Kunnen dieren die winterslaap houden ons helpen de ziekte van Alzheimer te behandelen? Wetenschappers zeggen ja

Kunnen dieren die winterslaap houden ons helpen de ziekte van Alzheimer te behandelen? Wetenschappers zeggen ja

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

De schattige hamsters die in de meeste dierenwinkels en in de kinderkamers worden gevonden, kunnen de sleutel zijn tot de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Spaanse onderzoekers onderzochten het vermogen van de gouden hamster (Mesocricetus auratus) om zich te ontdoen van schadelijke eiwitstructuren die in de hersenen verschijnen tijdens de winterslaap – structuren die toevallig in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer en andere leeftijdgerelateerde neurodegeneratieve ziekten.

De gouden hamster komt uit de dorre gebieden van Noord-Syrië, vandaar de andere naam “Syrische hamster.” Een favoriet huisdier bij kinderen, het knaagdier staat bekend om korte perioden van rust als de omgeving te koud en donker wordt.

Een typische winterslaapperiode duurt drie tot vier dagen. Gedurende deze tijd wordt de hamster kort wakker en wordt een korte tijd actief voordat hij terugkeert naar zijn diepe slaap.

Onderzoekers van Universidad CEU San Pablo (CEU San Pablo) raakten geïnteresseerd in de effecten van het winterslaappatroon op de hersenen van de gouden hamster. Het dier vertoonde het vermogen om zich te ontdoen van hersenstructuren gemaakt van tau-eiwit die tijdens zijn diepe slaap opkwamen.

De hersenen van hamsters die in slaapstand leven, kunnen zich ontdoen van tau-klitten in verband met de ziekte van Alzheimer

Tijdens de winterslaap worden de neuronen van kleine dieren kwetsbaar voor lage temperaturen. Als reactie verandert het brein zijn metabolisme en fysieke structuren om de kansen te verbeteren dat zijn cellen de kou overleven.

Een van de essentiële onderdelen van deze veranderingen is de fosforylering van tau, waarbij het eiwit een fosforylgroep krijgt die is gemaakt van zuurstof en fosfor. Het fosforylatieproces lijkt verband te houden met de ziekte van Alzheimer.

Eerdere onderzoeken naar de hersenen van dieren die in de winterslaap bleven, toonden aan dat gefosforyleerde tau zichzelf konden verstrengelen. De resulterende vormen lijken op die van Alzheimerpatiënten.

Echter, zodra het dier uit zijn diepe slaap ontwaakt, wordt de tau-fosforylatie volledig en snel omgekeerd. De tau-klitten verdwijnen uit de hersenen en herstellen de normale functies.

De CEU San Pablo zocht naar het biologische mechanisme waarmee de hersenen van Syrische hamsters de tau-klitten die tijdens de winterslaap ontstaan kunnen elimineren. Dergelijke kennis kan leiden tot de ontwikkeling van effectieve behandelingen voor de ziekte van Alzheimer.

Ceramiden met lange keten beschermen de hersenen van hamsters tegen toxische effecten van tau-klitten
In hun experiment observeerden de Spaanse onderzoekers de veranderingen in het metabolisme van de hersenen van Syrische hamsters vóór, tijdens en na de winterslaap. Ze identificeerden bijna 340 verbindingen die veranderingen doormaakten tijdens de rustperiode.

Deze chemicaliën omvatten aminozuren, cryoprotectanten die de hersenen beschermden tegen lage temperaturen en endocannabinoïden. Maar de meest veelbelovende metaboliet bleek een groep lipiden te zijn, lange-keten ceramiden genaamd, die zouden kunnen helpen de hersenen te beschermen tegen cellulaire schade veroorzaakt door oxidatieve stress.

De CEU San Pablo-onderzoekers ontdekten dat de hersenen van dieren in winterslaap veel hogere niveaus van deze gunstige lipiden vertoonden in vergelijking met de hersenen van hamsters die net waren ontwaakt uit de winterslaap. Bovendien identificeerden ze fosfatidinezuur als de metaboliet die de belangrijkste veranderingen in concentratieniveaus liet zien.

Fosfatidinezuur triggert de productie van een enzym dat de fosforylgroep aan tau toevoegt, waardoor het eiwit in zijn gefosforyleerde vorm verandert, die vervolgens tau-klitten kan creëren. Niveaus van deze specifieke metaboliet stegen tot vijf keer de norm tijdens de winterslaapperioden van de hamster.

De onderzoekers concludeerden dat Syrische hamsters kunnen dienen als een bruikbaar onderzoeksmodel voor neuroprotectieve stoffen die hersencellen mogelijk kunnen beschermen tegen tau-klitten en de ziekte van Alzheimer kunnen behandelen. Ze publiceerden hun bevindingen in de Journal of Proteome Research.

Bronnen:

ScienceDaily.com

ThoughtCo.com

Pubs.ACS.org


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Veel mensen weten dit niet, komkommer is een ontstekingsremmend voedsel dat jichtaanvallen kan verminderen
Next Dokter legt uit wat er met je lichaam gebeurt als je havermelk drinkt in plaats van zuivel

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Waarom artsen nu waarschuwen voor het routinematig behandelen van milde problemen met de schildklier

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Muesli-liefhebbers opgelet: Ontbijtgranen zitten vol hormoonverstorende pesticiden

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

De veiligheid van aspartaam is vernietigd in een nieuwe onafhankelijke analyse

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat