De wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van acaibessen

De wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van acaibessen

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Acai-bessen worden algemeen erkend als een krachtpatser voor voedingsstoffen vanwege het brede scala aan fytonutriënten en krachtige antioxidanten die ze bevatten. Een studie gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry heeft de gunstige eigenschappen erkend van acai (Euterpe oleracea) die wordt gebruikt in voedsel en nutraceutische producten.

Hieronder vindt u de gezondheidsvoordelen van acaibessen volgens de wetenschap. (Gerelateerd: voedingsrijke acaibessen: het ultieme superfood voor een optimale gezondheid.)

Antioxidant

Acai-bessen zijn superieur aan andere superfruits wat betreft het gehalte aan antioxidanten: ze hebben 10 keer het gehalte aan antioxidanten van druiven en twee keer het gehalte aan antioxidanten van bosbessen.

Een studie die verscheen in de Journal of Agricultural and Food Chemistry toonde de anthocyanine- en polyfenolische verbindingen die aanwezig zijn in acaibessen en toonde hun respectieve bijdrage aan de algehele antioxidantcapaciteit aan – met een breed scala aan ondersteunende gezondheidsvoordelen, naast het opruimen van celbeschadigende vrije radicalen uit het lichaam.

Anti-kanker

Een andere studie die werd gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry toonde de bioactieve effecten aan van acai-polyfenolen in hun glucoside- en aglyconvormen op de anti-proliferatie en inductie van apoptose (“celdood”) in leukemiecellen.

Cardioprotectief, bloeddrukverlagend en vaatverwijdend

Elke dag acaibessen eten als onderdeel van een gezond ontbijt ondersteunt de gezonde functies van bloedvaten. In een studie die verscheen in de Journal of Cardiovascular Pharmacology, rapporteerden onderzoekers over de cardiovasculaire en metabolische effecten van acaibessen, waarbij ze stelden dat de antioxiderende activiteiten van de rijke polyfenolen in acaibessen epitheelcellen beschermden tegen oxidatieve stress door de productie van stikstofmonoxide op te wekken. endotheel-afhankelijke relaxatie, vermindering van reactieve zuurstofsoorten en reguleren van belangrijke doelen die verband houden met lipidemetabolisme in verschillende omstandigheden, zoals hypertensie, nierfalen en metabool syndroom.

Naast mangaan, koper, ijzer en magnesium bevatten acaibessen een goede hoeveelheid kalium, een belangrijk bestanddeel van cel- en lichaamsvloeistoffen die helpen de hartslag en bloeddruk onder controle te houden.

Cholesterolverlagend en antidiabetisch

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One rapporteerde over het groeiende bewijs over de beschermende rol van acaibes-polyfenolen en training tegen diabetes type 2, een van de meest voorkomende ziekten ter wereld, die verantwoordelijk is voor een aanzienlijke mortaliteit en morbiditeit in de algemene bevolking.

Een studie die verscheen in The British Journal of Nutrition meldde dat polyfenol en vezels afkomstig van fruit, zoals acaibessen, belangrijke mediatoren zijn van antidiabetische effecten door de vertering van zetmeel en andere koolhydraten te moduleren en hyperglykemie bij diabetes te verminderen.

Acai-bessen zijn ook rijk aan middellange vetzuren zoals oliezuur (omega-9) en linolzuur (omega-6) die een gezond cholesterolgehalte ondersteunen dat al binnen het normale bereik ligt – waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd.

Neuroprotectief

Acai-bessen zijn rijk aan omega-3- en -6-vetzuren en zitten vol met antioxidante polyfenolen die de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel stimuleren en gezonde hersencellen beschermen tegen oxidatieve schade, die verband houdt met een slecht geheugen en slecht leren.

Een studie die verscheen in het tijdschrift Central Nervous System Agents in Medicinal Chemistry presenteerde recent gerapporteerde casestudies die de werkzaamheid aantonen van flavonoïde-rijk voedsel, zoals acaibessen, bij het verminderen van neurodegeneratie en het voorkomen of omkeren van de leeftijdsafhankelijke verslechtering van de cognitieve functie.

De onderzoekers wijzen er ook op dat flavonoïden die aanwezig zijn in acaibessen het potentieel hebben om ziekten zoals Parkinson en Alzheimer te behandelen.

Immuunstimulans

Het eten van voedsel dat rijk is aan antioxidanten, zoals acaibessen, ondersteunt een gezond immuunsysteem. Een studie die verscheen in het tijdschrift PLoS One meldde dat polysachariden, waaronder arabinogalactan, geïsoleerd uit acaibessen aangeboren immuunresponsen induceren.

Deze polysachariden waren in staat om celrekrutering of T-celactiviteit te induceren die celgemedieerde immuunresponsen bevorderen en is vereist voor de verdediging van de gastheer tegen intracellulaire virale en bacteriële pathogenen.

Probiotica

Acai-bessen bevatten prebiotica die nuttige of goede microben in uw darmen voeden om een ​​uitgebalanceerde samenstelling van darmmicroflora te behouden die cruciaal is voor een gezond spijsverteringsstelsel. Volgens een studie die werd gepubliceerd in International Dairy Journal, dienen de vezels en polyfenolen in acaibessen als probiotica, die vriendelijke darmbacteriën helpen gedijen.

Nier- en blaasbeschermer

De acai-vrucht uit het Amazonegebied in Brazilië bevat bioactieve stoffen, zoals alfa-tocoferol, anthocyanines en andere flavonoïden met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Onderzoekers in een studie die verscheen in het tijdschrift International Urology and Nephrology rapporteerden over de waarde van de Braziliaanse acaibes als therapeutische voedingsstrategie voor patiënten met chronische nierziekte. Ze adviseerden acaibessenconsumptie als een natuurlijke voedingstherapeutische strategie voor patiënten met chronische nierziekte (CKD) die oxidatieve stress, ontsteking en dysbiose vertonen (een onbalans tussen de soorten organismen die aanwezig zijn in de natuurlijke darmmicroflora van een persoon).

Anti-huidveroudering

Acai-bessen zijn een rijke bron van antioxidanten, waaronder oliezuur (omega-9-vetzuur) en vitamine A, C, E en B-vitamines, die de gezondheid van de huid ondersteunen door te voorkomen dat vrije radicalen schade aan uw huid veroorzaken, zoals ultraviolet ( UV) schade die bijdraagt ​​aan huidveroudering. Oxidatieve stress is ook gekoppeld aan veel huidproblemen. De Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC-niveau) van acaibessen is meer dan 3.500 – veel hoger dan elk gemiddeld fruit zoals appel en banaan.

Slaapmiddel

Acai-bessen bevatten 19 aminozuren, fytochemicaliën en vitamine B6 (pyridoxine), dat een belangrijke rol speelt bij de natuurlijke productie van het slaaphormoon serotonine door uw lichaam, dat betrokken is bij de modulatie van slaap.

Eetlustonderdrukker

Acai-bessen zitten boordevol voedingsvezels en polyfenolen die verzadiging opwekken en je langer een vol gevoel geven, wat het eten ontmoedigt, volgens een studie die werd gepubliceerd in de Journal of Medicinal Food.

Door acaibessen aan uw gezonde voeding toe te voegen, kunt u redelijke doelen voor gewichtsbeheersing bereiken, vooral als u dit combineert met regelmatige lichaamsbeweging.

Spierbouwer

Omdat ze rijk zijn aan mineralen, eiwitten en hoogwaardig vet, ondersteunen acaibessen de spiergroei en -ontwikkeling door je spiervezels opnieuw op te bouwen en tegelijkertijd de essentiële voedingsstoffen te herstellen die verloren zijn gegaan tijdens trainingen.

Natuurlijke energiebooster

Acai-bessen zijn rijk aan vitamine B-complex, riboflavine (B2), niacine (B3) en pyridoxine (B6) en vitamine K die als co-factoren fungeren en een gezond metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten ondersteunen. Acai-bessen bevatten ook omega-zuren die de stofwisseling verbeteren en het energieniveau verhogen.

Stemmingsregelaar

B-vitamines in acaibessen, met name pyridoxine of B6, ondersteunen ook een gezond dopaminegehalte en spelen een belangrijke rol in de natuurlijke productie van dopamine door uw lichaam – het ondersteunen van gezonde dopaminegehalten die uw humeur positief kunnen beïnvloeden.

Previous Welkom op de vernieuwde Health Bytes Website!
Next ONTKRACHT: COVID-infectie NIET gekoppeld aan verhoogd risico op myocarditis bij gevacineerden

About author

redactie
redactie 4445 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Maak dit oude ontstekingsremmende recept om de darmgezondheid te herstellen – inclusief gember, knoflook, kool

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Vergiftig je jezelf met commerciële tandpasta?

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Hoe maak je zelf rozenwater?

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat