Onze voeding is er slecht aan toe: “Consument wordt moedwillig verschalkt door bedriegende voedingsindustrie”

Onze voeding is er slecht aan toe: “Consument wordt moedwillig verschalkt door bedriegende voedingsindustrie”

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Onze voeding is er slecht aan toe, dat bewijst het ene na het andere voedingsschandaal. Dit is ook te zien aan de stijgende obesitascijfers met bijbehorende welvaartsziekten, stelt industrieel ingenieur Laurens De Meyer.

De vis die je eet is niet de soort die op de verpakking vermeld staat, zelfs niet in chique restaurants. De olijfolie op je salade is nep, net als het vlees in je maaltijd. De voedingsindustrie bedriegt erop los.

Producten die er gezond uitzien, zijn zelden meer dan een suikerbom. De invloed van slechte voedingsgewoontes zoals te veel suiker op jonge leeftijd heeft de rest van je leven impact. De consument wordt moedwillig verschalkt door mooie cijfers of verpakkingen die op geen enkele manier iets met de werkelijkheid achter het product te maken hebben, aldus De Meyer.

Overmatig alcoholgebruik

Het gevaar zit hem volgens de ingenieur vooral in de overvloed aan toegevoegde suikers. Die hebben op de lange termijn dezelfde impact op onze gezondheid als overmatig alcoholgebruik. De stijgende statistieken van de welvaartsziekten zijn hiervan het trieste bewijs.

Toegevoegde suikers zitten in het overgrote deel van de bewerkte producten. Denk aan brood, salami, dieetproducten, lightproducten en fruitsappen. De Nederlander consumeert iedere dag vier keer meer suiker dan de 25 gram die aangeraden wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Voedsellobby

De overheid is het aan zichzelf verplicht om actie te ondernemen, benadrukt De Weyer. Maar dat blijkt een moeizaam proces. In 2010 kwam de Europese Commissie met het plan om het zogeheten verkeerslichtensysteem in te voeren. Gezonde producten krijgen een groen en ongezonde producten een rood label.

Omdat de meeste bewerkte producten een rood label zouden krijgen, had de voedsellobby er meer dan een miljard euro voor over om de invoering van een dergelijk systeem tegen te houden. “De consument heeft recht op duidelijke informatie op de verpakking van zijn voeding,” besluit de Weyer. “Het is hoog tijd voor politici om hier iets aan te doen.”

[Knack]


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous “HPV-vaccin Gardasil veroorzaakt zeldzame maar serieuze aandoening”
Next Gebrek aan slaap maakt dik

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Als je tong er uit ziet als 1 van deze 6 alarmsignalen kan er wat mis zijn met je lichaam!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

Nieuw gemeenschappelijk symptoom van coronavirus waargenomen door Amerikaanse ziekenhuizen onthuld

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

14 leefgewoonten waar je mee moet ophouden voor je veertigste

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat