CM waarschuwt voor stijgend gebruik van antidepressiva bij jongeren

CM waarschuwt voor stijgend gebruik van antidepressiva bij jongeren

Luister naar dit artikel

4.917 Belgische minderjarigen hebben vorig jaar gevaarlijke antidepressiva gekregen, zo blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit. Het ziekenfonds waarschuwt voor bijwerkingen zoals zelfmoordneigingen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Vijf jaar en al aan de antidepressiva. Het kan wel degelijk, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM). Het ziekenfonds berekende dat in de loop van vorig jaar 4.917 minderjarigen minstens één keer de medicatie kregen. Ruim 130 van die minderjarigen waren vijf jaar of jonger.

Waarom de medicatie aan hen is voorgeschreven, staat niet in de cijfers. Bij hele kleine kinderen worden antidepressiva gebruikt tegen angst- en slaapstoornissen. Maar dat neemt niet weg dat het onrustwekkend is om te zien dat de cijfers opnieuw in stijgende lijn zitten, zegt de CM. Tussen 2003 en 2012 was er een daling, de voorbije twee jaar is er weer tien procent jongeren bijgekomen.

‘Het gaat om antidepressiva van het type SSRI’, zegt apotheker Caroline Lebbe. ’Op één product na (fluoxetine of prozac, nvdr.) zijn het medicijnen die je volgens de bijsluiter beter niet aan kinderen en adolescenten geeft. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Er zijn serieuze twijfels of de pillen wel werken. Bovendien hebben minderjarigen een grotere kans op bijwerkingen.’

Die zijn in het geval van SSRI’s niet min: opstandig gedrag en agressie, maar ook zelfmoordgedachten en zelfs -pogingen. “Iets wat je depressieve kinderen toch beter bespaart.”

Bij de CM verwijzen ze naar het middel paroxetine (merknaam Seroxat). Jaren nadat het op de markt kwam, bleek dat het niet eens werkt bij 12 tot 18-jarigen, en hen zelfs kan aanzetten tot zelfdoding.ingen.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Waarom je je telefoon niet in je broekzak moet stoppen
Next Sporten in de winter: onderkoeling dreigt (hypothermie & winterkoude)

About author

redactie
redactie 4594 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Psychisch

Dit zijn je hersenen op mdma

Luister naar dit artikel Er gebeurt van alles met je hoofd als je mdma gebruikt. In onderstaand filmpje zie je hoe het werkt.   Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks

Psychisch

Ontdek hoe je het beste uit je slaap kan halen

Luister naar dit artikel Productief zijn tijdens je slaap? Het kan! Ons brein zou zelfs gemaakt zijn om associatief, out of the box en zonder belemmeringen te denken tijdens onze

Onderzoek

Depressieklachten verminderen door mindfulness

Luister naar dit artikel Een mindfulnesstherapie kan patiënten met een actuele depressie helpen in het verminderen van hun klachten. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen. De studie