Chronische stress verdubbelt het risico om aan kanker te overlijden, waarschuwt studie

Chronische stress verdubbelt het risico om aan kanker te overlijden, waarschuwt studie

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Stress is niet alleen belastend voor de geest, maar ook voor het lichaam. Ons lichaam kan dit over het algemeen weerstaan, maar chronische stress eist een enorme tol die het risico op dodelijke kanker in de loop van de tijd kan verhogen, aldus onderzoekers van het Medical College of Georgia.

“Als reactie op externe stressoren geeft je lichaam een ​​stresshormoon af, cortisol genaamd, en als de stress eenmaal voorbij is, zouden deze niveaus weer moeten dalen”, legt Dr. Justin Xavier Moore, epidemioloog aan het Medical College of Georgia and Georgia Cancer Center uit, in een persbericht. “Als je echter chronische, aanhoudende psychosociale stressoren hebt, waardoor je nooit ‘naar beneden’ kunt komen, dan kan dat op biologisch niveau slijtage aan je lichaam veroorzaken.”

Moore en zijn team hebben deze potentieel schadelijke effecten bestudeerd door een retrospectieve analyse uit te voeren met meer dan 41.000 mensen van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), verzameld tussen 1988 en 2019. Die database bestaat uit biologische basismetingen van deelnemers, inclusief body mass index , diastolische en systolische bloeddruk, totaal cholesterol, hemoglobine A1C (een belangrijke diabetesmarker), albumine en creatinine (waardevolle maatstaven voor de nierfunctie) en C-reactief proteïne (een belangrijke inflammatoire marker). Deze waarden hielpen de onderzoekers bij het bepalen van de allostatische belasting van het lichaam, of “slijtage”.

Deelnemers die een score van drie of hoger hebben behaald, voelen zich in de categorie “hoge allostatische belasting”. Ze vergeleken deze gegevens met deelnemers van de National Death Index, gereguleerd door het National Center for Health Statistics en de Centers for Disease Control and Prevention, om te bepalen welke mensen stierven aan kanker en wanneer ze stierven. Het team ontdekte dat zelfs zonder correctie voor verstorende variabelen zoals leeftijd en ras, degenen met een hoge belasting 2,4 keer meer kans hadden om te overlijden aan kanker dan degenen met een lage.

Hoe beïnvloeden leeftijd, gezondheid en ras deze link?

Het is echter geen solide bevinding, totdat je je aanpast voor confounders, benadrukt Moore. Na controle op leeftijd, ontdekten de onderzoekers dat mensen met een hoge allostatische belasting nog steeds een 28 procent verhoogd risico hebben om aan kanker te overlijden. Dit betekent dat als een van de twee 20-jarigen een hoge allostatische belasting zou hebben, die persoon veel meer kans zou hebben om door kanker te overlijden dan hun vriend.

Na correctie voor geslacht, ras en opleidingsniveau resulteerde een hoge allostatische belasting in een toename van 21 procent. Terwijl het team zich bleef aanpassen voor andere factoren, zoals roken of een hartaanval hebben gehad, was er een 14 procent verhoogd risico. Moore en zijn team hadden moeite om het ras dieper te bekijken, vooral met verschillen tussen zwarte en Latijns-Amerikaanse volwassenen. Er was niet zo’n sterke relatie – waarschijnlijk vanwege de ongelooflijk grote steekproefomvang.

Kanker is de op één na belangrijkste doodsoorzaak, en de auteurs van het onderzoek zijn het erover eens dat hun resultaten een afspiegeling zijn van de stressvolle omgeving die mensen dagelijks omringt.

“De reden dat ras er zelfs toe doet, is omdat er systemische factoren zijn die mensen van kleur onevenredig beïnvloeden”, legt Moore uit. “Maar zelfs als je ras niet meeneemt, komt het erop neer dat de omgeving waarin we leven, werken en spelen, waar je wordt beloond als je meer werkt en soms als zwak wordt gezien omdat je tijd voor jezelf neemt, bevorderlijk is voor hoge stress die op zijn beurt kan leiden tot de ontwikkeling van kanker en verhoogde morbiditeit en mortaliteit.”

De bevindingen verschenen in het tijdschrift SSM Population Health.

Bronnen: Study Finds

Previous Pfizer gaat door met proef mRNA-griepvaccin ondanks meerdere controverses
Next Australische wet opent de deur naar gedwongen vaccinaties

About author

redactie
redactie 4453 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Studie suggereert waarom de meeste rokers geen longkanker krijgen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Vezels uit granen dragen bij aan lang en gezond leven

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Vitamine D en kanker – wat ‘ze’ je niet vertellen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat