Een recept dat u zich kunt veroorloven: elke dag 30 minuten lopen kan uw bloeddruk net zo veel verminderen als een pil

Een recept dat u zich kunt veroorloven: elke dag 30 minuten lopen kan uw bloeddruk net zo veel verminderen als een pil

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Zelfs de geringste aanraking met hoge bloeddruk kan genoeg zijn om veel mensen bang te maken om bloeddrukmedicatie te nemen. Een hoge bloeddruk kan immers leiden tot hartziekten en verhoogt het risico op een hartaanval of beroerte. Onderzoekers hebben echter een nog betere manier gevonden om uw bloeddruk onder controle te krijgen, en het is iets dat u nu kunt doen zonder een bezoek aan uw arts.

Slechts een half uur beweging elke ochtend kan net zo effectief zijn om uw bloeddruk de rest van de dag net zoveel te verlagen als met medicatie. Dit is volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers van de University of Western Australia in Perth en gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension. Dertig minuten lichaamsbeweging lijkt misschien veel als je momenteel zit, maar het goede nieuws is dat het niet bijzonder inspannend hoeft te zijn om effectief te zijn.

In de studie kreeg een groep mannen en vrouwen van 55 tot 80 jaar de opdracht om drie verschillende plannen te volgen, met ten minste zes rustdagen daartussenin. De eerste was om acht uur onafgebroken te zitten. De tweede duurde een uur zitten voordat een half uur van matige intensiteit op een loopband liep, gevolgd door 6,5 uur zitten. Het derde plan betrof een uur zitten voor een halfuur looptraining net als het tweede plan, alleen de volgende 6,5 uur zitten werden elk half uur onderbroken met drie minuten lichtintensiteit. De maaltijden van de deelnemers waren allemaal hetzelfde.

Zowel mannen als vrouwen die deelnamen aan de oefenplannen genoten lagere bloeddruk dan wanneer ze niet oefenden, en het effect was vooral uitgesproken in termen van hun systolische bloeddruk (het hoogste cijfer in bloeddruk). Dit is een maat voor de druk in de bloedvaten terwijl het hart klopt en wordt beschouwd als een betere voorspeller van hartproblemen dan de maat van de druk in de bloedvaten terwijl het hart in rust is, wat bekend staat als diastolische bloeddruk (het onderste getal ).

De onderzoekers concludeerden dat de verlaging van de gemiddelde systolische bloeddruk na inspanning vergelijkbaar was met de bloeddruk die werd gezien bij het gebruik van anti-hypertensieve medicatie.

Hoewel iedereen de voordelen van oefening op hun bloeddrukwaarden genoot, merkten vrouwen ook extra voordelen op tijdens het plan dat gedurende de dag drie minuten durende wandelingen toevoegt; dit effect was minder uitgesproken bij mannen. De onderzoekers weten niet precies wat het verschil veroorzaakt, maar ze geloven dat dit te maken kan hebben met de adrenaline-reacties op lichaamsbeweging bij mannen versus vrouwen.

Alle voordelen, geen van de risico’s

Elke dag een pil slikken vereist zeker veel minder inspanning dan een wandeling van een half uur of een andere oefening, maar als je bloeddrukmedicatie neemt, betaal je een prijs voor dat gemak in termen van je gezondheid. De bijwerkingen van de meest voorkomende bloeddrukpillen zijn diarree, nervositeit, zwakte, obstipatie, slaperigheid, misselijkheid, hoofdpijn, braken en erectiestoornissen. Eén type bloeddrukgeneesmiddel, bètablokkers, is gekoppeld aan een hoger sterftecijfer en een verhoogd diabetesrisico. Deze medicijnen kunnen ook het risico op een beroerte dramatisch verhogen.

Vergelijk dit met oefening met een gemiddelde intensiteit zoals lopen. Niet alleen kan het uw bloeddruk onder controle houden, maar het kan ook uw algehele gezondheid verbeteren, helpen bij gewichtsbeheersing en uw humeur stimuleren. Waarom de risico’s van bloeddrukmedicijnen aangaan wanneer een eenvoudige, natuurlijke en veilige oplossing bestaat die uw geest, lichaam en geest ten goede komt?

Bronnen:

DailyMail.co.uk

NewScientist.com


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous 10 giftige chemicaliën om te vermijden in producten voor persoonlijke verzorging
Next Diabetes type 2 terugdraaien

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Brekend onderzoek uit Italië: 99% van de door coronavirus gedode Italianen had “reeds bestaande aandoeningen”

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Garnalen bevatten cocaïne, antibiotica en verboden pesticiden

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Voor de meeste borstkankerpatiënten is chemotherapie ineffectief. Hier is een alternatief dat wel werkt!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat