Saffraan: oude genezende krachten bevestigd door de wetenschap

Saffraan: oude genezende krachten bevestigd door de wetenschap

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Er is duidelijk iets magisch aan de Crocus sativus-bloem, waarvan het kruid saffraan is afgeleid. Als de opvallende schoonheid de toeschouwer niet onmiddellijk betovert, is het vaak genoeg om het kruid te ervaren om er volledig door betoverd te worden.
Hoewel saffraan uitzonderlijk duur is, omdat er ongeveer 150 bloemen nodig zijn om slechts 1.000 mg (0,035 oz) droge saffraandraden op te leveren, en ongeveer $ 1.000 per pond kost, is er niet veel nodig om effect te hebben. Zijn uniekheid wordt ook geïllustreerd door het feit dat het mechanisatie schuwt, en van zijn toekomstige bezitters vereist dat het zorgvuldig met de hand wordt geoogst, zoals ongetwijfeld al tienduizenden, zo niet honderdduizenden jaren wordt gedaan. Omdat elke Crocus sativus-bloem niet meer dan vier bloemen draagt, elk met drie levendige karmozijnrode stigma’s waarvan het kruid is afgeleid, worden er maximaal slechts 12 stigma’s geproduceerd door elk, wat het equivalent oplevert van 30 mg (0,011 oz) verse saffraan of 7 mg (0,00025 oz) gedroogd.
Van saffraan is gedocumenteerd dat het sinds de oudheid als een veelzijdig medicijn wordt gebruikt. In 2004 vonden onderzoekers die 3.500 jaar oude fresco’s bestudeerden op Thera, een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, afbeeldingen van een godin die de fabrikant voorzit en het gebruik van een medicijn van de saffraanbloem. [i] Misschien nog verbazingwekkender is het feit dat 50.000 jaar oude afbeeldingen van prehistorische plaatsen in het noordwesten van Iran pigmenten op basis van saffraan bevatten, wat aangeeft dat de menselijke relatie met saffraan zo oud is als de tijd zelf.[ii]

Een Minoïsche godin die toezicht houdt op het gebruik van saffraan

De chemie van Saffraan drukt complexiteit uit. Het bevat meer dan 150 vluchtige en aroma-opwekkende verbindingen – een biochemische symfonie die ervoor zorgt dat het mysterie nooit volledig zal worden gepeild, althans voor zover zijn grote medicinale kracht ongevoelig blijft voor de reductionistische blik van de moderne farmacologie. Welke kracht zou dat kunnen zijn?
Terwijl de reguliere berichtgeving over de gewichtsverliesbevorderende eigenschappen van saffraan (via onderdrukking van de eetlust) op de Dr. Oz-show een behoorlijke golf van hernieuwde belangstelling voor deze exotische specerij heeft veroorzaakt, heeft saffraan veel meer te bieden dan dat. Het kan in feite veelbelovend zijn voor ernstige neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Op bewijs gebaseerde therapeutische eigenschappen van saffraan

Een 22 weken durende, multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde studie met saffraan bij de behandeling van milde tot matige ziekte van Alzheimer, gepubliceerd in 2010, toonde aan dat 15 mg tweemaal daags even effectief was als donepezil (Aricept) bij 5 mg tweemaal daags , met beduidend minder braken als bijwerking. Een ander 16 weken durende, gerandomiseerde en placebogecontroleerde studie die ook in 2010 werd gepubliceerd, toonde aan dat 15 mg saffraan tweemaal daags zowel veilig als effectief was bij milde tot matige ziekte van Alzheimer. Deze studie is des te krachtiger als je bedenkt dat Aricept, hoewel de standaardbehandeling voor de behandeling van de symptomen van Alzheimer, in feite een zeer giftige chemische stof is.
Van de bloembladen van de Crocus sativus-plant is ook aangetoond dat ze bijna even krachtig zijn als Prozac (fluoxetine) als een behandeling voor depressie. Volgens een studie gepubliceerd in de Progress in Neuropsychopharmacology and Biological Psychiatry in 2007, was 15 mg Crocus sativus-bloemblaadjes even effectief als 10 mg Prozac bij de behandeling van milde tot matige depressie, waardoor 25% van de deelnemers in volledige remissie kwam. Een ander depressieonderzoek dat in 2004 werd gepubliceerd, toonde aan dat saffraan, 30 mg per dag, even effectief was als het medicijn imipramine, 100 mg per dag, bij de behandeling van milde tot matige depressie.

Andere experimenteel bevestigde therapeutische toepassingen van saffraan zijn onder meer:

Angststoornissen Asthenozoöspermie (laag sperma) Cardiale hypertrofie Chemotherapie-geïnduceerde levertoxiciteit Colorectale kanker Diabetische neuropathie Dysmenorroe (onregelmatige menstruatiecyclus) Erectiestoornissen Hypertensie Ontsteking Leverkanker Midden-cerebrale slagader Occlusie Multiple sclerose Opiaten Respiratoire verslaving/pancreaskanker
Van saffraan is aangetoond dat het meer dan 50 biologische routes moduleert, inclusief maar niet beperkt tot de volgende farmacologische acties:
Anti-angst Ontstekingsremmend Anticarcinogeen Antidepressivum Antimutageen Antioxidant Antiproliferatief Afrodisiacum Apoptotisch Bronchodilatator Calciumkanaalblokker Cardioprotectief Chemopreventief Chremotherapeutisch Cyclo-oxygenaseremmer Opwindend aminozuuragonist Hypnotica en sedativa Hypotensief In Neuroprotectieve Prostagmorlandine-antagonisten Tumorlandine-antagonisten
Voorzichtigheid is geboden met saffraan, aangezien elke plant met zoveel werkingsmechanismen en een hoge biologische activiteit in extreem lage hoeveelheden, met voorzichtigheid moet worden gebruikt. In zeer kleine hoeveelheden kan een kruid zoals saffraan een systeem in evenwicht brengen, of in een richting die de gebruiker als een positieve verschuiving kan ervaren, zoals bijvoorbeeld wanneer saffraan in een gerecht als specerij wordt gebruikt of als een smaakmaker wordt geconsumeerd. thee. In hogere “farmacologische doseringen”, vooral wanneer gemengd met vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen, bestaat er echter een risico op ernstige schade. Wees daarom voorzichtig en raadpleeg indien mogelijk een medisch kruidkundige en/of arts voordat u grotere dan culinaire doses saffraan gebruikt.
Bronnen:
[i] Honan, W. H. (2004), “Researchers Rewrite First Chapter for the History of Medicine”The New York Times, 2 March 2004, retrieved 13 September 2011
[ii] Willard, P. (2002), Secrets of Saffron: The Vagabond Life of the World’s Most Seductive Spice, Beacon Press (published 11 April 2002), ISBN 978-0-8070-5009-5
 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Grafeen "afscheiden" van vaccins vernietigt rode bloedcellen van niet-gevaccineerden
Next Overheid pakt ivermectine aan, verbergt de voordelen ervan voor het publiek in het laatste voorbeeld van flagrante medische moord

About author

redactie
redactie 4507 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Nieuwe therapie richt zich op darmbacteriën om voedselallergieën te voorkomen en om te keren

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Grote studie vindt antioxidanten, vitamines en mineralen zijn “aanzienlijk” hoger in biologisch voedsel

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

8 planten die je in huis moet hebben om je te ontdoen van spinnen en andere plagen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat