Meest uitgebreide studie tot nu toe: Omega-3 vermindert hartrisico's

Meest uitgebreide studie tot nu toe: Omega-3 vermindert hartrisico's

Luister naar dit artikel

De meest diepgaande analyse tot nu toe bevestigt het belang van omega-3-vetten voor de gezondheid van het hart. Als vette vis geen vast onderdeel van uw dieet is, moet u misschien overwegen om omega-3-vetzuren aan te vullen om uw hart gelukkig en gezond te houden.
De meest diepgaande analyse tot nu toe bevestigt het belang van het consumeren van voldoende hoeveelheden omega-3-vetten om hart- en vaatziekten te voorkomen.
De meta-analyse, gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Mayo Clinic Proceedings, beoordeelde 40 klinische onderzoeken, en het multidisciplinaire team van onderzoekers leverde een gezaghebbende strijdkreet voor het opnemen van meer EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) omega- 3 vetten in uw dieet, daarbij verwijzend naar hun significante cardioprotectieve effecten.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Omega-3-vetten: krijg je genoeg?

Deze uitgebreide review van een eerder gepubliceerde meta-analyse analyseerde de waargenomen effecten van alle gerandomiseerde controleonderzoeken met EPA/DHA-suppletie en cardiovasculaire uitkomsten die vóór augustus 2019 waren gepubliceerd. De onderzochte uitkomsten waren onder meer myocardinfarct (MI) – gewoonlijk hartaanval genoemd – coronaire hartziekte ( CHD) voorvallen, CVD-voorvallen (een samenstelling van MI, angina, beroerte, hartfalen, perifeer arterieel vaatlijden, plotselinge dood en niet-geplande cardiovasculaire chirurgische ingrepen), CHD-mortaliteit en fataal MI.
De studie[i] vond dat EPA- en DHA-suppletie geassocieerd is met significant verminderde risico’s op een cardiovasculaire gebeurtenis en verminderde risico’s om aan een dergelijke gebeurtenis te overlijden. De risicoreductie is als volgt onderverdeeld:
Fataal myocardinfarct – 35% lager risico
Myocardinfarct – 13% lager risico
CHD-gebeurtenissen — 10% lager risico
CHD-sterfte — 9% lager risico[ii]
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn hart- en vaatziekten verantwoordelijk voor bijna 18 miljoen sterfgevallen per jaar en is het wereldwijd de nummer 1 doodsoorzaak.[iii]

Voordelen van Omega-3 vetzuren zijn dosisafhankelijk

De auteurs van het onderzoek merkten op dat ongeacht de hoeveelheid EPA en DHA die u in uw normale dieet krijgt, suppletie waarschijnlijk nodig is om maximale cardioprotectieve voordelen te krijgen. Een toename van 1000 milligram in de dagelijkse consumptie van omega-3 verminderde het risico op hart- en vaatziekten met 5,8% en een hartaanval met 9%. De studie onderzocht doseringen tot 5.500 milligram (mg) per dag en ontdekte dat de voordelen dosisafhankelijk zijn.[iv]
Het nieuwe onderzoek bevestigt een meta-analyse van 2019 door onderzoekers van de Harvard School of Public Health en vertegenwoordigt al het onderzoek tot nu toe, met meer dan 135.000 studiedeelnemers. [v] Studie co-auteur Aldo Bernasconi, Ph.D., verklaarde:
“Wanneer afzonderlijke analyses tot vergelijkbare resultaten komen, is dat niet alleen validerend, het onderstreept ook de wetenschappelijke basis die nodig is om toekomstige aanbevelingen voor inname te informeren. Omdat dit artikel meer onderzoeken en alle doseringen omvatte, zijn de schattingen voor een dosis-respons nauwkeuriger en de conclusies sterker.”[vi]

Aanvullende omega-3’s beschermen tegen hartziekten

EPA en DHA zijn de primaire omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren van mariene oorsprong. [vii] Voedingsmiddelen zoals ansjovis, sardines en in het wild gevangen zalm zijn zeer voedzame opties om deze hart-gezonde vetten in je dieet te krijgen, maar studie co-auteur Dr. Lavie suggereert dat elke patiënt met HVZ ook zou moeten overwegen om een supplement aan te nemen.
Dr. Lavie suggereert omega-3-suppletie in doses van 1.000 tot 2.000 mg per dag – veel hoger dan wat gebruikelijk is, zelfs bij mensen die regelmatig vis eten, en voegt toe:
“Gezien de veiligheid en het verminderde potentieel voor interactie met andere medicijnen, suggereren de positieve resultaten van deze studie sterk dat omega-3-supplementen een relatief goedkope, krachtige manier zijn om de gezondheid van het hart te verbeteren en moeten worden beschouwd als onderdeel van een standaard preventieve behandeling voor de meeste patiënten met en degenen die herstellen van een hartinfarct.”[viii]
In tal van onderzoeken is aangetoond dat omega-3-vetten het risico op overlijden door een hartaanval verminderen[ix] en het risico op sterfte door alle oorzaken bij CHD-patiënten verminderen.[x] Met ten minste 61 verschillende gezondheidsvoordelen, hebben omega-3-vetten  aangetoond dat ze stemmingsstoornissen zoals bipolaire depressie[xi], bloeddruk[xii] en diabetes[xiii] symptomen verbeteren, waardoor ze niet alleen belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart, maar ook voor uw algehele gezondheid.
Bronnen: [i] Aldo A. Bernasconi, Michelle M. Wiest, Carl J. Lavie, Richard V. Milani, Jari A. Laukkanen. Effect of Omega-3 Dosage on Cardiovascular Outcomes. Mayo Clinic Proceedings, 2020; DOI: 10.1016/j.mayocp.2020.08.034 [ii] Elsevier. (2020, September 17). Authoritative new analysis links increased omega-3 intake to cardioprotection and improved cardiovascular outcomes: Study indicates that EPA and DHA supplementation reduces multiple types of cardiovascular risk. ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200917084102.htm [iii] World Health Organization, Health Topics, Cardiovascular Diseases, https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases/ [iv] Elsevier. (2020, September 17). Authoritative new analysis links increased omega-3 intake to cardioprotection and improved cardiovascular outcomes: Study indicates that EPA and DHA supplementation reduces multiple types of cardiovascular risk. ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200917084102.htm [v] Elsevier. (2020, September 17). Authoritative new analysis links increased omega-3 intake to cardioprotection and improved cardiovascular outcomes: Study indicates that EPA and DHA supplementation reduces multiple types of cardiovascular risk. ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200917084102.htm [vi] Elsevier. (2020, September 17). Authoritative new analysis links increased omega-3 intake to cardioprotection and improved cardiovascular outcomes: Study indicates that EPA and DHA supplementation reduces multiple types of cardiovascular risk. ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200917084102.htm [vii] Aldo A. Bernasconi, Michelle M. Wiest, Carl J. Lavie, Richard V. Milani, Jari A. Laukkanen. Effect of Omega-3 Dosage on Cardiovascular Outcomes. Mayo Clinic Proceedings, 2020; DOI: 10.1016/j.mayocp.2020.08.034 [viii] Elsevier. (2020, September 17). Authoritative new analysis links increased omega-3 intake to cardioprotection and improved cardiovascular outcomes: Study indicates that EPA and DHA supplementation reduces multiple types of cardiovascular risk. ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200917084102.htm [ix] Ariane König, Colleen Bouzan, Joshua T Cohen, William E Connor, Penny M Kris-Etherton, George M Gray, Robert S Lawrence, David A Savitz, Steven M Teutsch. A quantitative analysis of fish consumption and coronary heart disease mortality. Am J Prev Med. 2005 Nov;29(4):335-46. PMID: 16242600 [x] Yun-Tao Zhao, Qiang Chen, Ya-Xun Sun, Xue-Bin Li, Ping Zhang, Yuan Xu, Ji-Hong Guo. Prevention of sudden cardiac death with omega-3 fatty acids in patients with coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. Ann Med. 2009;41(4):301-10. PMID: 19148838 [xi] Yamima Osher, R H Belmaker. Omega-3 fatty acids in depression: a review of three studies. CNS Neurosci Ther. 2009;15(2):128-33. PMID: 19499625 [xii] G K Paschos, F Magkos, D B Panagiotakos, V Votteas, A Zampelas. Dietary supplementation with flaxseed oil lowers blood pressure in dyslipidaemic patients. Eur J Clin Nutr. 2007 Oct;61(10):1201-6. Epub 2007 Jan 31. PMID: 17268413 [xiii] Alin Stirban, Simona Nandrean, Christian Götting, Ronald Tamler, Alexandra Pop, Monica Negrean, Thomas Gawlowski, Bernd Stratmann, Diethelm Tschoepe. Effects of n-3 fatty acids on macro- and microvascular function in subjects with type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 2010 Jan 13. Epub 2010 Jan 13. PMID: 20071644

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Enorme toename van miskramen en andere reproductieve afwijkingen die verband houden met COVID-19-injecties
Next Dr. Holick: Voldoende vitamine D hebben kan het risico op het krijgen van COVID-19 helpen verminderen

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Het is weer licht ‘s ochtends: vijf voordelen voor je gezondheid

Luister naar dit artikel Het is misschien wat vroeg om te beginnen over de lente, maar toch, de donkere dagen laten we achter ons. Wie nu ‘s ochtends naar zijn

Natuurlijk

Geweldig NIEUWS: fruit en groenten die kankercellen daadwerkelijk vernietigen

Luister naar dit artikel Volgens de huidige statistieken van de National Institutes of Health zal kanker in de Verenigde Staten, na hartaandoeningen de belangrijkste doodsoorzaak, het leven kosten van meer

middeltjes

6 Natuurlijke en effectieve alternatieven voor ibuprofen

Luister naar dit artikel Zelfzorggeneesmiddelen (OTC’s) zijn een tweesnijdend zwaard: ze zijn direct verkrijgbaar en kunnen uw symptomen snel verlichten, maar als u er eenmaal op vertrouwt, kunnen ze u