De ADHD-epidemie: “Of medicatie of naar een andere school”

De ADHD-epidemie: “Of medicatie of naar een andere school”

Luister naar dit artikel

In de afgelopen 10 jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken op dit moment ruim een kwart miljoen mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachtspanne.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Door de explosieve toename van het medicijngebruik trokken psychiaters vorig jaar aan de bel. Ook de Gezondheidsraad sprak zijn bezorgdheid uit over de sterke toename van het gebruik van ADHD-pillen.

Er bestaan geen standaardtesten voor het vaststellen van ADHD waardoor de diagnose vaak willekeurig is. Dat terwijl het gebruik van middelen als Ritalin, onder studenten ook wel kindercocaïne genoemd, niet zonder gevaar is.

Rug tegen de muur

In de loop der jaren zijn er veel waarschuwingen uitgegeven over mogelijk gevaarlijke bijwerkingen zoals slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn. Over de veiligheid van de pillen op de lange termijn is weinig bekend.

Een moeder zegt: “In een gesprek met de docent kregen wij de letterlijke mededeling: of medicatie of naar een andere school. Wij stonden als ouders met de rug tegen de muur en hebben met enorm grote tegenzin het medicatietraject gestart.”

Quick fix

Door de bezuinigingen in de zorg is er steeds minder tijd per patiënt om te kijken naar wat hij of zij nodig heeft, aldus een orthopedagoog. Medicijnen zijn dan een ‘quick fix’. Ze zijn goedkoper dan gedragstherapie of andere meer intensieve behandelingen waar de patiënt gebaat bij kan zijn. Docenten hebben op hun beurt door de hoge werkdruk minder tijd voor drukke kinderen.

Als een druk kind onhandelbaar wordt in de klas, worden ouders al snel gevraagd hun kind te laten testen op ADHD of wordt er zelfs druk uitgeoefend om medicatie te nemen. “Daar zijn scholen totaal niet toe bevoegd en dat mag niet,” aldus Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66). Ze vindt dat psychiaters niet moeten zwichten voor de druk en moeten kijken of de medicatie wel echt nodig is.

Het is een schrijnende constatering: docenten die ouders onder druk zetten om hun kind te diagnosticeren en psychiaters die soms niets anders kunnen doen dan het pilletje voorschrijven. De kinderen lijken de rekening te krijgen gepresenteerd.

Kinder- en jeugdpsychiater Jim van Os: “Ik denk dat als 130.000 kinderen in Nederland ADHD-medicatie gebruiken en dat aantal groeiende is, je jezelf kan afvragen: is dat een effect van dat er meer ADHD is of worden de grenzen opgerekt van wie het nodig hebben? Ik vermoed dat het laatste het geval is.”

[NCRV]

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Oud onderzoek naar link zoetstoffen en kanker gepubliceerd
Next Hoofdpijn? Probeer dan dit trucje eens

About author

redactie
redactie 4593 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Psychisch

9 Soorten pijn die rechtstreeks verband houden met je emotionele toestand….

Luister naar dit artikel De westerse geneeskunde verwaarloost meestal het verband tussen emoties, de geest, en het lichaam. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de

Psychisch

10 Verrassende Manieren Waarop Je Hond Zegt ‘Ik Hou Van Je’

Luister naar dit artikel Soms kijken ze ons zielig aan, soms blaffen ze vanuit het niets en andere keren komen ze weer heerlijk bij je liggen… Zou jij ook wel

Psychisch

Conclusie na 30 jaar: “We zijn er met zijn allen ingeluisd door de farmaceutische industrie”

Luister naar dit artikel Het gebruik van de psychofarmaca, medicijnen die inwerken op het psychisch welbevinden, blijft stijgen, terwijl het aantal mensen met psychische klachten helemaal niet afneemt. Dat stelt