Genetisch bewerkte tomaat gepromoot als therapeutisch, maar is het zelfs veilig?

Genetisch bewerkte tomaat gepromoot als therapeutisch, maar is het zelfs veilig?

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Gemanipuleerde voedingsmiddelen komen steeds vaker voor, omdat wetenschappers ernaar streven onze hele, natuurlijke vruchten, groenten, granen en vlees om te vormen tot stoffen die vaag lijken op het oorspronkelijke product. Ze beweren het allemaal te doen in naam van een betere gezondheid, maar is dat ook zo?
De Japanse startup Sanatech zit achter de lancering van de CRISPR-gen-edited tomaat, de eerste in zijn soort ter wereld. De bewerkte vrucht bevat hogere niveaus van het kalmerende Gamma-AminoButyric Acid of GABA. Het wordt gemengd ontvangen, waarbij sommige deskundigen de vermeende gezondheidsvoordelen aanprijzen en anderen hun bezorgdheid uiten over de veiligheid ervan voor menselijke consumptie.

Het probleem met GABA en gen-editing

GABA is een aminozuur waarvan wordt aangenomen dat het helpt de bloeddruk te verlagen en ontspanning te vergroten. Het wordt van nature in kleine hoeveelheden in tomaten aangetroffen, maar de gen-bewerkte tomaat bevat vijf keer meer GABA dan een gewone. Dit baart sommige wetenschappers grote zorgen.
In Japan wordt GABA beschouwd als een gezondheidsbevorderende stof. Studies tonen echter gemengde bevindingen. Meer verontrustend is echter dat er absoluut geen onderzoeken zijn die aantonen dat het consumeren van de CRISPR-tomaat gezondheidsvoordelen heeft voor mensen of veilig is om te consumeren.
Er zijn niet genoeg onderzoek gedaan om te bepalen of GABA veilig is om te gebruiken. Het lijkt veilig te zijn in de hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen, maar grotere hoeveelheden kunnen problemen veroorzaken. Er is gewoon niet genoeg bewijs voor veel experts om zich op hun gemak te voelen met deze hogere hoeveelheden – en erger nog, het in ons voedsel te stoppen.
Gene-editing heeft ook tot ernstige bezorgdheid geleid. Onderzoek heeft aangetoond dat het kan leiden tot ernstige chromosomale schade.

Wenkbrauwverhogende “marketing” – of het gebrek daaraan

Sanatech stapt lichtjes om de zogenaamde voordelen van de gen-edited tomaat heen. In feite zijn ze heel voorzichtig om claims te vermijden dat het ontspanning of een lagere bloeddruk kan bevorderen. Om dit te omzeilen, gebruikt het bedrijf een meer algemene tactiek, waarbij GABA op de markt wordt gebracht als een stof die kan helpen bij ontspanning en lagere bloeddruk. Vervolgens legt het uit dat zijn tomaten verrijkt zijn met hoge niveaus van GABA.
In wezen zeggen ze het zonder het te zeggen, en dit veroorzaakt enige bezorgdheid binnen de onderzoeksgemeenschap, vooral omdat er weinig bewijs is dat de stof zelfs maar ondersteunt als een levensvatbaar gezondheidssupplement, laat staan een veilig supplement.

Ook een andere genetisch gemodificeerde tomaat baart zorgen

Cathie Martin van het Britse John Innes Centre heeft een paarse tomaat ontwikkeld met behulp van een oudere genetische modificatietechniek. Ze is van plan om rechtstreeks aan het publiek te verkopen, ook al zijn er geen menselijke interventiestudies naar de tomaten geweest.
Dit betekent dat de gezondheidseffecten van conventionele tomaten en genetisch gemodificeerde tomaten niet zijn onderzocht of vergeleken. Het feit dat ze niet van plan is uitspraken te doen over gezondheidsvoordelen, stelt weinig gerust. De media en het John Innes Center hebben de afgelopen jaren echter voor veel hype gezorgd over de kankerbestrijdende eigenschappen van tomaten. Waarschuwing van gezondheidsorganisaties die stellen dat er geen bewijs is dat de claims ondersteunt, heeft ze niet afgeschrikt of gestopt.
Met zwakke overheidsvoorschriften voor genetisch gemodificeerde gewassen, vinden deze voedingsmiddelen al hun weg naar Amerikaanse bodem. Daarna zullen deze wetenschappelijk gewijzigde voedingsmiddelen naar een markt bij jou in de buurt komen … en de meeste consumenten zullen geen idee hebben dat het gebeurt.
Bronnen:


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Johnson & Johnson's zieke Big Pharma-experiment: zwarte mensen geïnjecteerd met asbest
Next Interview met Derrick Broze - Het gebruik van ivermectine in Mexico legt het gecontroleerde verhaal rond het medicijn bloot

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Stop met het gebruik van deze 20 medicijnen, want ze veroorzaken geheugenverlies

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Na de vegetariër en de veganist, nu ook de klimatariër

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

Poep-resten in de Starbucks Ijskoffie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat