Genetisch bewerkte tomaat gepromoot als therapeutisch, maar is het zelfs veilig?

Genetisch bewerkte tomaat gepromoot als therapeutisch, maar is het zelfs veilig?

Luister naar dit artikel

Gemanipuleerde voedingsmiddelen komen steeds vaker voor, omdat wetenschappers ernaar streven onze hele, natuurlijke vruchten, groenten, granen en vlees om te vormen tot stoffen die vaag lijken op het oorspronkelijke product. Ze beweren het allemaal te doen in naam van een betere gezondheid, maar is dat ook zo?
De Japanse startup Sanatech zit achter de lancering van de CRISPR-gen-edited tomaat, de eerste in zijn soort ter wereld. De bewerkte vrucht bevat hogere niveaus van het kalmerende Gamma-AminoButyric Acid of GABA. Het wordt gemengd ontvangen, waarbij sommige deskundigen de vermeende gezondheidsvoordelen aanprijzen en anderen hun bezorgdheid uiten over de veiligheid ervan voor menselijke consumptie.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Het probleem met GABA en gen-editing

GABA is een aminozuur waarvan wordt aangenomen dat het helpt de bloeddruk te verlagen en ontspanning te vergroten. Het wordt van nature in kleine hoeveelheden in tomaten aangetroffen, maar de gen-bewerkte tomaat bevat vijf keer meer GABA dan een gewone. Dit baart sommige wetenschappers grote zorgen.
In Japan wordt GABA beschouwd als een gezondheidsbevorderende stof. Studies tonen echter gemengde bevindingen. Meer verontrustend is echter dat er absoluut geen onderzoeken zijn die aantonen dat het consumeren van de CRISPR-tomaat gezondheidsvoordelen heeft voor mensen of veilig is om te consumeren.
Er zijn niet genoeg onderzoek gedaan om te bepalen of GABA veilig is om te gebruiken. Het lijkt veilig te zijn in de hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen, maar grotere hoeveelheden kunnen problemen veroorzaken. Er is gewoon niet genoeg bewijs voor veel experts om zich op hun gemak te voelen met deze hogere hoeveelheden – en erger nog, het in ons voedsel te stoppen.
Gene-editing heeft ook tot ernstige bezorgdheid geleid. Onderzoek heeft aangetoond dat het kan leiden tot ernstige chromosomale schade.

Wenkbrauwverhogende “marketing” – of het gebrek daaraan

Sanatech stapt lichtjes om de zogenaamde voordelen van de gen-edited tomaat heen. In feite zijn ze heel voorzichtig om claims te vermijden dat het ontspanning of een lagere bloeddruk kan bevorderen. Om dit te omzeilen, gebruikt het bedrijf een meer algemene tactiek, waarbij GABA op de markt wordt gebracht als een stof die kan helpen bij ontspanning en lagere bloeddruk. Vervolgens legt het uit dat zijn tomaten verrijkt zijn met hoge niveaus van GABA.
In wezen zeggen ze het zonder het te zeggen, en dit veroorzaakt enige bezorgdheid binnen de onderzoeksgemeenschap, vooral omdat er weinig bewijs is dat de stof zelfs maar ondersteunt als een levensvatbaar gezondheidssupplement, laat staan een veilig supplement.

Ook een andere genetisch gemodificeerde tomaat baart zorgen

Cathie Martin van het Britse John Innes Centre heeft een paarse tomaat ontwikkeld met behulp van een oudere genetische modificatietechniek. Ze is van plan om rechtstreeks aan het publiek te verkopen, ook al zijn er geen menselijke interventiestudies naar de tomaten geweest.
Dit betekent dat de gezondheidseffecten van conventionele tomaten en genetisch gemodificeerde tomaten niet zijn onderzocht of vergeleken. Het feit dat ze niet van plan is uitspraken te doen over gezondheidsvoordelen, stelt weinig gerust. De media en het John Innes Center hebben de afgelopen jaren echter voor veel hype gezorgd over de kankerbestrijdende eigenschappen van tomaten. Waarschuwing van gezondheidsorganisaties die stellen dat er geen bewijs is dat de claims ondersteunt, heeft ze niet afgeschrikt of gestopt.
Met zwakke overheidsvoorschriften voor genetisch gemodificeerde gewassen, vinden deze voedingsmiddelen al hun weg naar Amerikaanse bodem. Daarna zullen deze wetenschappelijk gewijzigde voedingsmiddelen naar een markt bij jou in de buurt komen … en de meeste consumenten zullen geen idee hebben dat het gebeurt.
Bronnen:

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Johnson & Johnson's zieke Big Pharma-experiment: zwarte mensen geïnjecteerd met asbest
Next Interview met Derrick Broze - Het gebruik van ivermectine in Mexico legt het gecontroleerde verhaal rond het medicijn bloot

About author

redactie
redactie 4559 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

COVID-19 sterftecijfer “veel lager” dan eerdere schattingen, SCHOKKENDE opname in nieuwe studie

Luister naar dit artikel Ambtenaren op het gebied van de volksgezondheid vergelijken COVID-19 vaak met seizoensgriep, waarbij ze vaak benadrukken dat de eerste veel dodelijker is dan de laatste. Epidemiologen

Overig

Ze zette een wasknijper op haar oor. De reden waarom? Dit is waanzinnig!

Luister naar dit artikel Niet iedereen gaat voor elk klein klacht naar de dokter toe. Als ik bijvoorbeeld pijn heb denk ik vaak dat dat gewoon weer over zal gaan.

Onderzoek

Satelliet-, drone-foto’s kunnen infecties van een wijdverspreide tropische ziekte helpen voorspellen

Luister naar dit artikel Satellietbeelden, drone-foto’s en zelfs Google Earth kunnen helpen bij het identificeren van gemeenschappen die het meeste risico lopen om een van ‘s werelds ergste tropische ziekten