Vitamine D-tekort bij melanoompatiënten geassocieerd met slechtere algehele overleving, vindt nieuwe studie

Vitamine D-tekort bij melanoompatiënten geassocieerd met slechtere algehele overleving, vindt nieuwe studie

Luister naar dit artikel

Vitamine D-spiegels beïnvloeden de algehele overleving van patiënten met melanoom (huidkanker), zo heeft een nieuwe studie gepresenteerd op het 31e congres van de Europese Academie voor Dermatologie en Venereologie (EADV) aangetoond.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Dermatologische onderzoekers ontdekten dat degenen met een vitamine D-tekort (lager dan 10 ng/ml) na hun melanoomdiagnose twee keer zoveel kans hadden (hazard ratio 2,3) om een ​​lagere algehele overleving te hebben dan degenen met vitamine D-spiegels gelijk aan/groter dan 10ng/ml.

De retrospectieve studie analyseerde een cohort van 264 patiënten met invasief melanoom van de ziekenhuiskliniek van Barcelona, ​​om te onderzoeken of vitamine D een beschermende rol speelt bij de overleving van melanoom.

De studie onderzocht de verschillen in algehele overleving en melanoomspecifieke overleving tussen groepen met behulp van statistische analysetechnieken, zoals Kaplan-Meir-curven en cox-regressiemodellen om te controleren op verstorende variabelen.

De bevindingen bleven significant, zelfs wanneer het model werd aangepast voor leeftijd bij diagnose, geslacht, Breslow-index (diepte van het melanoom van het huidoppervlak tot het diepste punt) en het seizoen van het jaar, met een hazard ratio van 2,4 in de multivariate analyse .

In tegenstelling tot eerdere studies toonde onze studie aan dat de basale kenmerken bij diagnose van melanoom (leeftijd, geslacht, fototype van patiënten, locatie, histologisch subtype, Breslow-index, ulceratie en mitotische index van tumoren) niet geassocieerd waren met verschillen in vitamine D-spiegels. . Bovendien bleek vitamine D-tekort geen invloed te hebben op melanoomspecifieke overleving.

Hoofdonderzoeker Dr. Inés Gracia-Darder, van de Hospital University Son Espases, Mallorca, Spanje, merkte op: “Hoewel eerder onderzoek heeft aangetoond dat normale niveaus van vitamine D een beschermende rol spelen bij de overleving van melanoom, was deze studie erop gericht om deze relatie beter te begrijpen. Deze bevindingen suggereren dat vitamine D een significante impact heeft op mensen met melanoom, wat met name aantoont dat vitamine D-deficiënte patiënten een lagere algehele overleving hebben.”

Melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat wanneer melanocyten (de cellen die de huidskleur geven) ongecontroleerd groeien. In 2020 waren melanomen naar schatting verantwoordelijk voor 4% van alle nieuwe kankerdiagnoses en 1,3% van alle sterfgevallen door kanker in de EU-27. Van deze gevallen werden 50.972 gediagnosticeerd bij vrouwen en 55.597 werden gediagnosticeerd bij mannen. Er waren 7.031 sterfgevallen bij vrouwen en 9.457 bij mannen in de EU-27 in 2020.

Dr. Gracia-Darder voegde toe: “Hoewel de mechanismen die ten grondslag liggen aan de associatie tussen vitamine D en de algehele overleving van melanoom nog nader onderzoek vereisen, zal deze studie hopelijk verder onderzoek aanmoedigen om te onderzoeken of vitamine D-supplementen de prognose voor vitamine D-tekort kunnen verbeteren. melanoompatiënten en verhogen hun algehele overleving.”

Bronnen: Medical Xpress

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous LONG READ: Datalek onthult verontrustende feiten over instabiliteit van mRNA-vaccins en mogelijke gevaren
Next Stop wagenziekte met deze natuurlijke remedies

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Zuigelingen, jonge kinderen krijgen eindelijk verlichting van de vreselijke jeuk van eczeem

Luister naar dit artikel Het eerste onderzoek naar de behandeling van matig tot ernstig eczeem bij zuigelingen en kinderen van 6 maanden tot 5 jaar met een biologisch geneesmiddel (monoklonaal

Onderzoek

MEER KINDEREN KRIJGEN DE DIAGNOSE ADHD DAN OOIT

Luister naar dit artikel ADHD wordt gedefinieerd als een “aanhoudend patroon van onoplettendheid en / of hyperactiviteit-impulsiviteit dat het functioneren of de ontwikkeling verstoort”. Overal tussen de 5 en 7%

Onderzoek

Australisch onderzoek waarschuwt voor parasitaire infecties na rondworm gevonden in de hersenen van vrouwen

Luister naar dit artikel Chirurgen in Australië hebben een levende parasitaire worm van 7,5 cm lang uit de voorkant van de hersenen van een vrouw gehaald. Dit zou de eerste