Dodende plantenschimmel Chondrostereum purpureum infecteert mens in India in ‘wereldprimeur’

Dodende plantenschimmel Chondrostereum purpureum infecteert mens in India in ‘wereldprimeur’

Luister naar dit artikel

Een dodelijke plantenschimmel infecteerde een mens en veroorzaakte griepachtige symptomen in wat volgens onderzoekers een wereldprimeur is. Chondrostereum purpureum veroorzaakt zilverbladziekte in de flora, meestal bij rozensoorten.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Verspreid door sporen in de lucht, wordt het zo genoemd omdat het de bladeren geleidelijk zilver kleurt – en vaak dodelijk is. Het was niet bekend dat het mensen infecteerde, maar medici in India hebben gemeld wat volgens hen het eerste geval ooit is.

De patiënt was een 61-jarige man die werd behandeld in de Consultant Apollo Multispecialty Hospitals in Kolkata en drie maanden lang last had van symptomen als hoesten, vermoeidheid, moeite met slikken en een schorre stem. In tegenstelling tot mensen die het meeste risico lopen op schimmelinfecties waarvan bekend is dat ze op soorten springen, zoals mensen met kanker, hiv, luchtwegaandoeningen en orgaantransplantaties, had de man geen voorgeschiedenis van ziekten. Hij was plantenmycoloog en werkte onder meer met paddenstoelen en verschillende plantenschimmels.

Hoe de schimmelinfectie werd onthuld

Scans die in het ziekenhuis waren gemaakt, onthulden dat de infectie een paratracheaal abces in de nek van de man had veroorzaakt, waardoor zijn luchtweg gedeeltelijk werd geblokkeerd.

Medici voerden de pus af en de man kreeg gedurende twee maanden dagelijks antischimmelmedicijnen voorgeschreven. Twee jaar later zou hij “absoluut in orde” zijn en is de infectie niet teruggekeerd.

Maar in het tijdschrift Medical Mycology Case Reports zeiden de medici die hem behandelden dat de verrassende zaak van de man “ernstige vragen oproept” over het vermogen van plantpathogenen om ziekten te veroorzaken bij gezonde mensen en dieren.

“Als de schimmels kunnen ontsnappen aan de fagocytoseroute en het immuunsysteem van de gastheer kunnen ontwijken, dan kunnen ze zichzelf vestigen als menselijke ziekteverwekkers”, zeiden ze.

Waarom kunnen schimmels mensen infecteren?

Er bestaan naar schatting miljoenen soorten schimmels, waarvan we er slechts ongeveer 150.000 kennen.

De weinigen die mensen kunnen infecteren, doen dat omdat ze onze lichaamstemperatuur van 37 graden aankunnen – en de medici in India slaagden er ook in om de schimmel in een laboratorium bij dezelfde hitte te kweken.

Schimmels hebben ook de neiging om alleen mensen te treffen die immuungecompromitteerd zijn.

Professor Elaine Bignell, van het MRC Centrum voor Medische Mycologie, vertelde Sky News dat de man in de Kalkuta-zaak “misschien een soort genetische immunodeficiëntie heeft waarvan we niets weten”.

“Deze patiënt had geen duidelijke risicofactoren voor schimmelziekten die we normaal gesproken zouden verwachten”, zei ze.

“Maar er zijn nog steeds vragen te stellen over zijn aanleg, dit organisme, en hoe het in staat werd om de ether te koloniseren.

“We kunnen nooit een onbekende aandoening uitsluiten – hij bestudeerde de schimmel duidelijk in een soort experimentele of botanische situatie. Hij kan op de een of andere manier zijn blootgesteld aan een ongelooflijk groot aantal sporen.”

Prof. Bignell benadrukte dat er geen reden tot ongerustheid was, maar voegde eraan toe: “Het is een nieuwkomer – en we weten er niet veel van.”

Moeten we ons zorgen maken?

Er werd gevreesd dat naarmate de planeet opwarmt als gevolg van klimaatverandering, bekende en onbekende schimmels als potentiële bedreigingen naar voren kunnen komen wanneer ze leren te overleven op een hetere planeet.

Prof. Bignell zei dat mycologen praten over “de mogelijkheid dat ziekteverwekkers in de wacht staan” – degenen die veel voorkomen in het milieu en onder de juiste omstandigheden ziekten kunnen veroorzaken bij mensen.

Vorig jaar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er 19 op een lijst gezet waarvan zij vreest dat ze een bedreiging voor de volksgezondheid kunnen worden.

De WHO meldde ook een “aanzienlijke” toename van schimmelinfecties tijdens de COVID-pandemie.

Schimmels waarvan bekend is dat ze mensen infecteren

Eerder deze maand onthulden de Amerikaanse autoriteiten dat zo’n schimmel, een soort gist genaamd Candida auris of C. auris, zich snel verspreidt door gezondheidsinstellingen.

Candida-soorten zijn de oorzaak van klachten als spruw en huiduitslag, en zijn ook een van de belangrijkste oorzaken van bloedbaaninfectie bij intensive care-patiënten.

Een andere schimmel waarvan bekend is dat hij invloed heeft op mensen, is Cryptococcosis neoformans – die de longen en hersenen infecteert en longontsteking en meningitis veroorzaakt bij patiënten met immunosuppressie.

Het doodt meer dan 100.000 mensen per jaar in Afrika bezuiden de Sahara.

En Aspergillus fumigatus, een veel voorkomende schimmel die wijdverbreid is in het milieu, zowel thuis als buitenshuis, kan “chronische en acute longziekte” veroorzaken en kan dodelijk zijn.

Bronnen: Sky News

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Artsen geven toe dat ze patiënten beademden die het niet nodig hadden, waarbij tienduizenden mensen om het leven kwamen tijdens de pandemie
Next Merck dringt aan op een lagere leeftijd voor zijn gevaarlijke Gardasil-injectie

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Welke organen worden het meest door stress aangetast? En wat kun je er tegen doen?

Luister naar dit artikel Iedereen weet dat stress enorm veel effect heeft op jouw lichaam en organen. Maar op welke organen heeft het de meeste invloed en wat kun je

Overig

The Lancet: fluor is neurologisch gif..!

Luister naar dit artikel De wereldwijde beweging die ernaar streeft om industrieel sodium fluoride uit het zoetwaterstelsel te halen en houden, lijkt de afgelopen jaren heftiger dan ooit gegroeid. Het

Overig

Whole Foods flessenwater bevat meer arsenicum dan kraanwater

Luister naar dit artikel Op het eerste gezicht lijkt het redelijk om aan te nemen dat gebotteld water ‘veiliger en gezonder’ is dan water uit de kraan. Het kost zeker