Het angstig brein: angstige mensen nemen de wereld op een andere manier waar

Het angstig brein: angstige mensen nemen de wereld op een andere manier waar

Luister naar dit artikel

De hersenen van angstige mensen verschillen van die van mensen zonder angststoornissen, zo blijkt uit een onderzoek van het Weizmann Institute of Science in Israël.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Het mechanisme van ‘overgeneralisatie’ was al bekend. Mensen en dieren reageren met angst op stressvolle stimuli of potentiële gevaren. Dat is ook functioneel. Als je geen angst voelt bij het zien van een naderende vrachtwagen terwijl je een straat oversteekt, vermindert dat je overlevingskansen. Overgeneralisatie houdt in dat je niet alleen met angst reageert op potentieel gevaarlijke stimuli, maar ook op neutrale stimuli. Angstpatiënten kunnen geen onderscheid maken tussen gevaarlijke en niet-gevaarlijke situaties. Zij reageren op beiden met angst.

In een aantal recente studie kwamen de onderzoekers tot soortgelijke conclusies. Ook de auditieve waarneming (het gehoor) verschilt bij angstpatiënten van die van mensen zonder angststoornissen. Als de deelnemers aan een experiment een onderscheid moesten maken tussen verschillende geluiden kunnen angstige mensen dit onderscheid niet maken.

Een groep angstige mensen werd getraind om drie verschillende tonen te associëren met geld verliezen, geld krijgen of geen gevolgen. Daarna werd hen gevraagd om naar vijftien verschillende geluiden te luisteren en aan te geven welke geluiden ze tijdens de training hadden gehoord. Als ze het juist hadden, werden ze met geld beloond.

Angstige mensen associeerden nieuwe geluiden vaker met de eerder gehoorde geluiden, in het bijzonder bij geluiden die een emotionele respons opriepen (geld krijgen of verliezen). Daardoor brachten zij meer geluiden in verband met winst of verlies en presteerden zij slechter op de test dan niet-angstige mensen.

In de nieuwe studie keken de onderzoekers door middel van fMRIs naar de activiteit van de hersenen. Zij stelden vast dat er bij angstige mensen tijdens het experiment sprake was van een toegenomen activiteit in de amygdala en de primaire cortex in vergelijking met niet-angstige mensen. Dit effect treedt dus ook op in een relatief veilige omgeving (de onderzoeksruimte) en bij ongevaarlijke stimuli (geld).

Het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan de omgeving wordt door wetenschappers ‘neurale plasticiteit’ genoemd. Maar bij angstige mensen duurt deze plasticiteit voort nadat de (beangstigende/onaangename) stimuli niet meer aanwezig zijn. Bovendien hebben angstige mensen hier geen controle over. Als je geen verschil waarneemt, weet je ook niet dat er een verschil is.

Maar er is nog hoop: door middel van therapieën, met name cognitieve gedragstherapie, kunnen angstige mensen dat onderscheid wel leren maken.

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Paracetamol minder veilig dan gedacht
Next Klagers krijgen een negatief brein

About author

redactie
redactie 4587 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Relatie tussen suiker en kanker onthuld. Deze Belgische wetenschappers doen baanbrekende ontdekking

Luister naar dit artikel Uit onderzoek van een groep Belgische wetenschappers blijkt dat suiker kankertumoren helpt groeien en bovendien agressiever maakt. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we

Onderzoek

Waarom goede probiotica belangrijk zijn bij fibromyalgie

Luister naar dit artikel Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze

Onderzoek

Fibromyalgie eindelijk erkend, plus de rol van capsaïcine en magnesium

Luister naar dit artikel De basis voor fibromyalgie ligt in een veranderd zenuwstelsel, volgens een nieuwe studie. In dit artikel lees je de highlights van nieuwe fibromyalgiestudies: de rol van