Circadiane ritmeverstoring blijkt vaak voor te komen bij psychische stoornissen

Circadiane ritmeverstoring blijkt vaak voor te komen bij psychische stoornissen

Luister naar dit artikel

Angst, autisme, schizofrenie en het syndroom van Gilles de la Tourette hebben elk hun eigen onderscheidende kenmerken, maar een factor die deze en de meeste andere psychische stoornissen overbrugt, is een verstoring van het circadiane ritme, volgens een team van onderzoekers op het gebied van neurowetenschappen, farmaceutische wetenschappen en computerwetenschappen aan de Universiteit van Californië, Irvine .


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


In een recent gepubliceerd artikel in het Nature-tijdschrift Translational Psychiatry, veronderstellen de wetenschappers dat CRD een psychopathologische factor is die wordt gedeeld door een breed scala aan psychische aandoeningen en dat onderzoek naar de moleculaire basis ervan de sleutel zou kunnen zijn tot het ontsluiten van betere therapieën en behandelingen.

“Circadische ritmes spelen een fundamentele rol in alle biologische systemen op alle schalen, van moleculen tot populaties”, zegt senior auteur Pierre Baldi, UCI Distinguished Professor in computerwetenschappen. “Onze analyse wees uit dat verstoring van het circadiane ritme een factor is die het hele spectrum van psychische stoornissen in grote lijnen overlapt.”

Hoofdauteur Amal Alachkar, een neurowetenschapper en professor in het onderwijs aan de afdeling Farmaceutische Wetenschappen van de UCI, merkte de uitdagingen op van het testen van de hypothese van het team op moleculair niveau, maar zei dat de onderzoekers voldoende bewijs van het verband vonden door grondige peer-reviewed literatuur over de meest voorkomende psychische stoornissen.

“Het veelbetekenende teken van verstoring van het circadiane ritme – een slaapprobleem – was aanwezig in elke stoornis,” zei Alachkar. “Hoewel onze focus lag op algemeen bekende aandoeningen, waaronder autisme, ADHD en bipolaire stoornis, stellen we dat de hypothese van de CRD-psychopathologiefactor kan worden gegeneraliseerd naar andere psychische problemen, zoals obsessief-compulsieve stoornis, anorexia nervosa, boulimia nervosa, voedselverslaving en Ziekte van Parkinson.”

Circadiane ritmes reguleren de fysiologische activiteit en biologische processen van ons lichaam tijdens elke zonnedag. Gesynchroniseerd met een 24-uurs licht/donker cyclus, beïnvloeden circadiane ritmes wanneer we normaal moeten slapen en wanneer we wakker zijn. Ze beheren ook andere functies, zoals hormoonproductie en -afgifte, handhaving van de lichaamstemperatuur en consolidering van herinneringen. Volgens de auteurs van het artikel is een effectieve, ongestoorde werking van dit natuurlijke tijdwaarnemingssysteem noodzakelijk voor het voortbestaan ​​van alle levende organismen.

Circadiane ritmes zijn intrinsiek gevoelig voor licht/donker signalen, dus ze kunnen gemakkelijk worden verstoord door blootstelling aan licht ‘s nachts, en het niveau van verstoring lijkt geslachtsafhankelijk te zijn en verandert met de leeftijd. Een voorbeeld is een hormonale reactie op CRD die wordt gevoeld door zwangere vrouwen; zowel de moeder als de foetus kunnen klinische effecten ondervinden van CRD en chronische stress.

“Een interessant probleem dat we hebben onderzocht, is het samenspel van circadiaanse ritmes en psychische stoornissen met seks”, zegt Baldi, directeur van het UCI Institute for Genomics and Bioinformatics. “Het Tourette-syndroom komt bijvoorbeeld voornamelijk voor bij mannen, en de ziekte van Alzheimer komt vaker voor bij vrouwen in een verhouding van ongeveer tweederde tot een derde.”

Leeftijd is volgens wetenschappers ook een belangrijke factor, aangezien CRD de neurologische ontwikkeling in het vroege leven kan beïnvloeden en kan leiden tot het ontstaan ​​van aan veroudering gerelateerde psychische stoornissen bij ouderen.

Baldi zei dat een belangrijk onopgelost probleem zich concentreert op de causale relatie tussen CRD en psychische stoornissen: is CRD een belangrijke speler in de oorsprong en het begin van deze kwalen of een zichzelf versterkend symptoom in de progressie van de ziekte?

Om deze en andere vragen te beantwoorden, stelt het door de UCI geleide team een ​​onderzoek voor van CRD op moleculair niveau met behulp van transcriptomische (genexpressie) en metabolomische technologieën in muismodellen.

“Dit zal een proces met hoge doorvoer zijn waarbij onderzoekers om de paar uur langs de circadiane cyclus monsters nemen van gezonde en zieke proefpersonen,” zei Baldi. “Deze benadering kan bij mensen met beperkingen worden toegepast, omdat alleen serummonsters echt kunnen worden gebruikt, maar het zou op grote schaal kunnen worden toegepast in diermodellen, met name muizen, door weefsels uit verschillende hersengebieden en verschillende organen te bemonsteren, naast serum. Dit zijn uitgebreide, nauwgezette experimenten die baat kunnen hebben bij een consortium van laboratoria.”

Hij voegde eraan toe dat als de experimenten op een systematische manier zouden worden uitgevoerd met betrekking tot leeftijd, geslacht en hersengebieden om de circadiane moleculaire ritmiek voor en tijdens ziekteprogressie te onderzoeken, het de onderzoeksgemeenschap op het gebied van geestelijke gezondheid zou helpen met potentiële biomarkers, causale relaties en nieuwe therapeutische doelen en wegen.

Bij dit project waren wetenschappers betrokken van de afdeling Farmaceutische Wetenschappen van de UCI, het Centrum voor de Neurobiologie van Leren en Geheugen, de Afdeling Computerwetenschappen, de Afdeling Neurobiologie en Gedrag en het Instituut voor Genomica en Bioinformatica; evenals UCLA’s Oppenheimer Center for Neurobiology of Stress and Resilience en Goodman-Luskin Microbiome Center. De National Institutes of Health hebben financiële steun verleend.

Bronnen:

  1. Amal Alachkar, Justine Lee, Kalyani Asthana, Roudabeh Vakil Monfared, Jiaqi Chen, Sammy Alhassen, Muntaha Samad, Marcelo Wood, Emeran A. Mayer, Pierre Baldi. The hidden link between circadian entropy and mental health disordersTranslational Psychiatry, 2022; 12 (1) DOI: 10.1038/s41398-022-02028-3

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous WINST Bloedklonten: Medicare besteedde vorig jaar meer dan $ 15 miljard aan bloedverdunners, nadat covid-prikken klonten in het bloed veroorzaakten
Next ONS geeft toe dat ze niet over de gegevens beschikken voor een nauwkeurige beoordeling van de veiligheid van vaccins

About author

redactie
redactie 4594 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

7 GIFTIGE ingrediënten in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging

Luister naar dit artikel Uit een nieuw onderzoek waarbij honderden producten op chemicaliën zijn getest, is gebleken dat giftige per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS), ook wel ‘forever chemicaliën’ genoemd, op grote

Onderzoek

Zonlicht vermindert kans op darmkanker

Luister naar dit artikel Dagelijks kort de zon in gaan remt de groei van darmtumoren. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) door muizen aan UV-straling bloot

Straling

Krijg je hersenkanker van mobiel bellen? Nee, zeggen deze wetenschappers

Luister naar dit artikel Heb je een verhoogd risico op een hersentumor als je vaak belt met een mobiele telefoon? Australische wetenschappers namen de proef op de som. Steun Health Bytes: alleen