Waarom moeten we meer bonen eten?

Waarom moeten we meer bonen eten?

Luister naar dit artikel

2016 is door de Wereld Voedsel Organisatie (FAO) uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Boon. Volgens de FAO zijn bonen en peulvruchten in het algemeen gezond en moeten we meer bonen eten. De FAO heeft ook een speciale website pulses.org met informatie voor consumenten (in het Engels en Frans) ontwikkeld. In Nederland wordt het Jaar van de Boon ondersteund door het Nationaal Comité Bonen (Blijeboon.nl).


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten is de verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, soja, kiemgroenten (zoals alfalfa, taugé…) en pinda’s. Het zijn de zaden van planten uit de Vlinderbloemigenfamilie. Groene, verse peulvruchten, zoals prinsessenbonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten en peultjes, worden meestal als groente gezien en gebruikt: ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C. Maar botanisch gezien horen ze tot de peulvruchten.

Waarom zijn bonen gezond?
Peulvruchten zijn gezond omdat ze weinig vet en veel eiwitten en voedingsvezels en andere complexe koolhydraten bevatten. Ook zijn ze rijk aan vitamines en mineralen (ijzer, magnesium, kalium, zink, foliumzuur (B11), thiamine (B1) en niacine (B3).

Vooral de gedroogde peulvruchten zijn een uitstekende eiwitbron en bevatten veel voedingsvezel, zowel verteerbare als onverteerbare vezels.
• Van gedroogde peulvruchten is aangetoond dat consumptie van peulvruchten leidt tot een verlaging van het (‘slechte’) LDL-cholesterol, wat een oorzakelijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Mogelijk hebben ze ook een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel.
• De onoplosbare vezels in (gedroogde) peulvruchten versnellen de passage van voedsel door het spijsverteringskanaal. Dit kan helpen voor een vlotte en regelmatige stoelgang.
• Peulvruchten bevatten relatief weinig energie (calorieën) maar ze geven wel een verzadigd of vol gevoel. Daardoor kunnen ze helpen om het gewicht op peil te houden.
• Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van peulvruchten de kans op darmkanker kan verminderen.

Bonen: de ideale vleesvervanger
Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten, B-vitamines, voedingsvezel, ijzer en andere mineralen. Een maaltijd gebaseerd op bonen geeft ook hetzelfde volle gevoel als die op vlees. Voordeel ten opzichte van vlees is onder meer dat de voedingsvezels in peulvruchten het verteringsproces vertragen en het bloedsuikerniveau opkrikken, en zodoende het verzadigde gevoel langer laten duren.
Een portie vlees van 100 gram kan vervangen worden door 75 gram peulvruchten.
Omdat peulvruchten onvoldoende van het essentiële aminozuur methionine bevatten, moeten peulvruchten als vleesvervanger wel gecombineerd worden met granen, zaden of een ei. Peulvruchten gecombineerd met granen, of met zaden én granen, met melk, of met een ei kunnen vlees volwaardig vervangen.

Minstens één keer per week
• Gedroogde peulvruchten zoals spliterwten, kikkererwten, witte, bruine en rode bonen, linzen, sojabonen…) worden wat voedingswaarde betreft meestal niet tot groente gerekend maar als een belangrijke eiwitbron of als een belangrijke bron van koolhydraten (net zoals brood, granen of rijst).

In de Actieve Voedingsdriehoek die in Vlaanderen wordt gebruikt, worden ze als vleesvervanger beschouwd. Aangeraden wordt om minstens één keer per week vlees te vervangen door een plantaardige vleesvervanger zoals peulvruchten.
In de nieuwe Voedingsrichtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad wordt aangeraden om minstens één keer per week peulvruchten te eten, los van de vleesconsumptie.

• Verse peulvruchten (zoals erwten, prinsesboontjes, peultjes en tuinbonen) vallen onder de groenten. Aangeraden wordt om dagelijks 200-300 g verse groenten te eten, waaronder dus ook erwtjes of bonen.

Niet rauw eten
De meeste (gedroogde) peulvruchten kunt u beter niet rauw eten omdat ze rauw de natuurlijke gifstof lectine bevatten. Lectines in niet gekookte, gedroogde peulvruchten maakt u onschadelijk door ze te weken en ze minimaal 10 minuten te koken. Peulvruchten uit diepvries, pot of blik zijn al voldoende verhit.

Meer lezen
http://www.pulses.org/
http://blijeboon.nl
http://www.bruinebonenbende.nl/
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx
http://www.vigez.be/themas/voeding-en-beweging/actieve-voedingsdriehoek

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Beter slapen in 2016: pas je slaapkamer een klein beetje aan
Next Smog vergroot kans op diabetes

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Kruiden om te helpen bij schimmelblootstelling

Luister naar dit artikel De griep die rondgaat, chemicaliën in ons water en vervelende kinderartsen kunnen bovenaan de lijst van zorgen staan voor de meeste bezorgde mama’s. Maar bent u zich bewust

Natuurlijk

Patiënt geneest van long- en hersenkanker door cannabis (met video met hele verhaal)

Luister naar dit artikel Ondanks dat meerdere chemotherapieën de kans op genezing door zogeheten alternatieve behandelingen zou verminderen, lijkt erop dat dit bij cannabis niet zo is. Stan Rutner had

Natuurlijk

SHANGHAI-REGERING BEVEELT VITAMINE C OFFICIEEL AAN VOOR COVID-19

Luister naar dit artikel (OMNS 3 maart 2020) De regering van Shanghai, China, heeft middels een officiële aanbeveling aangekondigd dat COVID-19 moet worden behandeld met grote hoeveelheden intraveneuze vitamine C. (1)