Maagzuur medicijnen kunnen het risico op nierziekte en falen verhogen met maar liefst 20% – studie

Maagzuur medicijnen kunnen het risico op nierziekte en falen verhogen met maar liefst 20% – studie

Luister naar dit artikel

Miljoenen mensen in de Verenigde Staten gebruiken medicijnen om hun maagzuur of zure oprispingen te beheersen. De alomtegenwoordigheid van deze medicijnen, bekend als protonpompremmers (PPI’s), is helaas niet hun garantie voor veiligheid. Opzienbarend nieuw onderzoek heeft PPI-gebruik gekoppeld aan een verhoogd risico op nierziekte en mogelijk nierfalen. De wetenschappers zeggen dat gezien de toename van het wereldwijde gebruik van PPI-medicijnen, de relatie van het medicijn met nieraandoeningen een aanzienlijke last vormt voor de wereldbevolking.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Het lijkt er inderdaad op dat PPI’s, die verkrijgbaar zijn als vrij verkrijgbare medicijnen, klaar zijn als een van de volgende grote bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid. Jaarlijks worden zo’n 13 miljoen recepten voor PPI’s uitgedeeld – en dat geldt niet eens voor al die mensen die in de winkel over de toonbank minder sterke herhalingen van deze medicijnen kopen. Miljoenen mensen nemen dagelijks PPI’s voor brandend maagzuur of zure oprispingen, maar onderzoek toont aan dat velen van hen de medicijnen niet correct gebruiken – en daarmee hun niergezondheid ernstig in gevaar brengen.

Wetenschappers koppelen PPI-gebruik aan nierziekte, falen

Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo publiceerden onlangs onderzoek dat PPI’s koppelde aan een verhoogd risico op chronische nierziekte (CKD) en nierfalen. Als een van de meest voorgeschreven medicijnen, is het nieuwe risico van een dergelijk nadelig effect buitengewoon lastig. De farmaceutische industrie verdient jaarlijks miljarden dollars aan PPI’s.

Na het bestuderen van gezondheidsgegevens van meer dan 190.000 deelnemers in de loop van 15 jaar, waren de onderzoekers geschokt toen ze de effecten van PPI’s op de niergezondheid konden zien. Over de hele linie constateerde het team dat het gebruik van PPI correleerde met een toename van het risico op CKD met 20 procent. Gebruik van PPI-medicijnen bleek ook het risico op nierfalen te verviervoudigen.

Over de studie gesproken, David Jacobs, PharmD, Ph.D., hoofdonderzoeker en universitair docent aan de UB, merkte op:

“Gezien het toenemende wereldwijde gebruik van PPI’s, kan de relatie tussen PPI’s en nierziekten een aanzienlijke ziekte en financiële last vormen voor het gezondheidszorgsysteem en de volksgezondheid. “

Jacobs merkte verder op dat in 2008 113 miljoen voorschriften voor PPI’s werden ingevuld. Big Pharma verdiende $ 14 miljard aan al die recepten. Recente rapporten suggereren dat minstens 15 miljoen Amerikanen jaarlijks voorgeschreven PPI’s gebruiken, en miljoenen meer medicijnen zonder recept gebruiken zonder toezicht van een arts.

Volgens Jacobs gebruikt tot 70 procent van de patiënten hun PPI-medicatie en brengt ze hun gezondheid in gevaar.

Zoals Jacobs uitlegt, moeten PPI’s alleen voor een korte periode worden gebruikt – maar veel mensen nemen ze op lange termijn, waardoor ze gevaar lopen voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.

Dit is niet de enige studie om PPI’s te koppelen aan vreselijke bijwerkingen.

Maagzuur medicijnen in verband met hart-en vaatziekten, overlijden

In het voorjaar van 2019 hebben wetenschappers van de Washington University School of Medicine en het St. Louis Health Care System voor veteranenzaken een studie uitgevoerd waarin ook werd vastgesteld dat het gebruik van PPI een groot risico voor de menselijke gezondheid is. Specifiek, de onderzoekers verbonden langdurig gebruik van PPI-medicijnen aan fatale gevallen van hartaandoeningen, CKD en bovenste gastro-intestinale kanker.

Het team ontdekte ook dat het risico op sterfte toeneemt met de gebruiksduur – ongeacht of men een lage dosis PPI gebruikt of niet.

Senior auteur Ziyad Al-Aly, MD, universitair docent geneeskunde aan de WU School of Medicine, gaf commentaar op de bevindingen en verklaarde: “PPI’s gedurende vele maanden of jaren gebruiken is niet veilig, en nu hebben we een duidelijker beeld van de gezondheidstoestand geassocieerd met langdurig PPI-gebruik. ”

Het gebruik van PPI is in verband gebracht met tal van andere bijwerkingen: dementie, botbreuken en longontsteking, om er maar een paar te noemen. Net als talloze andere veelgebruikte geneesmiddelen, is het duidelijk dat PPI’s gewoon niet veilig zijn.

Bronnen:

Newswise.com

Medicine.WUSTL.edu

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Effectieve natuurlijke remedie voor huidaandoeningen: wratten en likdoorns zijn geen partij voor knoflook
Next Een giftige cocktail: wat zijn de andere toxines die in vaccins worden gevonden?

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Zweer aspirine af: onderzoek zegt dat zelfs “kleine doses” hersenbloedingen kunnen veroorzaken

Luister naar dit artikel Het nemen van aspirine, zelfs in lage doses, kan leiden tot bloedingen in de schedel, volgens een rapport gepubliceerd in JAMA Neurology. Steun Health Bytes: alleen via

Onderzoek

Hoe kan een virtuele wereld je van hoogtevrees afhelpen? (video)

Luister naar dit artikel Virtual reality wordt fantastisch voor games en escapistische capriolen. Maar helpt het ook tegen angstbestrijding? Jawel, stelt dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft. Hoogtevrees,

Onderzoek

Gebrek aan slaap maakt dik

Luister naar dit artikel Dat een goede nachtrust noodzakelijk is voor een goede gezondheid is algemeen bekend, maar dat je van te weinig slaap dik kan worden, is nieuw. Steun