Doofpot – Achtergehouden studie toont aan dat homeopathie werkt

Doofpot – Achtergehouden studie toont aan dat homeopathie werkt

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Gezondheidsgroeperingen strijden voor het vrijgeven van een achtergehouden wetenschappelijk rapport dat aantoond dat homeopathie werkt bij een breed scala aan gezondheidsproblemen.

Het rapport werd nooit gepubliceerd en in plaats daarvan verscheen een nieuwe zogeheten “overzichtsstudie” die de gewenste conclusie, dat homeopathie niet effectief was onderschreef en eventuele voordelen toeschreef aan het placebo-effect.

De conclusie van de  National Health and Medical Research Council (NHMRC) luidde dan ook ‘Er zijn geen aandoeningen waarvoor betrouwbaar bewijs is gevonden dat homeopathie effectief is,’ aldus een tweede in 2015 gepubliceerde review.

Kwalijk is dan ook dat een eerste overzichtsstudie, in opdracht van dezelfde gezondheidsraad in 2012, juist gunstig uitpakte voor de homeopathie. Het evaluatieproces voor de eerste beoordeling was wetenschappelijk en gedegen, aldus Fred Mendelsohn, een lid van de NHMRC-commissie van experts die toezicht hield op de procedure.

‘Ik ben onder de indruk van de striktheid, grondigheid en systematische benadering van deze overzichtsstudie. Er is veel hoogwaardig onderzoek in deze analyse verwerkt en de resultaten worden op een systematische, onpartijdige en overtuigende manier gepresenteerd,’ aldus Mendelsohn.

De eerste studie werd uitgevoerd door onderzoekers van een Australische universiteit, maar consulting bedrijf, OptumInsight, kreeg de opdracht om de tweede overzichtsstudie uit te voeren. De wetenschappelijke lat werd daarbij veel hoger gelegd, met criteria waaraan zelfs geneesmiddelen trials niet hoeven te voldoen.

De NHMRC besloot dat alleen studies met ten minste 150 mensen meegenomen werden, terwijl de onderzoeksgroep regelmatig studies uitvoert met minder deelnemers. Zo werden 171 onderzoeken die aantoonden dat homeopathie effectief was, buiten beschouwing gelaten. De tweede review betrof slechts vijf studies die aan deze strengere eisen voldeden en allemaal tot de conclusie kwamen dat homeopathie niet effectief was.

Een groep van homeopaten in Australië pleit voor een onafhankelijke beoordeling en wil dat de NHMRC opmerkingen over vermeend wetenschappelijk wangedrag, procedurefouten, vooringenomenheid en belangenverstrengeling verantwoordt. En de resultaten van de eerste review dienen dringend gepubliceerd te worden.

Petitie: releasethefirstreport.com

 

Previous Gerechterlijke uitspraak bevestigt dat het GARDASIL HPV-vaccin van Merck mensen doodt
Next Eén ei per dag 'VERLAAGD UW risico op diabetes type 2': Controversiële studie zegt dat het vetzuren bevordert die u tegen de ziekte beschermen

About author

redactie
redactie 4453 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Ex-kankerpatiënten houden vaak klachten: “Na een dag werk komen ze bekaf thuis”

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Paleo is hét populaire alternatief voor het hedendaagse hormoonverstorende westerse voedingspatroon

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

De cholesterol-leugen: mensen met hoog cholesterol leven langer

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat