Waarom buikgriep eigenlijk helemaal geen griep is

Waarom buikgriep eigenlijk helemaal geen griep is

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

December en januari zijn de maanden waarin velen hun bed niet uitraken door braken en diarree. Bij deze symptomen spreken veel slachtoffers van een buikgriep, maar eigenlijk ben je dan geveld door gastro-enteritis. Hoewel je je hierdoor heel slecht kunt voelen, heeft deze ziekte niks met de griep te maken. De oorzaak van waarom jij je dan zo belabberd voelt, is een virale of bacteriële infectie.

Gastro-enteritis is een ontsteking van de slijmvliezen van de maag, de dunne darm en/of dikke darm. De voornaamste symptomen van gastro-enteritis zijn diarree en braken. Ook kun je last krijgen van maagpijn, krampen, koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Een vaak voorkomend gevolg is uitdroging. Let daarom op tekenen als een droge huid, een droge mond, een licht gevoel in het hoofd en een grote dorst. Maar deze infectie is dus iets totaal anders dan de griep, ook wel influenza genoemd. De symptomen hiervan zijn koorts, pijnlijke keel, snotneus en spierpijn. Doorgaans gaat een griep niet gepaard met maagproblemen.
Oorzaken
Buikgriep kan worden veroorzaakt door een besmettelijk virus als het rotavirus of norovirus, een bacterie zoals salmonella en shigella (voornamelijk in ontwikkelingslanden) of een parasiet zoals entamoeba histolytica. De vaakst voorkomende vorm bij kinderen is het rotavirus, waar twee vaccins voor bestaan. Het norovirus is bij volwassenen de vaakst voorkomende oorzaak van gastro-enteritis en voedselvergiftigingen.
Preventie
Gastro-enteritis is in de meeste gevallen erg besmettelijk. Een simpele handdruk kan al voldoende zijn om iemand aan te steken. Daarom is het vooral in december en januari erg belangrijk om regelmatig en grondig de handen te wassen.
Behandeling
Niet echt bemoedigende woorden voor wie ten prooi valt aan gastro-enterentitis, maar er bestaat geen wonderpil voor. Tijd is het beste medicijn, na tien dagen ben je zeker dat je ervan verlost bent. De eerste dagen zijn de symptomen het ergste. Omdat je het risico loopt om uitgedroogd te raken, moet je ervoor zorgen dat je voldoende drinkt. Niet elke vloeistof is goed, water volstaat bijvoorbeeld niet altijd, omdat je ook met een tekort aan zouten en mineralen kampt. Daarom kun je best een sportdrank drinken om je voorraad weer aan te vullen. Melk kan je maagproblemen erger maken, blijf er dus ver van weg. Ook zure dranken, als sinaasappelsap of cafeïne, vermijd je best tijdens de ziekte.
Wat mag er op het menu?
Eens de ergste opstoten van braken voorbij zijn, kan je voorzichtig weer beginnen eten. Probeer brood, aardappels, yoghurt, crackers, rijst en bananen. Als dat lukt, kun je opbouwen met mager vlees en gekookte groenten. Gefrituurd, pikant of vet eten zijn uit den boze.
Geen pillen
Medicatie slikken is niet alleen nutteloos, het kan ook je problemen erger maken. Ibuprofen bijvoorbeeld, kan de maag nog meer overstuur maken. Antibiotica helpen niet tegen virussen, maar wel bij bacteriën. Ook pillen tegen diarree kunnen de infectie net erger maken.
(Door: Ellen Provoost)


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous EU constateert gesjoemel met honing
Next Het meest misleidende product van 2015: 0,0006 procent truffel en 667 keer meer suikers

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Fraude ONTHULD: Afbeeldingen die worden gebruikt in belangrijke Alzheimer-studies misleiden wetenschappers al meer dan een decennium

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Ziekte van Lyme genezen in een maand!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Jongen (11) heeft al 300 dagen geen epileptische aanvallen meer gehad. En dat dankzij dit ene middeltje

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat