Kunnen dieren die winterslaap houden ons helpen de ziekte van Alzheimer te behandelen? Wetenschappers zeggen ja

Kunnen dieren die winterslaap houden ons helpen de ziekte van Alzheimer te behandelen? Wetenschappers zeggen ja

Luister naar dit artikel

De schattige hamsters die in de meeste dierenwinkels en in de kinderkamers worden gevonden, kunnen de sleutel zijn tot de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Spaanse onderzoekers onderzochten het vermogen van de gouden hamster (Mesocricetus auratus) om zich te ontdoen van schadelijke eiwitstructuren die in de hersenen verschijnen tijdens de winterslaap – structuren die toevallig in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer en andere leeftijdgerelateerde neurodegeneratieve ziekten.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De gouden hamster komt uit de dorre gebieden van Noord-Syrië, vandaar de andere naam “Syrische hamster.” Een favoriet huisdier bij kinderen, het knaagdier staat bekend om korte perioden van rust als de omgeving te koud en donker wordt.

Een typische winterslaapperiode duurt drie tot vier dagen. Gedurende deze tijd wordt de hamster kort wakker en wordt een korte tijd actief voordat hij terugkeert naar zijn diepe slaap.

Onderzoekers van Universidad CEU San Pablo (CEU San Pablo) raakten geïnteresseerd in de effecten van het winterslaappatroon op de hersenen van de gouden hamster. Het dier vertoonde het vermogen om zich te ontdoen van hersenstructuren gemaakt van tau-eiwit die tijdens zijn diepe slaap opkwamen.

De hersenen van hamsters die in slaapstand leven, kunnen zich ontdoen van tau-klitten in verband met de ziekte van Alzheimer

Tijdens de winterslaap worden de neuronen van kleine dieren kwetsbaar voor lage temperaturen. Als reactie verandert het brein zijn metabolisme en fysieke structuren om de kansen te verbeteren dat zijn cellen de kou overleven.

Een van de essentiële onderdelen van deze veranderingen is de fosforylering van tau, waarbij het eiwit een fosforylgroep krijgt die is gemaakt van zuurstof en fosfor. Het fosforylatieproces lijkt verband te houden met de ziekte van Alzheimer.

Eerdere onderzoeken naar de hersenen van dieren die in de winterslaap bleven, toonden aan dat gefosforyleerde tau zichzelf konden verstrengelen. De resulterende vormen lijken op die van Alzheimerpatiënten.

Echter, zodra het dier uit zijn diepe slaap ontwaakt, wordt de tau-fosforylatie volledig en snel omgekeerd. De tau-klitten verdwijnen uit de hersenen en herstellen de normale functies.

De CEU San Pablo zocht naar het biologische mechanisme waarmee de hersenen van Syrische hamsters de tau-klitten die tijdens de winterslaap ontstaan kunnen elimineren. Dergelijke kennis kan leiden tot de ontwikkeling van effectieve behandelingen voor de ziekte van Alzheimer.

Ceramiden met lange keten beschermen de hersenen van hamsters tegen toxische effecten van tau-klitten
In hun experiment observeerden de Spaanse onderzoekers de veranderingen in het metabolisme van de hersenen van Syrische hamsters vóór, tijdens en na de winterslaap. Ze identificeerden bijna 340 verbindingen die veranderingen doormaakten tijdens de rustperiode.

Deze chemicaliën omvatten aminozuren, cryoprotectanten die de hersenen beschermden tegen lage temperaturen en endocannabinoïden. Maar de meest veelbelovende metaboliet bleek een groep lipiden te zijn, lange-keten ceramiden genaamd, die zouden kunnen helpen de hersenen te beschermen tegen cellulaire schade veroorzaakt door oxidatieve stress.

De CEU San Pablo-onderzoekers ontdekten dat de hersenen van dieren in winterslaap veel hogere niveaus van deze gunstige lipiden vertoonden in vergelijking met de hersenen van hamsters die net waren ontwaakt uit de winterslaap. Bovendien identificeerden ze fosfatidinezuur als de metaboliet die de belangrijkste veranderingen in concentratieniveaus liet zien.

Fosfatidinezuur triggert de productie van een enzym dat de fosforylgroep aan tau toevoegt, waardoor het eiwit in zijn gefosforyleerde vorm verandert, die vervolgens tau-klitten kan creëren. Niveaus van deze specifieke metaboliet stegen tot vijf keer de norm tijdens de winterslaapperioden van de hamster.

De onderzoekers concludeerden dat Syrische hamsters kunnen dienen als een bruikbaar onderzoeksmodel voor neuroprotectieve stoffen die hersencellen mogelijk kunnen beschermen tegen tau-klitten en de ziekte van Alzheimer kunnen behandelen. Ze publiceerden hun bevindingen in de Journal of Proteome Research.

Bronnen:

ScienceDaily.com

ThoughtCo.com

Pubs.ACS.org

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Veel mensen weten dit niet, komkommer is een ontstekingsremmend voedsel dat jichtaanvallen kan verminderen
Next Dokter legt uit wat er met je lichaam gebeurt als je havermelk drinkt in plaats van zuivel

About author

redactie
redactie 4593 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Kankerverwekkende herbicide ontdekt in Moedermelk

Luister naar dit artikel Bij de allereerste testen op glyfosaat in moedermelk van Amerikaanse vrouwen zijn bij moeders in heel Amerika ‘hoge’ waarden gevonden in 3 op de 10 geteste

Onderzoek

CDC ONDERZOEKT EEN VERBAND TUSSEN MRNA COVID-VACCIN EN MYOCARDITIS

Luister naar dit artikel De CDC onderzoekt of het mRNA Covid-19-vaccin in verband kan worden gebracht met recente gevallen van myocarditis, ontsteking van de hartspier. Steun Health Bytes: alleen via uw

Onderzoek

Red Bull geeft je… allerlei gezondheidsproblemen: dit doet het energiedrankje met je lichaaam

Luister naar dit artikel Ondanks de gezondheidswaarschuwingen voor energiedrankjes, blijft Red Bull ongekend populair. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en