Hebben de Fransen door hun leefstijl écht minder kans op hart- en vaatziekten?

Hebben de Fransen door hun leefstijl écht minder kans op hart- en vaatziekten?

Luister naar dit artikel

Is het de rode wijn, de kaas of toch de olijfolie, die de Fransen gezond houdt? Onderzoekers breken zich nog steeds het hoofd over de zogenoemde Franse paradox: ze eten veel vet, maar krijgen nauwelijks hartkwalen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


In Frankrijk sterven vijftig mensen per honderdduizend aan hart- en vaatziekten. In de VS zijn dat er drie keer zoveel. Jarenlang is gedacht dat de Franse liefde voor rode wijn hen behoedde voor een vroegtijdig overlijden. Het stofje resveratrol dat in de wijn zit, is weliswaar gezond, maar je moet je wel een alcoholvergiftiging drinken wil je er zoveel van binnen krijgen dat het effect heeft.

Als het niet aan de wijn ligt, zo dachten wetenschappers, moet het door de porties komen. Die zijn substantieel kleiner dan in andere landen, waardoor Fransen minder last hebben van overgewicht. Ook bevat het eten meer olijfolie, meer noten en minder suiker. Toch kunnen ook deze eetgewoonten geen volledige verklaring bieden voor het gezonde hart van de Fransen.

De nieuwste theorie gaat over de Franse kaas. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de bio-actieve eiwit- en vetcomponenten die ontstaan tijdens kaasrijping goed zijn voor je cholesterolgehalte en darmflora. Maar deze hypothese lijdt aan hetzelfde euvel als die van de rode wijn: je moet wel heel veel kaas eten wil het effect hebben.

Volgens Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding en gezondheid, bestaat de Franse paradox dan ook uit tal van leefstijlfactoren. Behalve wijn en kaas, eten Fransen ook veel groente, fruit, meer vis en plantaardige olie en minder boter. Kok zegt in de Volkskrant: “Het wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet niet alleen maar slecht is. Het hangt ervan af waar dat vet in zit en wat je erbij eet.”

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Minder suiker en meer vezels tegen depressie!
Next Waarom je echt moet stoppen met snoozen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de gevaccineerde mensen nooit stopt met het produceren van spike-eiwit

Luister naar dit artikel Weet je nog hoe ons werd verteld dat “het vaccin in de arm blijft” en dat “onschadelijk spike-eiwit slechts een paar dagen wordt geproduceerd.” Ze zeiden

Onderzoek

Zonnebrandcrème smeren levensgevaarlijk. Deze vrouw legt uit waarom ze zich niet insmeert

Luister naar dit artikel Uit onderzoek van de Environmental Working Group blijkt dat zonnebrandcrème waarschijnlijk helemaal niet zo goed is als we denken. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige

Onderzoek

Wordt anorexia veroorzaakt door een bacterie?

Luister naar dit artikel Anorexia kan worden veroorzaakt door bacteriën die het immuunsysteem verstoren, zodat het de hersenen aanvalt en gevoelens van afkeer tegenover het eigen lichaam uitlokt. Dat stellen