Kanker neemt wereldwijd toe bij volwassenen onder de 50 jaar

Kanker neemt wereldwijd toe bij volwassenen onder de 50 jaar

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

In de afgelopen drie decennia is er een verontrustende trend ontstaan ​​met betrekking tot de diagnose van kanker op wereldschaal. Steeds meer volwassenen onder de 50 krijgen verschillende vormen van kanker. Wetenschappers van Brigham and Women’s Hospital melden dat de incidentie van vroege kankers (kankers ontdekt bij personen jonger dan 50 jaar) over de hele wereld sinds ongeveer 1990 ‘dramatisch’ is toegenomen.

Meer specifiek hebben kankers van de borst, de dikke darm, de slokdarm, de nieren, de lever en de pancreas allemaal een toename gezien bij vroege diagnoses.

In een poging om beter te begrijpen waarom dit gebeurt, hebben auteurs van het onderzoek een uitgebreide reeks analyses uitgevoerd met behulp van gegevens die uit verschillende bronnen zijn verzameld, waaronder informatie over ontmoetingen in het vroege leven die deze trend mogelijk hebben beïnvloed.

“Uit onze gegevens hebben we iets waargenomen dat het geboortecohorteffect wordt genoemd. Dit effect laat zien dat elke opeenvolgende groep mensen die op een later tijdstip (bijvoorbeeld tien jaar later) is geboren, een hoger risico heeft om later in het leven kanker te krijgen, waarschijnlijk als gevolg van risicofactoren waaraan ze op jonge leeftijd werden blootgesteld”, zegt Shuji Ogino. , MD, PhD, een professor en arts-wetenschapper in de afdeling Pathologie van de Brigham, in een persbericht. “We ontdekten dat dit risico met elke generatie toeneemt. Mensen geboren in 1960 hadden bijvoorbeeld een hoger risico op kanker voordat ze 50 werden dan mensen geboren in 1950 en we voorspellen dat dit risiconiveau in opeenvolgende generaties zal blijven stijgen.”

Zien artsen gewoon meer kankers?

Om te beginnen analyseerden onderzoekers wereldwijde gegevens over de incidentie van 14 verschillende soorten kanker. Die analyse duidde op een verhoogde incidentie bij volwassenen vóór de leeftijd van 50 jaar van 2000 tot 2012. Vervolgens zocht het onderzoeksteam naar aanvullende onderzoeken die zich richtten op trends van mogelijke risicofactoren, zoals blootstelling in het vroege leven in de algemene bevolking. Het team vergeleek vervolgens alle relevante literatuur die klinische en biologische tumorkenmerken van vroege kankers beschrijft met later optredende kankergevallen die na de leeftijd van 50 jaar werden gediagnosticeerd.

Deze uitgebreide beoordeling leidde onderzoekers tot de ontnuchterende conclusie dat het exposoom in het vroege leven – dat verwijst naar het dieet, de levensstijl, het gewicht, de blootstelling aan het milieu en het microbioom van een individu – de afgelopen decennia aanzienlijk is veranderd. Wat betreft de reden waarom dit gebeurt, theoretiseren onderzoekers dat factoren zoals het verwesterde dieet en levensstijl waarschijnlijk een belangrijke bijdrage leveren aan de vroege kankerepidemie.

De auteurs van het onderzoek merken echter ook op dat ten minste een deel van de waargenomen toename van de wereldwijde vroege diagnose van kanker mogelijk te wijten is aan verbeterde vroege detectiemethoden in kankerscreeningprogramma’s. Onderzoekers kunnen op dit moment niet zeggen welk deel van de kankerdiagnoses uitsluitend het resultaat zou kunnen zijn van betere screening en vroege detectie, maar ze zijn ervan overtuigd dat verbeterde screening verre van de enige factor is die hier speelt.

Wat veranderde er in de afgelopen 30 jaar?

Risicofactoren die gewoonlijk worden geassocieerd met kanker in een vroeg stadium zijn alcoholgewoonten, slaapgebrek, roken, zwaarlijvigheid en het eten van sterk bewerkte voedingsmiddelen. Interessant is dat studieauteurs de afgelopen drie decennia geen noemenswaardige veranderingen in de slaapgewoonten van volwassenen hebben waargenomen, maar kinderen krijgen tegenwoordig veel minder slaap dan decennia geleden. Veel risicofactoren, zoals het consumeren van sterk bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken, obesitas, diabetes type 2, een sedentaire levensstijl en alcoholgebruik, zijn sinds de jaren vijftig allemaal aanzienlijk toegenomen in de algemene bevolking.

“Van de 14 in opkomst zijnde kankersoorten die we bestudeerden, waren er acht gerelateerd aan het spijsverteringsstelsel. Het voedsel dat we eten voedt de micro-organismen in onze darmen”, legt hoofdonderzoeksauteur Tomotaka Ugai, MD, PhD uit. “Dieet heeft een directe invloed op de samenstelling van het microbioom en uiteindelijk kunnen deze veranderingen het ziekterisico en de resultaten beïnvloeden.”

Auteurs van de studie voegen eraan toe dat hun onderzoek werd beperkt door een gebrek aan adequate gegevens met betrekking tot lage- en middeninkomenslanden. Het is ook absoluut noodzakelijk dat toekomstige langetermijnstudies jonge kinderen omvatten en hun gezondheidsresultaten gedurende ten minste enkele decennia volgen.

“Zonder dergelijke onderzoeken is het moeilijk om vast te stellen wat iemand met kanker nu decennia geleden of toen iemand nog een kind was heeft gedaan”, legt Dr. Ugai uit. “Vanwege deze uitdaging streven we ernaar om in de toekomst meer longitudinale cohortonderzoeken uit te voeren met hetzelfde cohort deelnemers in de loop van hun leven, het verzamelen van gezondheidsgegevens, mogelijk uit elektronische medische dossiers, en biospecimen op vaste tijdstippen. Dit is niet alleen kosteneffectiever gezien de vele soorten kanker die bestudeerd moeten worden, maar ik geloof dat het ons meer accurate inzichten zal opleveren in het kankerrisico voor de komende generaties.”

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Reviews Clinical Oncology.

Bronnen: Study Finds

Previous Exponentiële stijging van sterfgevallen door atleten gelinkt aan de uitrol van COVID-shot
Next Mensen genereren hun eigen oxidatieveld van vrije radicalen en vervuilen de chemie van de binnenlucht om hen heen

About author

redactie
redactie 4453 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Straling

Gebruik van mobiele telefoons kan DNA beschadigen, blijkt uit onderzoek

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Verband tussen deo en borstkanker

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Antibiotica verhogen risico op darmkanker, waarschuwt nieuwe studie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat