Kambô – wondermedicijn uit de Amazone

Kambô – wondermedicijn uit de Amazone

Luister naar dit artikel

Door: Johan Herder


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


“‘Kambô’, ‘campu’, ‘sapo’, ‘vacino da floresta’. Dit zijn allemaal namen voor de wasachtige afscheiding van een boomkikker die leeft in noordwestelijke deel van het amazone regenwoud. In Columbia en aan de grens van Peru en Brazilië. De wetenschappelijke naam voor deze kikker is ‘Phyllomedusa bicolor’ of ‘grote aap kikker’.”

Dit medicijn wordt gebruikt tijdens een krachtig reinigingsritueel die zowel geestelijk als fysiek is. Tijdens het ritueel word men ontdaan van ‘panema’, dat wat de mens hindert om zichzelf te zijn. Inmiddels heb ik 2 sessie van mijn 90 dagen cyclus gedaan. Elke 28 dagen wordt er minimaal een kambô sessie gedaan.

Onder begeleiding van chant en drum mocht ik dan op de stoel gaan zitten. Er werden 7 gaatjes in mijn linker boven arm gebrand met een houten prik stokje. Direct nadat de afscheiding van de kambô kikker op de wondjes werd gelegd voelde ik een immense kracht mijn lijf binnen stromen. Eerst naar mijn hart en vervolgens naar mijn hoofd en organen. Dan voel ik het vuur van de kambô in mijn lichaam branden en begin enorm te zweten. Het stroomt eruit. Mijn lippen, ogen en hoofd raken opgezwollen en mijn klieren pompen zich leeg. Zweten, tranen en snotteren. Toen werd ik misselijk en vervolgens lig ik 20 minuten te braken. Het voelt alsof mijn hele lichaam als een spons wordt uitgeknepen waardoor vele gifstoffen mijn lichaam verlaten. Ik voel buik en spier krampen en ga liggen maar bewegen gaat moeizaam. Dan wordt ik weer misselijk en ga weer braken. Nu hoop ik dat het voorbij is. Maar dan voor de laatste keer braken en ben weer gaan liggen. Ineens krijg ik het heel koud en is het wachten tot mijn lichaam zich weer heeft hersteld. Dit hele proces duurde ongeveer een uur en is de meest intense geweest in mijn hele leven.

Ineens voel ik een nieuwe energie mijn lichaam binnenstromen en begint mijn hoofd op te klaren. Ik voel me ineens weer kiplekker! De donkere wolken zijn verdreven! Ik kan weer lopen en praten en ben vervolgens naar huis gegaan. Ik ga douchen en op bed liggen maar slapen is niet gelukt. Langzaam kom ik weer meer op krachten en begint mijn lichaam zich verder te herstellen. Dan komt de grote beloning. Ik voel me mentaal en fysiek letterlijk sterker, schoon en gevuld met een nieuwe energie. Mijn lichaam en geest zijn gereset. Herboren voel ik me! Elke cel in mijn lichaam lijkt wakker te zijn geschud!! Mijn hoofd is het helemaal leeg en het is stil. Het enige wat ik voel is vrede, liefde en momenten van intens geluk. Ik voel me ontzettend dankbaar en een groot respect naar mijn lichaam en het leven. Ik barst van de energie en dit gevoel houd al dagen aan. Na een week voel ik me nog steeds erg helder, gefocust en in balans . Na 2 weken voel ik dat het tijd is voor een tweede sessie.

Dit keer werden er 8 gaatjes op mijn arm gebrand. Eentje meer dan vorige keer. Al snel voel ik weer een immense kracht mijn lijf binnenstromen. Omdat ik nu weet wat er komen gaat kan ik me er dit keer beter aan overgeven. En dit helpt. Wederom is het zeer intens maar voor het gevoel minder zwaar. Na een half uur zweten en braken kon ik mezelf sneller bij elkaar rapen dan de vorige keer en ben lekker gaan liggen. Na een half uurtje bijkomen was ik al snel weer op krachten. Wederom, de beloning was groot. Al dagen lang voel ik me energiek, helder en gefocust. Prachtige gedachten komen en gaan. Mentaal, fysiek en emotioneel voel ik me sterker. En naarmate de tijd verstrekt heb ik het idee dat dit alleen maar sterker wordt. Natuurlijk gaat het leven niet alleen over rozen en zijn er soms ook tegenslagen te verwerken. Het verschil is alleen dat ik er anders mee om ga. Ik ben beter in staat mezelf te blijven en weet sneller wat wijsheid is. Situaties lijken duidelijker en ben beter in staat het overzicht te bewaren. Ook lijkt mijn onderscheidingsvermogen beter te werken.

Ik ben in ieder geval erg onder de indruk van dit medicijn. Ik ga nog twee sessies doen en ga dan ondervinden wat de lange termijn effecten zijn.

Wat nu volgt is een artikel van Giovanni Lattanzi, daaronder nog een video en een link naar een Engels artikel over Kambo: The spirit of the Sjaman


Kambô: Wetenschappelijk Onderzoek en de helende behandelingen

Door: Giovanni Lattanzi

In dit artikel zal ik de naam kambô gebruiken. Oorspronkelijk gebruiken 53 stammen deze afscheiding maar nu slechts nog 13 kleine stammen. Het wordt gebruikt om zich te ontdoen van ‘Panema’, de naam die ze geven aan ongeluk, maar ook voor ‘jacht magie’ en als een krachtig medicijn tegen slangenbeten, malaria, gele koorts en andere epidemische ziekten.

Wetenschappelijk onderzoek naar Kambô: negen krachtige bio-actieve peptiden

Wetenschappelijk onderzoek naar de uitscheiding van deze kikker begon in de jaren 80. Genomineerd voor de Nobelprijs en Italiaanse wetenschapper, Vittorio Erspamer, van de universiteit van Rome schreef dat deze afscheiding een ‘fantastische chemische cocktail met potentiële medische toepassingen, ongeëvenaard door enig ander amfibie’ bevat (1). “Onder de tientallen peptiden in kambô, zijn tot 7% bioactieve.” (1) Zij binden zich met receptoren in het brein en veroorzaken chemische reacties in het menselijk lichaam. Tot dusver hebben de onderzoekers negen bioactieve peptiden gevonden die een krachtig effect hebben op de maagspieren, maag en pancreas afscheidingen, de bloedsomloop en de stimulatie van de bijnierschors en hypofyse.

‘Phyllomedusin’ beïnvloedt sterk de darmen en draagt bij tot diepe zuiveren. Phyllokinin en phyllomedusin zijn potente stoffen die de bloedvaten verwijden waardoor de permeabiliteit van de bloed-hersenbarrière wordt verhoogt. Dit vergemakkelijkt de toegang tot de hersenen van de andere actieve peptiden. Caerulein en sauvagine veroorzaken een bloeddrukdaling gepaard met tachycardie. Ze stimuleren de bijnierschors en de hypofyse, wat bijdraagt aan verhoogde zintuiglijke waarneming en verhoogd uithoudingsvermogen. Beide van deze peptiden hebben een sterke pijnstillende werking, verbeteren uithoudingsvermogen, verhogen de fysieke kracht in het algemeen en versterken het vermogen om pijn en stressvolle situaties aan te kunnen. Ze bezitten medische mogelijkheden die de spijsvertering bevorderen, en hebben een pijnstillend effect op mensen met nierkoliek, pijn als gevolg van perifere vasculaire insufficiëntie en kankerpijn. Dermorphin en deltorfine zijn potente opioïde peptiden en 4.000 keer sterker dan morfine en 40 keer sterker dan endogene b-endorfine. (1).

In de jaren 90 werd een nieuw peptide, adenoregulin, ontdekt door het team van John Daly’s bij het ‘National Institute of Health’ in de Verenigde Staten. Adenoregulin werkt in het menselijk lichaam door de adenosine receptoren, een fundamenteel component in de brandstof van alle menselijke cellen. Deze receptoren kunnen van invloed zijn voor de behandeling van depressie, beroerte en cognitieve schade aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Wetenschappelijk onderzoek naar de peptiden van Kambô openen nieuwe perspectieven op hoe het menselijk brein werkt. De eigenschappen van Kambô peptiden bestrijken een breed scala van mogelijke medische toepassingen en behandeling van hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson, depressie, migraine, bloedcirculatie problemen, vasculaire insufficiëntie, orgaan ziekten, huid en oog problemen, vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen en mannen, Aids, hepatitis, kanker, enz.

Andere interessante geneeskrachtige eigenschappen van deze afscheiding zijn de ontstekingsremmende effecten, haar capaciteit om microben en virussen te vernietigen en infecties te genezen. (1) Door de aanwezigheid van deze negen peptiden, is Kambô een van de sterkste natuurlijke antibiotica en verdovingsmiddelen en een van de sterkste natuurlijke manieren om ons immuunsysteem te bekrachtigen. De Kambô behandelingen hebben korte en lange termijn effecten. “Korte termijn effecten zijn een staat van alertheid, goed humeur, verbeterde weerstand, minder vermoeidheid, honger en dorst ”(1), het vermogen om makkelijk te concentreren en focussen, en een stille geest die enkele dagen of weken kan duren. Lange termijn effecten zijn een verbeterd immuunsysteem, overwint vermoeidheid en verbetert iemands gezondheidstoestand.

Met Kambô hebben we de mogelijkheid om het lichaam wakker te maken naar zijn volledige natuurlijke potentieel. Mensen die regelmatig dit ‘vaccin’ ontvangen worden bijna niet ziek en hebben veel energie. Herstel van een natuurlijk evenwicht voorkomt het ontstaan van klachten veroorzaakt door virussen. In sommige gevallen heeft zelfs kanker geen kans om te groeien. Voor de beste resultaten is het raadzaam om Kambô regelmatig te nemen. Bij zware ziekten, verslaving of opgehoopte gifstoffen van farmaceutische geneesmiddelen kan het nuttig zijn om de behandelingen voor een tijdje te verdubbelen. Op deze manier wordt de reinigende werking de van kambô behandelingen versterkt en zal langer duren.

Tijdens een behandeling scant kambô onmiddellijk iemands energieveld en begint precies te werken waar het nodig is. Het proces is voor iedereen anders en het verloop van de behandeling moet dienovereenkomstig worden gepland. Ik heb meegemaakt dat sommige mensen genezen in een behandeling, vooral die met oog-of oorproblemen. Voor mensen met een verslaving kunnen de resultaten ook snel gebeuren. Bij gecompliceerde gevallen kan het langer duren. We kunnen deze kikker uitscheiding een geneesmiddel noemen maar het werkt niet echt als een typische medicijn of als een drug. Het maakt simpelweg de lichamelijke organen wakker en laat het endocriene systeem en defensiesystemen hun natuurlijke functies herinneren.

Hoe de inheemse stammen van de Amazone het doen

Hoewel het moeilijk is, zijn de kikkers te vinden in bomen als ze zingen wanneer ze de regen aankondigen. Ook zingend vangen de stamleden in de vroege ochtend de kikker op traditionele wijze (2). In sommige tradities verzamelt alleen de sjamaan de kikkers. De kikkers zijn zeer giftig en reageren niet als ze gevangen worden omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Ze zijn erg moeilijk door te slikken. Als een slang het probeert, wordt ze wanhopig weer uitgespuugd.

Het ‘medicijn’ wordt aangebracht door kleine gaatjes te branden in de huid met de punt van een gloeiend stokje waar vervolgens de uitscheiding wordt opgelegd. Het effect is direct waarneembaar wanneer het via het lymfestelsel het lichaam binnenstroomt. Het lichaam wordt warm en het hart klopt sneller dan normaal totdat de persoon het water uitbraakt dat tevoren wordt opgedronken. Dit alles duurt ongeveer 15-20 minuten.

Kambô, evenals andere inheemse geneesmiddelen is gebaseerd op het principe van overdracht van energie uit de sjamaan naar de persoon die de behandeling ontvangt. De inheemse mensen kennen verschillende manieren om dit vaccin te geven en iedere stam heeft verschillende rituelen ontwikkeld. De Katukina en de Matses stammen nemen Kambô meerdere keren per avond voor de jacht. Het aantal brandwonden, de frequentie van de behandelingen en de intentie verschilt in elke stam. De belangrijkste reden om Kambô te nemen is om ‘Panema’, die wordt vertaald als ongeluk te verwijderen en om depressies, luiheid, verdriet, of aandoeningen die problemen en ziekten aantrekken te genezen. Volgens de stammen is het juiste moment om Kambô te nemen wanneer er niets meer goed gaat . In sommige stammen wordt Kambô ook gebruikt als een instrument voor de jongeren om hen discipline leren.

Volgens de inheemse bevolking is Kambô een geest uit het bos die met respect moet worden behandeld. Nadelige gevolgen voor de kikker kan het dier beledigen en resulteren in ernstig ongeluk. De Matses combineren Kambô met nu-nu, een snuif die de jager doormiddel van visioenen informeert waar en wanneer de prooi zichzelf zal aanbieden. De stamleden zeggen dat sjamanen de kikker in hun visioenen zien en een dialoog met hen voert.

In de vorige eeuw zijn veel veranderingen ontstaan in het Amazonegebied als gevolg van mensen die uit de steden naar het regenwoud zijn getrokken om te werken in de rubber fabrieken. Sinds enige jaren wordt Kambô ook buiten het Amazone regenwoud gebruikt en is niet langer in het exclusieve domein van de inheemse stammen. Nieuwe toepassingen zijn ontstaan doordat mensen die werden onderwezen door de inboorlingen zelf kambô begonnen te gebruiken buiten de inheemse tribale cultuur.

Een van de pioniers die Kambô naar de steden heeft gebracht was Francisco Gomes (of Shiban), die met de Katukina leefden. Francisco Gomes was een caboclo, iemand van gemengde afkomst, deel wit en een deel inheems. Zijn zoon, Genildo Gomes, richtte in 2002 een vereniging rond Kambô op in de Jurua regio van Brazilië, genaamd AJUREMA. Er zijn verschillende filosofieën onder degenen die Kambô toepassen, met name tussen de Katukina en de caboclos. De caboclos stellen meer regels en beperkingen voor de veiligheid van mensen die minder sterk zijn dan de autochtone bevolking en dit medicijn innemen voor andere redenen dan voor de jacht of genezing van malaria. Enkele van de beperkingen zijn het niet geven van dit geneesmiddel aan mensen met zware hartproblemen, aan zwangere vrouwen in hun eerste trimester en kinderen onder de tien jaar oud.

Voor de caboclos is de basisbehandeling drie doses, uitgebracht op tijdsintervallen die afhankelijk zijn van het vermogen van de persoon om Kambô te nemen. Volgens deze methode dient de interval tussen twee behandelingen maximaal 28 dagen of een maan cyclus. Langer dan dat, zal de Kambô opnieuw zijn werk moeten doen.

Tijdens deze behandeling van drie maanden krijgt de behandelde persoon een toenemende hoeveelheid punten (5-7-9). De Katukinas nemen drie tot vijf liter maïs soep in tijdens de nacht voor de behandeling, terwijl de caboclos een paar minuten voor de behandeling 2 liter water innemen. Zowel de Katukina en de caboclos vereisen dat men vast voedsel en zout vermijd ten minste 12 uur voor de behandeling.

Spirituele aspecten

In zijn artikel, “Kambô, de Geest van de Shaman,” schrijft Marcelo Gomes dat Kambô een chakra herschikking veroorzaakt, een biologische en psychologische reorganisatie, waaruit de persoon zijn gezondheidpatronen veranderd. (6). Kambô is een vuur medicijn. In combinatie met het water dat wordt gedronken vóór de behandeling vind er een alchemistische transformatie plaats waardoor oude gifstoffen het lichaam verlaten doormiddel van braken of dringende ontlasting. Dit reinigingsproces werkt niet alleen op een fysiek niveau, maar ook op een geestelijk niveau. De kikker verbind ons met onze natuurlijke wijsheid, weerspiegelt onze negatieve gewoonten, toont ons wat we moeten vermijden en wat we kunnen doen om onze conditie te verbeteren. Tijdens de Kambô behandelingen krijgen we inzichten. Deze kunnen heel eenvoudig zijn. Ik kreeg tijdens mijn behandeling een inzicht over hoe giftig de cafeïnevrije koffie was die ik net voor mijn behandeling had gedronken. Een vriend van mij herkende duidelijk een patroon in zichzelf dat hij tevoren nooit zag. Wanneer hij geconfronteerd werd met een ongemakkelijk gevoel, zou hij onrustig worden en zijn onaangename gevoelens bedekken met een activiteit. Na het ontvangen van een paar Kambô behandelingen herkende hij deze gedragspatroon. Nu is hij beter in staat om zijn gevoelens te omarmen en te kalmeren.

Kambô ontvouwt de veranderingen die we moeten maken in een moeiteloze en natuurlijke manier. Velen van ons denken, ‘ik wil beter zijn’, ‘Ik wil stoppen met roken, ‘ enz. Wanneer we proberen om een bepaald resultaat met onze wilskracht te bereiken, zijn we eigenlijk aan het vechten. Dit hebben we gedaan voor vele generaties. Met Kambô, is er een natuurlijke wijsheid die ons genezingsproces overneemt. We weten zonder te denken wat we moeten doen of niet te doen in een bepaalde situaties. We zijn in staat om ongezonde gewoonten en vastgeroeste ideeën te laten vallen. In mijn ervaring zijn vaak bepaalde overtuigingen of ideeën het belangrijkste obstakel die ons blokkeren van onze genezing. Kambô biedt ons de energie die we meestal niet hebben maar wel nodig hebben voor ons spirituele pad. Door het verwijderen van de wolk van ‘Panema’ rondom ons energieveld worden we meer open voor ontvangst vanuit het spirituele. Kambô werkt ook goed in combinatie met heilige planten zoals Ayahuasca of Iboga. Een vriend van mij kwam onlangs naar me toe waarbij kanker was verspreidt over haar hele lichaam. De situatie was heel dringend, dus ik begon met een intensieve protocol van dubbele behandelingen twee keer per week. Ze had een krachtig vertrouwen en een sterke wilskracht. Na een paar maanden zag ze er al veel beter uit. Iedereen, met inbegrip van haar arts, was verrast. Inderdaad, ze voelde zich fit, sterk en gezond. De resultaten van haar bloedtesten waren heel bemoedigend, en de groei van de kanker was vertraagd.

Ik merkte, vaak tijdens haar behandelingen, dat een andere persoonlijkheid aan de oppervlakte verscheen. Deze persoonlijkheid toonde zichzelf als een hongerige geest, arm en alleen, iemand niet in staat om zichzelf te helpen. Bij deze tweede persoonlijkheid die verscheen, toonde mijn patiënt veel weerstand, klachten en werd zelfs boos op me. Aan de andere kant heeft ze een zeer sterke persoonlijkheid en gelukkig heeft ze de behandelingen niet opgegeven. Zodra we deze ‘tweede persoonlijkheid’ samen hebben verkend kwam het erop neer dat het gerelateerd was aan haar grootmoeder wiens dood een traumatische ervaring was voor haar en haar familie. Ik vertelde haar dat als die geest terug zou komen, ze deze geest moet verzoeken om weg te gaan. Ze had nu het bewustzijn om kalm te blijven en te ademen wanneer deze geest was verleid om te klagen over hoe slecht ze was. Deze ervaring was een keerpunt in haar genezingsproces met Kambô. Ze had uiteindelijk gekozen om in haar kracht te gaan staan.

Hierna was er iets veranderd tijdens de behandelingen. Ze verloor haar weerstand en het Kambô medicijn werkte efficiënter dan ooit tevoren. In de tussentijd was haar kanker nog steeds groeiende en nog steeds werd haar leven bedreigt. Na een paar maanden extra chemotherapie werden alle sporen van de kanker verwijderd en ze werd fit. Dit genezingsproces gebeurde in ongeveer zes maanden.

Bio-piraterij en de rechten van de inheemse stammen

Studies over de inheemse stammen en Kambô gebruik begon in de jaren 30. Na de jaren 50 raakten westerse wetenschappers geïnteresseerd in het onderzoeken van deze afscheiding. In de jaren 80, tijdens zijn bezoeken aan de Matses in Peru, documenteert antropoloog, Peter Gorman, zijn ervaring van de Kambô behandeling die hij ontving. Het merendeel van de wetenschappelijke informatie die je in dit artikel leest komt van zijn artikel, ‘Making Magic.’ Hij zond monsters van tweekleurige phyllomedusa aan westerse universiteiten. In diezelfde periode registreerde farmaceutische bedrijven de eerste patenten van Kambô peptiden. Niet verrassend, de wereldwijde farmaceutische industrie toonde een levendige belangstelling voor de medicinale eigenschappen van de kikker afscheiding zoals ze deden met andere geneesmiddelen afkomstig uit de Amazone. Hoewel sommige van de peptiden in de uitscheiding van de kikker met succes zijn gereproduceerd in laboratoria en gepatenteerd, heeft het niet geleid tot nieuwe geneesmiddelen op de markt. In 2003, het Katukinas, geleid door chef Fernando, hekelde het misbruik van Kambô en beschuldigde de farmaceutische bedrijven die Kambô peptiden hadden gepatenteerd van bio-piraterij. Zij beweerde dat de rechten van het geneesmiddel behoorde tot de Katukinas en andere Amazone stammen. In 2004 is er een alliantie gevormd tussen de Katukinas en de Braziliaanse regering die er voor zorgt dat de winst die wordt gegenereerd uit de ontwikkeling van de Kambô afscheiding voordelig is voor heel Brazilië. Sindsdien heeft de Braziliaanse regering een verbood opgelegd voor het gebruik van Kambô in Brazilië en alle publiciteit van zijn eigenschappen.

Onlangs is er door dr. Dan Pantome een nieuwe vereniging, M.A.T.S.E.S., opgericht in Peru, waar Kambô nog steeds legaal is. Het doel van deze filantropische vereniging is om de inheemse stammen die in het Amazonegebied leven te ondersteunen en hen te beschermen tegen speculaties gemaakt door buitenstaanders. Zoals Dr Pantone schrijft, “de bescherming van de inheemse bevolking van het Amazonegebied betekent de bescherming van het regenwoud ‘want op deze manier zal het regenwoud niet worden gemanipuleerd door de belangen van buitenstaanders’. Het hele gebied waar de Matses wonen is onlangs verkocht aan een internationale oliemaatschappij. In de jaren 70 zijn de Matses zelf gebombardeerd door helikopters nadat zij werknemers hadden aangevallen die op hun grondgebied aan de snelweg bouwden. De culturele veranderingen waarmee de inheemse Amazone stammen worden geconfronteerd ontwikkelen in zo’n hoog tempo dat er niet veel tijd is om de zeer ontwikkelde kennis die hun cultuur heeft voortgebracht te beschermen. Het is goed om ons eraan te herinneren dat een internationale wet dringend nodig is om deze inheemse mensen, hun tradities en het Amazonewoud te beschermen. De kennis van de inheemse bevolking is een kostbaar geschenk aan de mensheid, die al velen van ons geholpen heeft. Ik denk dat we alles moeten doen wat in onze macht ligt om het te beschermen.

Referenties

  1. P.Gorman, ‘Making magic’ from Omni, July 1993
  2. Marcelo Bolshow Gomes, ‘Kambô The Spirit of the Shaman’
  3. ‘Ruolo dei peptidi antimicrobici nell’immmunita’ innata’, Universita’ di Roma.

Articles and essays

  • S. A. (1984) Ph.D. dissertation (Columbia University, New York).
  • V. Erspamer, G. F. & Cei, J. M. (1986) Comp. Biochem. Physiol. C 85, 125-137.
  • ‘Sostanze bioattive: dalla pelle di un anfibio al cervello umano’, Accademia delle Scienze, Universita’ di Roma, La Sapienza, 1987

Door: Giovanni Lattanzi

 


The force from the forest (05/11) – Daniel Filho, “kambo treatment”

1e deel van de film: http://www.youtube.com/watch?v=hQ3NX9VLSfI

Videokanaal voor deze docu: http://www.youtube.com/user/biosimulation


Extra artikel: Kambô, The Spirit of the Shaman | By Marcelo Bolshaw Gomes

Professor of Sociology of Comunication, UFRN (Federal University of Rio Grande do Norte)
at http://marcelobolshaw.blogspot.com/2008/08/kambo.html

“Kambô circulates in the heart. Our shaman said that when we take Kambô it makes the heart move accurately, so that things flow, bringing good things to the person. It is as if there was a cloud on the person, preventing the good things to come, then, when it takes the Kambô; it comes a ‘green light’ which opens its ways, making things easier”

Via: Earth Matters

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Hennepzaad Gezond | Is Hennepzaad Eten Gezond?
Next Schokkend: zo zien je longen eruit na slechts twintig sigaretten

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

’s Werelds nummer 1 voedsel tegen hartaanvallen, hoge bloeddruk, beroertes en cholesterol.

Luister naar dit artikel Dadels zijn een van de gezondste voedingswaren ter wereld, en ze bevatten verschillende gezonde ingrediënten die verschillende ziektes kunnen behandelen, waaronder cholesterol, beroertes, hartaanvallen en hoge

Natuurlijk

Dit gebeurt er als je dit plekje van je oor masseert. Dit moet iedereen weten!

Luister naar dit artikel Om niet meteen pillen te hoeven slikken proberen veel mensen daarom eerst iets anders. Een alternatief is acupunctuur en een specifiek punt in het menselijk oor

Natuurlijk

De voordelen van de citroenschil

Luister naar dit artikel Velen van ons zijn reeds bekend met de vele voordelen die een citrusvrucht alscitroen biedt. We lopen echter bijna altijd de helft van deze voordelen mis,