Lek van de bloed-hersenbarrière kan mogelijk een slecht geheugen veroorzaken

Lek van de bloed-hersenbarrière kan mogelijk een slecht geheugen veroorzaken

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Ben je vergeten waar je je sleutels hebt gelaten? Heb je je ooit afgevraagd waar je je auto had geparkeerd? Of heb je moeite om de naam van de nieuwe buurman te onthouden? Helaas lijken deze dingen erger te worden naarmate men ouder wordt. Een grote vraag voor onderzoekers is waar eindigt goedaardige vergeetachtigheid en begint echte ziekte?

Een van de sleutels tot een gezond brein op elke leeftijd is het hebben van een gezonde bloed-hersenbarrière, een complexe interface van bloedvaten die door de hersenen lopen. Onderzoekers hebben meer dan 150 artikelen beoordeeld om te kijken wat er met de bloed-hersenbarrière gebeurt naarmate we ouder worden. Hun bevindingen werden op 15 maart gepubliceerd in Nature Aging.

Of de veranderingen in de bloed-hersenbarrière de hersenfunctie veranderen, staat nog ter discussie. Maar onderzoek toont aan dat de bloed-hersenbarrière lekt naarmate we ouder worden, en we verliezen cellen die pericyten worden genoemd.

“Het blijkt dat er maar heel weinig bekend is hoe de bloed-hersenbarrière veroudert”, zegt hoofdauteur William Banks, een gerontologie-onderzoeker aan de University of Washington School of Medicine en aan het Veterans Affairs Puget Sound Health Care System. “Het is vaak moeilijk om een normale veroudering te onderscheiden van een vroege ziekte.”

De bloed-hersenbarrière, ontdekt aan het einde van de 19e eeuw, voorkomt het ongereguleerd lekken van stoffen uit het bloed naar de hersenen. De hersenen zijn een bijzonder gevoelig orgaan en kunnen geen directe blootstelling aan veel van de stoffen in het bloed verdragen. Wetenschappers hebben steeds meer ingezien dat de bloed-hersenbarrière ook veel stoffen op een gereguleerde manier in de hersenen laat komen om in de voedingsbehoeften van de hersenen te voorzien. Het transporteert ook informatieve moleculen van het bloed naar de hersenen en pompt gifstoffen uit de hersenen. Een slecht functionerende bloed-hersenbarrière kan bijdragen aan ziekten zoals multiple sclerose, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Voordat wetenschappers kunnen begrijpen hoe dergelijk slecht functioneren kan bijdragen aan de ziektes van veroudering, moeten ze begrijpen hoe een gezonde bloed-hersenbarrière normaal veroudert.

Onderzoek toont aan dat gezond ouder wordende personen een heel klein lek hebben in hun bloed-hersenbarrière. Deze lekkage houdt verband met enkele maatregelen van de goedaardige vergeetachtigheid van veroudering, die door de meeste wetenschappers als normaal worden beschouwd. Maar zouden dit lek en de moeilijkheden bij het terugroepen de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer kunnen zijn?

Wanneer een persoon het ApoE4-allel draagt, het sterkste genetische risico op het risico van Alzheimer, zeiden onderzoekers dat er een versnelling is van de meeste leeftijdsgerelateerde veranderingen van de bloed-hersenbarrière.

Mensen met ApoE4 vinden het moeilijk om amyloïde bèta-peptide in hun hersenen kwijt te raken, wat een opeenhoping van plak veroorzaakt. Bij gezond ouder worden werken de pompen in de bloed-hersenbarrière minder efficiënt om het amyloïde bèta-peptide kwijt te raken. De pompen werken nog minder goed bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Een andere belangrijke bevinding in de review is dat naarmate we ouder worden, twee cellen beginnen te veranderen in de bloed-hersenbarrière: pericytes en astrocyten.

Recent werk suggereert dat het lek in de bloed-hersenbarrière dat optreedt bij de ziekte van Alzheimer te wijten kan zijn aan een leeftijdsgerelateerd verlies van pericytes. Astrocyten lijken daarentegen overactief te zijn. Recent werk suggereert dat het behoud van de pericyte-functie door de factoren die ze uitscheiden of zelfs transplanteren te geven, zou kunnen leiden tot een gezondere bloed-hersenbarrière.

Sommige onderzoeken suggereren dat pericyte gezondheid kan worden behouden door enkele van dezelfde interventies die de levensduur verlengen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, caloriebeperking en rapamycine.

Andere bevindingen doen de vraag rijzen of de voedingsbron van de hersenen en hun grip op de controle van het immuunsysteem en het endocriene systeem bij veroudering zouden kunnen verslechteren. Een andere bevinding werpt de mogelijkheid op dat de snelheid waarmee veel medicijnen door de hersenen worden ingenomen, kan verklaren waarom oudere mensen soms andere gevoeligheden voor drugs hebben dan hun kinderen of kleinkinderen.

Het onderzoek werd ondersteund door het Department of Veterans Affairs en National Institutes of Aging R01AG059088. Andere onderzoekers zijn May Reed, Aric Logsdon, Elizabeth Rhea, Michelle Erickson, alle gerontologieonderzoekers bij de UW School of Medicine en bij het Geriatrics Research Education and Clinical Center van het Veterans Affairs Puget Sound Health Care System.

Bronnen: University of Washington

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Professor neemt ontslag uit het Israëlische COVID-vaccincomité vanwege het besluit om zwangere vrouwen te vaccineren
Next COVID-preventie - een effectief alternatief voor vaccins

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Sesamzaden eten beter dan Tylenol voor artritis in de knie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Pharma bedrijven besteden 19x Meer aan Marketing dan aan Research, resultaten dalen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Meer slecht nieuws voor wie van light drankjes houdt

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat