Nieuw onderzoek vindt dat vitamine C celbeschadiging door gifstoffen in drinkwater kan voorkomen

Nieuw onderzoek vindt dat vitamine C celbeschadiging door gifstoffen in drinkwater kan voorkomen

Luister naar dit artikel

In Illinois gevestigde onderzoekers testten het effect van natuurlijke antioxidanten – vitamine C en epigallocatechinegallaat – op zeswaardig chroom. Ze meldden dat de twee antioxidanten de toxische effecten van de steeds vaker voorkomende waterverontreiniging lijken te remmen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Zeswaardig chroom is een zwaar metaal dat veel industriële toepassingen kent. Het is een cruciaal onderdeel van chemicaliën die worden gebruikt bij het lassen van koolstof en roestvrij staal, gieterijen van ijzer en staal, cement, galvaniseren en textielverven.

Verbindingen met zeswaardig chroom worden door het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) van de CDC als beroepsmatige carcinogenen beschouwd. Blootstelling op korte termijn kan schadelijk zijn voor de ogen, de huid en het ademhalingssysteem, terwijl langdurige blootstelling aan het giftige metaal kan leiden tot het ontstaan van kanker. Experts zijn zich vaak niet bewust van de specifieke manier waarop het zware metaal zijn kankerverwekkende effecten bereikt.

Het intensieve gebruik van zeswaardig chroom zorgt ervoor dat een grote hoeveelheid van dit zware metaal wordt geloosd in het milieu ondanks de inspanningen van waterbehandelingsfaciliteiten. De watervervuiler belandt in de VS alleen al in de vervuiling van vitale bronnen van drinkwater voor meer dan 200 miljoen mensen.

Vitamine C en epigallocatechinegallaat kunnen menselijke cellen beschermen tegen giftige zware metalen
Onderzoekers van de Universiteit Olivet Nazarene (ONU) hebben onlangs het vermogen van antioxidanten onderzocht om cellen te beschermen tegen de cytotoxische effecten van zeswaardig chroom. Van antioxidanten is bekend dat ze de cellen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen en ontstekingsreacties, dus het is mogelijk dat ze hetzelfde gunstige effect tegen het zware metaal bereiken.

In hun experiment, kweekten de onderzoekers twee verschillende soorten menselijke cellen en stelden deze bloot aan verschillende concentraties van zeswaardig chroom. Na analyse van de resultaten meldden zij dat beide soorten cellen cytotoxische effecten vertoonden na blootstelling aan ten minste 200 delen per miljard (ppb) van het toxische metaal.

Voor de tweede fase van hun experiment pasten ze ofwel 10 delen per miljoen (ppm) vitamine C of 15 ppm epigallocatechinegallaat toe op vergelijkbare menselijke celculturen. Vitamine C is misschien wel de meest bekende natuurlijke antioxidant, terwijl epigallocatechinegallaat de meest voorkomende antioxidant is die aanwezig is in groene thee. Zodra de culturen werden behandeld met antioxidanten, hebben de onderzoekers de cellen blootgesteld aan toenemende niveaus van zeswaardig chroom.

De onderzoekers meldden dat de behandeling van menselijke celculturen met vitamine C of epigallocatechinegallaat de cellen beschermde tegen het cytotoxische effect van zeswaardig chroom. Zelfs blootstelling aan meer dan 200 ppb van het zware metaal veroorzaakte geen schade. Bovendien hebben beide antioxidanten de cellen niet beschadigd, wat de veiligheid van hun gebruik voor mensen bevestigt.

Antioxidanten kunnen de cytotoxische effecten van zeswaardig chroom voorkomen

In afzonderlijke experimenten van de ONU-onderzoekers ondergingen bacteriekweken blootstelling aan ten minste 20 ppb hexavalent chroom. Terwijl de minimumconcentratie slechts 10 procent van het cytotoxische niveau voor menselijke cellen gemeten, bleek het schadelijk genoeg om mutaties in het DNA van de bacteriën te veroorzaken.

Nogmaals, de onderzoekers behandelden de cellen met vitamine C. Ze pasten 20 ppm antioxidant toe, tweemaal de dosis die werd gebruikt in het menselijke cel-experiment. Ze vonden dat de behandeling van de bacteriën met vitamine C de microben beschermde tegen het DNA-beschadigende effect van zeswaardig chroom.

De resultaten van de ONU-experimenten wezen erop dat de toxische effecten van zeswaardig chroom afkomstig waren van een oxidatieve reactie. Oxidatie kan worden gestopt door antioxidanten, wat suggereert dat een op antioxidanten gebaseerde aanpak water kan behandelen dat is verontreinigd met zeswaardig chroom en de chemische verbindingen ervan.

Naast het bieden van een mogelijke manier om de volksgezondheid te beschermen tegen verontreinigd drinkwater, kunnen de gegevens ook helpen bij het begeleiden van de monitoring en regulering van de waterkwaliteit.

Bronnen:

IntegrativePractitioner.com

CDC.gov

DigitalCommons.olivet.edu

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Selenium niveaus gekoppeld aan een lager risico op vroegtijdig overlijden, blijkt uit een decennium lange studie
Next Uw darmbacteriën kunnen invloed hebben op hoe uw medicijnen werken

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Maïszijde kan volgens onderzoek ontsteking op celniveau voorkomen

Luister naar dit artikel Eeuwenlang hebben inheemse Amerikanen maïszijde (Maydis Stigma) gebruikt als een natuurlijke remedie voor verschillende kwalen. Het wordt nog steeds gebruikt voor verschillende doeleinden. Tegenwoordig hebben wetenschappers

Natuurlijk

Vitamine B6 blijkt de ernst van COVID-19 te verminderen

Luister naar dit artikel Een recente recensie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition suggereert dat het nemen van vitamine B6 de ernst van COVID-19 kan verminderen. Volgens Aziatische onderzoekers

Onderzoek

Uw kinderen eten dagelijks 4 keer de aanbevolen hoeveelheid suiker

Luister naar dit artikel Kleuters van vijf jaar eten gemiddeld vier keer meer suiker dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, blijkt uit een recente Britse studie. Per dag consumeert de gemiddelde kleuter