Het kennen van de tekenen van bloedvergiftiging kan een leven redden!

Het kennen van de tekenen van bloedvergiftiging kan een leven redden!

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Bloedvergiftiging kan dodelijk zijn en is niet zo ongewoon. Daarom kan het kennen van de tekenen van bloedvergiftiging een leven redden, zoals een moeder in het Verenigd Koninkrijk onlangs ontdekte!

De 8-jarige zoon van Alexandra Ruddy was ongeveer een week voordat ze hem naar het ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk bracht in de dierentuin gevallen. Volgens een bericht dat ze op Facebook heeft gedeeld, samen met een foto van de rode pols van haar zoon die hij in de herfst had verwond. Hoewel ze ervoor zorgde dat de wonden schoon bleven en ze niet geïnfecteerd leken te zijn, merkte ze dat hij ‘rode tracking’ bij de verwondingen ontwikkelde toen ze op een dag naar het strand gingen.

“Ik nam hem mee naar buiten, ik voelde me een beetje gek, maar toen de dokter het zag, prees hij me voor het herkennen en zo snel mogelijk langskomen”, schreef Ruddy in een bericht dat nu meer dan 40.000 is gedeeld. Helaas had haar zoon bloedvergiftiging. Zijn wond heeft sepsis ontwikkeld. “Het is niet iets dat je kunt ‘laten zitten’ tot maandag wanneer de artsen terug zijn op kantoor, ‘voegde ze eraan toe volgens Yahoo.

De vreemde rode streep heeft deze moeder gewezen op gevaar en heeft ons ertoe aangezet om de dodelijkheid van bloedvergiftiging en de tekenen om naar uit te kijken in detail te beschrijven. Omdat deze moeder wist dat het leven van haar zoon op het spel stond, was ze in staat om hem onmiddellijk te laten helpen.

“Dat soort infectie waar het zich zo in het lichaam verspreidt en een rode streep veroorzaakt, zien we met redelijke frequentie, en het is een teken van bacteriële infectie die zich verspreidt in het lichaam, en die mogelijk in sepsis kan veranderen,” zegt Anne F. Brayer, MD, die is gecertificeerd door het bestuur in pediatrische noodhulpgeneesmiddelen. “Sepsis wordt eigenlijk bepaald door een overweldigende infectie die verder gaat dan wat de afweer van het lichaam aankan.”

Wat is “Bloedvergiftiging?”

Bloedvergiftiging is een ernstige infectie die optreedt wanneer bacteriën in de bloedbaan zitten. Ondanks zijn naam heeft de infectie niets met gif te maken. Hoewel het geen medische term is, wordt ‘bloedvergiftiging’ gebruikt om bacteriëmie, bloedvergiftiging of sepsis te beschrijven.

De aanwezigheid van bacteriën in het bloed wordt aangeduid als bacteriëmie of bloedvergiftiging. Houd er rekening mee dat de termen “bloedvergiftiging” en “sepsis” vaak door elkaar worden gebruikt, hoewel ze technisch gezien niet helemaal hetzelfde zijn. Septicemie, de toestand van het hebben van bacteriën in uw bloed, kan leiden tot sepsis, wat een zeer ernstige en vaak levensbedreigende infectie is als het onbehandeld blijft. Elke vorm van infectie – bacterieel, schimmelachtig of viraal – kan sepsis veroorzaken en dodelijk worden en deze infectieuze agentia hoeven niet noodzakelijk in iemands bloedbaan te zijn om sepsis te veroorzaken. Dit is waarom het belangrijk is om te weten waar je op moet letten en onmiddellijk medische hulp in te roepen als jij of iemand die je kent, bloedvergiftiging lijkt te hebben.

Waarnaar te zoeken

Sommige symptomen van bloedvergiftiging zijn vergelijkbaar met die van griep of verkoudheid. Als u echter kortgeleden een operatie heeft ondergaan of als u herstellende bent van een wond, is het belangrijk dat u uw arts onmiddellijk belt na het ervaren van deze mogelijke tekenen van bloedvergiftiging.

De symptomen van bloedvergiftiging zijn onder meer:

rillingen
matige of hoge koorts
zwakheid
snel ademhalen
verhoogde hartslag of hartkloppingen
bleekheid van de huid, vooral in het gezicht

U wilt ook letten op ernstiger symptomen die onmiddellijke ingrijpen noodzakelijk maken om medische hulp in te roepen, omdat de bloedvergiftiging snel levensbedreigend kan worden. Die symptomen zijn:

verwarring
rode vlekken op de huid die groter kunnen worden en eruit zien als een grote, paarse blauwe plek
rode strepen komen vaak uit een wond
shock
weinig tot geen urineproductie
orgaanfalen

Snelle behandeling is essentieel!

Een arts zal het gebied testen om te bepalen welke bacterie of schimmel de infectie veroorzaakt om het juiste antibioticum toe te dienen, maar u moet niet wachten om dat uit te zoeken. Een bloedinfectie kan zich snel verspreiden en wordt veel gevaarlijker naarmate hij langer onbehandeld blijft. Aarzel niet om naar de spoedeisende hulp te gaan. Volgens de Mayo Clinic heeft septische shock een sterftecijfer van 50 procent. Zelfs dan, als medische behandeling succesvol is, kan sepsis nog steeds leiden tot blijvende schade en kan uw risico voor toekomstige infecties ook groter zijn.

Lange-termijn bijwerkingen

Helaas, zelfs als u alles goed doet en tijdig medische hulp inroept, kunt u blijvende schade oplopen. Daarom is het vermijden van infecties de beste manier om bloedvergiftiging te voorkomen. Sommige van de langetermijneffecten kunnen zijn:

bloedproppen
orgaanfalen, waarbij chirurgische of levensreddende maatregelen moeten worden toegediend
weefselsterfte (gangreen), waarbij verwijdering van het aangetaste weefsel of mogelijk amputatie noodzakelijk is

Voorkomen van infecties

Een goede reiniging en verbinden van wonden zullen infecties helpen voorkomen. Maak de wond goed schoon en gebruik verbanden om infectieuze organismen buiten te houden. Voordat u een wond behandelt of reinigt, wast u uw handen met warm zeepsop. Voer vervolgens de volgende stappen uit:

Stop het bloeden. Kleine snijwonden en schaafwonden stoppen meestal vanzelf met bloeden. …
Maak de wond schoon met stromend water. Spoel de wond af met water. Houd de wond onder stromend kraanwater om het risico op infectie te verminderen. Was rond de wond met zeep. Verwijder alle puin met een pincet gereinigd met alcohol.
Breng een antibioticum of vaseline aan. Dit zal helpen de wond vochtig te houden en littekens te voorkomen.
Bedek de wond. Breng een pleister, opgerold gaas aan dat op zijn plaats wordt gehouden met papieren tape. Het bedekken van de wond houdt het schoon.
Verander de dressing. Doe dit een keer per dag of wanneer het verband merkbaar vies wordt.
Let op tekenen van infectie. De tekenen van een infectie of “bloedvergiftiging” worden in dit artikel vermeld; scrol omhoog om te zien.
Het kennen van de tekenen van bloedvergiftiging kan helpen om je leven of het leven van iemand anders te redden. Je snelle reactie zal ook belangrijk zijn als de dingen een keerpunt nemen voor het ergste!


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Big Pharma verhoogt medicijnprijs 879% en dat is slechts één van 3.400 tot nu toe DIT JAAR
Next Wetenschappers slagen erin een kloppend menselijk hart te kweken uit stamcellen

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Er is nu een maagtap voor mensen met obesitas

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Japan keurt baanbrekend experiment goed om mens-dierhybride tot geboorte te brengen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Gevaarlijke online trend: smaller zijn dan een blad papier

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat