Nieuw Onderzoek: Ontdek hoe slechte slaapgewoonten je gezondheid kunnen bedreigen

Nieuw Onderzoek: Ontdek hoe slechte slaapgewoonten je gezondheid kunnen bedreigen

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) – waarbij overtollige vetafzettingen zich ophopen in de lever van mensen die normaal niet te veel drinken – is geëvolueerd van een enigszins ongewone aandoening tot wijdverbreid in het hele land. Sommige deskundigen schatten zelfs dat een schokkende 25 tot 30 procent van de Amerikaanse volwassenen NAFLD heeft (net als ongeveer hetzelfde percentage van de bevolking in andere ontwikkelde landen over de hele wereld). Dus wat heeft leververvetting te maken met slechte slaapgewoonten?

Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism illustreert een verrassend verband tussen slechte slaap en het risico op NAFLD. Met miljoenen Amerikanen die melding maken van rusteloze slaap en slaapapneu, is dit echt een alarmerende bevinding.

Om te zien hoe de kwaliteit van uw slaap u een HOGER risico op leververvetting kan geven – en om te leren wat u eraan kunt doen – blijf lezen

Drie specifieke slaapgedragingen zijn geassocieerd met leververvetting

In een dwarsdoorsnede-onderzoek met meer dan 5.000 Chinese deelnemers van middelbare en oudere leeftijd met metabole disfunctie leververvetting (een andere naam voor NAFLD), gingen onderzoekers op zoek naar de relatie tussen slaapgedrag en het risico op leververvetting en ook om de invloed van obesitas op slaapkwaliteit en NAFLD.

Het team ontdekte dat met name drie slaapgedragingen – laat naar bed gaan, snurken en meer dan 30 minuten dutten overdag – verband hielden met een verhoogd risico. Een dutje overdag veroorzaakte een toename van het risico met 17 procent, laat naar bed gaan verhoogde het risico met 37 procent en snurken deed het risico stijgen met 59 procent.

WAARSCHUWING: Pas op voor de “dubbele klap” die uw risico op ziekte verdubbelt

Deelnemers aan de studie die het slechtst deden, wat betekent dat ze het hoogste risico op NAFLD hadden, waren degenen die ‘s nachts de slaap hadden verstoord en langdurige dutjes deden om te compenseren. Deze combinatie van factoren zorgde ervoor dat het risico op metabole disfunctie leververvetting meer dan verdubbelde! Het team ontdekte ook dat mensen met een sedentaire levensstijl en centrale obesitas, of overmatig buikvet, meer prominente bijwerkingen ondervonden van een slechte slaapkwaliteit dan degenen die niet sedentair en zwaarlijvig waren.

Het goede nieuws was dat zelfs bescheiden verbeteringen in de slaapkwaliteit kunnen leiden tot een lager NAFLD-risico, vooral bij mensen met een ongezonde levensstijl. Volgens onderzoeksleider Yan Liu, Ph.D., een onderzoeker aan de Sun Yat-sen Universiteit in Guangzhou, China: “Onze studie wees uit dat een matige verbetering van de slaapkwaliteit verband hield met een vermindering van 29 procent van het risico op leververvetting. ” Uw risico op leververvetting met bijna een derde verminderen terwijl u tegelijkertijd beter slaapt, is een duidelijke win/win.

Vette leverziekte kan ernstige gevolgen hebben

Hoewel eenvoudige, ongecompliceerde gevallen van NAFLD mild kunnen zijn (in feite weten veel mensen niet dat ze het hebben), kan het soms evolueren naar een aandoening die bekend staat als niet-alcoholische steatohepatitis of NASH – waarbij de lever niet alleen vettig is maar ook ontstoken. Onbehandelde steatohepatitis kan zich op zijn beurt ontwikkelen tot ernstige aandoeningen, waaronder cirrose (onomkeerbare littekens), leverkanker, leverfalen en zelfs de dood.

Gelukkig kunnen de meeste stadia van leverziekte worden teruggedraaid met veranderingen in levensstijl, zoals afvallen en gezondere voedingskeuzes maken. De nieuwe studie suggereert dat we “beter slapen” kunnen toevoegen aan de lijst met natuurlijke interventies voor leververvetting.

Verbeter de slaapkwaliteit op natuurlijke wijze met een goede slaaphygiëne

Als u uw slaap wilt verbeteren, hebben experts twee woorden voor u: slaap hygiëne. Met andere woorden, de sleutel is om goede gewoonten te ontwikkelen die leiden tot een rustgevende slaap, terwijl je gewoonten doorbreekt die je van rust beroven. Goede gewoonten zijn onder meer het handhaven van een consistent slaapschema door tegelijkertijd te gaan slapen en wakker te worden en ontspannende bedtijdroutines op te nemen – zoals luisteren naar kalmerende muziek, mediteren, warme baden of douches nemen en kruidenthee drinken. Je kunt ook verzachtende etherische oliën gebruiken, zoals lavendel.

Experts adviseren ook om in een stille, donkere, koele kamer te slapen  met tv’s, laptops en mobiele telefoons uit. Bestrijd eventuele “lichtlekkage” met verduisterende rolgordijnen of een slaapmasker. Ten slotte kan een dreunende ventilator of een “witte ruis” -machine de game-changer zijn die u naar een rustgevende slaap leidt.

Gewoonten die u moet vermijden, zijn onder meer het nemen van langdurige dutjes overdag. Als u een dutje moet doen, beperk de tijd dan tot niet meer dan een half uur per dag. Zeg ‘nee’ tegen pittige, rijke, grote maaltijden en zoete snacks binnen drie uur voor het slapengaan. (Cafeïnehoudende dranken en alcohol voor het slapengaan zullen je slaap ook geen plezier doen). Trouwens, voedingsdeskundigen zeggen dat een slaapdieet overdag hoogwaardige eiwitten, antioxidantrijke groenten en fruit en gezonde vetten uit avocado’s, noten en zaden bevat.

Bovendien moet u zich binnen twee uur voor het slapengaan onthouden van krachtige activiteiten en uzelf minstens een uur voordat u naar bed gaat “loskoppelen”. Bedtijd is geen tijd om af te stemmen op stimulerende inhoud, competitieve sociale media of controversiële, frustrerende politieke kwesties. Bovendien kan het “blauwe licht” van schermen de slaap / waakcyclus verstoren, waardoor slaapproblemen verergeren.

Door een paar gezond verstand technieken te gebruiken om uw slaaphygiëne te verbeteren, kunt u goed op weg zijn naar een betere nachtrust – en een gezondere lever.

Bronnen: ScienceDaily.com, MayoClinic.org, Healthline.com

 

Previous 'Onethisch' en tot 98 keer erger dan de ziekte: Topwetenschappers publiceren paradigmaverschuivende studie over COVID-19-vaccins
Next Milieutoxines in verband gebracht met de toename van chronische gezondheidsproblemen bij kinderen

About author

redactie
redactie 4445 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Deze 7 dingen zorgen ervoor dat muggen het vooral op jou hebben gemunt

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Schimmelinvasie kan sommige pancreaskankers veroorzaken

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Opgepast: blaasinstrumenten kunnen longen beschadigen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat