het inbrengen of vrijgeven, kunnen microscopische tranen in bloedvaten ontstaan, waardoor een pad wordt vrijgemaakt voor het vrijkomen van schadelijke ziekteverwekkers.

TEKENS EN SYMPTOMEN VAN TSS

Het is van cruciaal belang dat u de tekenen en symptomen van het toxische shocksyndroom snel herkent, omdat het begin van de aandoening zeer snel vordert en tot de dood kan leiden. Als u vermoedt dat u het toxische shocksyndroom heeft ontwikkeld, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. Als u naar deze symptomen kijkt en beoordeelt of u risicofactoren hebt voor de ontwikkeling van TSS, kunt u de aandoening omkeren en de complicaties en langdurige effecten van de infectie verminderen. Tekenen en symptomen van TSS omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het volgende:

1. PLOTSELINGE HOGE KOORTS
Mensen die TSS ontwikkelen, kunnen plotselinge koorts krijgen, die binnen enkele minuten van een normale temperatuur naar een temperatuur van 40 C of hoger gaat. Koorts die zo ernstig is, gaat meestal gepaard met koude rillingen, omdat het lichaam de extra warmte probeert te compenseren door zichzelf af te koelen. Controleer uw temperatuur regelmatig als u zich ziek begint te voelen, omdat dit plotselinge begin van koorts ook epileptische aanvallen kan veroorzaken. Als je plotseling hoge koorts hebt gekregen zonder andere verklaring, is het waarschijnlijk dat je TSS hebt ontwikkeld.

2. BRAKEN EN DIARREE
Een veel voorkomende doodsoorzaak geassocieerd met TSS is het onvermogen om de symptomen te onderscheiden van griepachtige symptomen. Veel griepziekten gaan ook gepaard met braken en diarree. Als u een van de risicofactoren voor de ontwikkeling van TSS heeft en u heeft last van braken en diarree, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Deze twee symptomen kunnen uitdroging veroorzaken, wat orgaanfalen veroorzaakt.

3. SPIERPIJNEN
Plotselinge, ernstige spierpijn en onvermogen om te bewegen zoals u normaal zou doen, is een zeker teken van overmatige toxiciteit in het lichaam. Als je spierkrampen ervaart en je ledematen zwaar en onmogelijk voelen te bewegen, komt dit omdat vergif spiervezels aanvalt, waardoor ze ineffectief worden. Monitor spierpijn en merk op of ze verergeren; roep medische hulp in als u te stijf, pijnlijk en niet in staat bent om te bewegen.

4. PLOTSELINGE ROODHEID VAN MOND, OGEN EN KEEL
Plotselinge roodheid in en rond de mond, ogen en keel is een signaal dat u giftige ophopingen in het lichaam heeft. Dit zal zich ook op de huid manifesteren als een uitslag die lijkt op zonnebrand, en het zal snel pijnlijk aanvoelen. Als u roodheid ziet en het wordt erger, zoek dan onmiddellijk medische hulp om het toxische shocksyndroom uit te sluiten.

5. ZWARE HOOFDPIJN EN MOGELIJKE AANVALLEN
Wanneer je lichaam overladen is met gifstoffen en schadelijke gifstoffen, zal hoofdpijn een van de eerste symptomen zijn. Ernstige hoofdpijn is een teken dat u naar uw arts moet; hoofdpijn gepaard met epileptische activiteit, met name als u nog nooit eerder een epileptische aanval heeft gehad, is een teken dat u onmiddellijk een arts moet raadplegen om uw aandoening correct te diagnosticeren en te behandelen.

Elke combinatie van deze symptomen verdient een onderzoek en verergerende symptomen, vooral als u een van de risicofactoren voor TSS heeft, zullen waarschijnlijk noodinterventie nodig hebben om ernstige gevolgen te voorkomen.

MEERDERE COMPLICATIES VAN TSS

Als TSS niet is aangevinkt, of als symptomen te laat worden herkend, kan deze aandoening de volgende omstandigheden veroorzaken:

Leverfalen (geel worden van de huid, ogen, misselijkheid, braken)
Nierfalen (vermoeidheid, zwakte, spierkrampen, zwelling, moeite met plassen)
Hartfalen (hartkloppingen, pijn op de borst, kortademigheid, zwakte)
Bewustzijnsverlies

BEHANDELING VOOR TSS

Als bij u de diagnose TSS wordt gesteld, wordt dit beschouwd als een aandoening die noodinterventie vereist. Sommige mensen moeten op de intensive care in het ziekenhuis worden opgenomen, zodat ze 24 uur per dag kunnen worden gevolgd en medicatie kan worden toegediend. Een arts zal een intraveneus antibioticum toedienen om de infectie af te weren, waardoor bacteriële overgroei wordt gedood totdat het evenwicht weer is hersteld. Medicijnen om de bloeddruk te stabiliseren, het lichaam te rehydrateren en het immuunsysteem te versterken, kunnen ook worden toegediend terwijl een patiënt nog in het ziekenhuis ligt.

Na ontslag moet een patiënt thuis misschien een langdurig antibioticaprotocol ondergaan; sommige van deze protocollen kunnen wel 8 weken duren, terwijl artsen tijdens controles controleren om ervoor te zorgen dat bacteriële overgroei niet terugkeert en inspanningen om te genezen ontsporen.

PREVENTIE VAN TSS

Er zijn dingen die u kunt doen om de ontwikkeling van TSS te voorkomen. Neem bepaalde voorzorgsmaatregelen om het risico op het ontwikkelen van deze potentieel gevaarlijke en dodelijke ziekte te verminderen. Neem deze stappen om uw risico te verminderen:

Elke 4-8 uur of indien nodig een tampon vervangen
Draag menstruatieproducten met een laag absorptievermogen tijdens je menstruatie
Een herbruikbare siliconen beker gebruiken en tussendoor wassen
Het dragen van een inlegkruisje op lichtere dagen
Vaak handen wassen om overtollige bacteriën te verwijderen
Houdt snijwonden en chirurgische incisies schoon en wissel vaak van verband
Als u in het verleden TSS heeft gehad, wordt aanbevolen om uw menstruatieroutine en protocol aan te passen om verdere complicaties en extra risico op het ontwikkelen van de aandoening een tweede keer te voorkomen.

KENNIS IS MACHT

Het kennen van uw risicofactoren, voorbereid zijn en proactief als het gaat om de zorg voor uzelf en uw lichaam, en het kennen van de waarschuwingssignalen en symptomen die verband houden met TSS zal veel helpen voorkomen dat u een ongewenste ervaring heeft. Als u vermoedt dat u TSS heeft ontwikkeld, zoek dan onmiddellijk medische hulp, laat uw arts u een definitieve diagnose stellen en onderga dan een agressieve behandeling om symptomen en complicaties te verlichten. Vergeet niet dat TSS iedereen, jong en oud, vrouwen en mannen kan treffen. Proactief zijn in het herkennen van tekenen is de sleutel tot effectieve behandeling en een terugkeer naar gezondheid.

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous De 'wetenschap' waarop Google vertrouwt
Next USC-onderzoekers ontdekken hoe je je hele immuunsysteem binnen 72 uur kunt regenereren

About author

redactie
redactie 4507 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Waarom je nooit ontbijtgranen zou moeten eten

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

Verpleeghuizen geven valse diagnoses van schizofrenie om ouderen te verdoven tot onderwerping

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Vaccinaties

Doorbraak COVID-gevallen nemen toe, en de ware oorzaak is alarmerend

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat