Maskers zijn niet effectief en ook niet veilig: een samenvatting van de wetenschap

Maskers zijn niet effectief en ook niet veilig: een samenvatting van de wetenschap

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Druk dit artikel af en geef het aan bange maskerdragers die de alarmerende media, politici en technocraten in witte jassen hebben geloofd. Het is bewezen dat maskers niet effectief zijn tegen het coronavirus en mogelijk schadelijk zijn voor gezonde mensen en mensen met reeds bestaande aandoeningen.

Mijn vrouw en ik gingen gisteravond uit eten in een heel leeg restaurant en de jonge serveerster moest een stoffen masker dragen. Ik vroeg haar hoe het met het masker ging en of er bijwerkingen waren. Ze vertelde dat ze constant kortademig was (als ze niet aan tafel zat, liet ze het masker onder haar neus zakken) en dat ze een paar dagen eerder bewusteloos was geraakt en dat haar meteen op de grond had gebracht. Gelukkig was ze niet gewond. – TN-redacteur

Bij dit schrijven is er een recente toename van het wijdverbreide gebruik door het publiek van gezichtsmaskers op openbare plaatsen, ook voor langere tijd, in de Verenigde Staten en in andere landen. Het publiek is door de media en hun regeringen geïnstrueerd dat het gebruik van maskers, zelfs als ze niet ziek zijn, kan voorkomen dat anderen worden geïnfecteerd met SARS-CoV-2, de besmettelijke veroorzaker van COVID-19.

Een overzicht van de peer-reviewed medische literatuur onderzoekt de effecten op de menselijke gezondheid, zowel immunologisch als fysiologisch. Het doel van dit document is om gegevens over de effectiviteit van gezichtsmaskers en veiligheidsgegevens te onderzoeken. De reden dat beide in één paper worden onderzocht, is dat voor het grote publiek als geheel, evenals voor elk individu, een risico-batenanalyse nodig is om beslissingen te nemen over of en wanneer een masker moet worden gedragen.

Facebook heeft ons een schaduwban gegeven. Klik hier om ons te volgen op Telegram zodat u dagelijks onze nieuwste artikelen te zien krijgt!

Zijn maskers effectief in het voorkomen van overdracht van respiratoire pathogenen?

In deze meta-analyse bleken gezichtsmaskers geen detecteerbaar effect te hebben tegen overdracht van virale infecties. (1) Het vond: “Vergeleken met geen maskers, was er geen vermindering van het aantal griepachtige ziektegevallen of griep voor maskers bij de algemene bevolking, noch bij gezondheidswerkers.”

Uit deze meta-analyse van 2020 bleek dat bewijs uit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met gezichtsmaskers geen substantieel effect ondersteunde op de overdracht van laboratoriumbevestigde griep, noch wanneer gedragen door geïnfecteerde personen (broncontrole), noch door personen in de algemene gemeenschap om hun gevoeligheid te verminderen. . (2)

Een andere recente review wees uit dat maskers geen specifiek effect hadden tegen Covid-19, hoewel het gebruik van gezichtsmaskers in 3 van de 31 onderzoeken in verband leek te staan met een “zeer licht verminderde” kans op het ontwikkelen van een griepachtige ziekte. (3)

Dit onderzoek uit 2019 onder 2862 deelnemers toonde aan dat zowel N95-beademingsapparaten als chirurgische maskers “geen significant verschil vertoonden in de incidentie van door laboratoriumonderzoek bevestigde influenza.” (4)

Uit deze meta-analyse van 2016 bleek dat zowel gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken als observationele onderzoeken van N95-ademhalingstoestellen en chirurgische maskers die door gezondheidswerkers worden gebruikt, geen voordeel lieten zien tegen de overdracht van acute luchtweginfecties. Er werd ook vastgesteld dat de overdracht van acute luchtweginfecties “mogelijk heeft plaatsgevonden via besmetting van ter beschikking gestelde ademhalingsapparatuur tijdens opslag en hergebruik van maskers en ademhalingsmaskers gedurende de werkdag.” (5)

Een meta-analyse uit 2011 van 17 onderzoeken naar maskers en het effect op de overdracht van influenza wees uit dat “geen van de onderzoeken een sluitend verband aantoonde tussen het gebruik van masker / ademhalingstoestel en bescherming tegen influenza-infectie.” (6) De auteurs speculeerden echter dat de effectiviteit van maskers verband kan houden met vroeg, consistent en correct gebruik.

Het gebruik van gezichtsmaskers bleek evenmin beschermend te zijn tegen verkoudheid, vergeleken met controles zonder gezichtsmasker onder gezondheidswerkers. (7)

Luchtstroom rond maskers

Er wordt aangenomen dat maskers effectief zijn bij het belemmeren van de voorwaartse verplaatsing van virale deeltjes. Gezien degenen die zich naast of achter een maskerdrager bevinden, is er een grotere overdracht van met virus beladen vloeistofdeeltjes van gemaskerde personen dan van niet-gemaskerde personen, door middel van “verschillende lekstralen, waaronder intense achterwaartse en neerwaartse stralen die grote gevaren kunnen opleveren, “en een” potentieel gevaarlijke lekjet van enkele meters. ” (8) Van alle maskers werd aangenomen dat ze de voorwaartse luchtstroom met 90% of meer verminderen ten opzichte van het dragen van geen masker. Schlieren-beeldvorming toonde echter aan dat zowel chirurgische maskers als stoffen maskers verder wenkbrauwjets hadden (ongefilterde opwaartse luchtstroom langs de wenkbrauwen) dan helemaal geen masker te dragen, respectievelijk 182 mm en 203 mm, versus niet waarneembaar zonder masker. Achterwaartse ongefilterde luchtstroom bleek sterk te zijn bij alle maskers in vergelijking met niet-maskeren.

Voor zowel N95- als chirurgische maskers werd gevonden dat uitgedreven deeltjes van 0,03 tot 1 micron werden afgebogen langs de randen van elk masker, en dat er meetbare penetratie van deeltjes door het filter van elk masker was. (9)

Penetratie door maskers

Een onderzoek onder 44 maskermerken vond een gemiddelde penetratie van 35,6% (+ 34,7%). De meeste medische maskers hadden een penetratie van meer dan 20%, terwijl “algemene maskers en zakdoeken geen beschermende functie hadden in termen van de aerosolfiltratie-efficiëntie.” Uit de studie bleek dat “medische maskers, algemene maskers en zakdoeken weinig bescherming bleken te bieden tegen ademhalingsaerosols.” (10)

Het kan handig zijn om te onthouden dat een aerosol een colloïdale suspensie is van vloeibare of vaste deeltjes in een gas. Bij ademhaling is de relevante aerosol de suspensie van bacteriële of virale deeltjes in ingeademde of uitgeademde lucht.

In een andere studie was de penetratie van stoffen maskers door deeltjes bijna 97% en medische maskers 44%. (11)

N95 maskers

Honeywell is een fabrikant van N95-maskers. Deze zijn gemaakt met een 0,3 micron filter. (12) N95-ademhalingstoestellen worden zo genoemd, omdat 95% van de deeltjes met een diameter van 0,3 micron door het masker vóór de drager wordt gefilterd door middel van een elektrostatisch mechanisme. Coronavirussen hebben een diameter van ongeveer 0,125 micron.

Uit deze meta-analyse bleek dat N95-ademhalingstoestellen geen superieure bescherming bieden aan gezichtsmaskers tegen virale infecties of griepachtige infecties. (13) Deze studie vond superieure bescherming door N95-ademhalingstoestellen wanneer ze fit-getest werden in vergelijking met chirurgische maskers. (14)

Uit dit onderzoek bleek dat 624 van de 714 mensen die N95-maskers droegen, zichtbare gaten lieten bij het opzetten van hun eigen maskers. (15)

Chirurgische maskers

Uit dit onderzoek bleek dat chirurgische maskers helemaal geen bescherming boden tegen influenza. (16) Een andere studie wees uit dat chirurgische maskers een penetratieverhouding van ongeveer 85% van aërosol geïnactiveerde influenza-deeltjes en ongeveer 90% van de Staphylococcus aureus-bacteriën hadden, hoewel S aureus-deeltjes ongeveer 6x de diameter van influenza-deeltjes hadden. (17)

Het gebruik van maskers bij operaties bleek de incidentie van infectie lichtjes te verhogen in plaats van niet maskeren in een studie van 3.088 operaties. (18) De maskers van de chirurgen bleken geen beschermend effect te hebben op de patiënten.

Andere studies vonden geen verschil in het aantal wondinfecties met en zonder chirurgische maskers. (19) (20)

Uit deze studie bleek dat “er een gebrek aan substantieel bewijs is om beweringen te ondersteunen dat gezichtsmaskers de patiënt of de chirurg beschermen tegen besmetting.” (21)

Uit deze studie bleek dat medische maskers een breed scala aan filtratie-efficiëntie hebben, waarbij de meeste een efficiëntie van 30% tot 50% laten zien. (22)

Zijn chirurgische maskers in het bijzonder effectief bij het stoppen van de overdracht van coronavirussen door de mens? Zowel experimentele als controlegroepen, respectievelijk gemaskeerd en ontmaskerd, bleken “geen detecteerbaar virus af te geven in respiratoire druppeltjes of aerosolen”. (23) In die studie bevestigden ze “niet de besmettelijkheid van het coronavirus”, zoals aangetroffen in uitgeademde lucht.

Een onderzoek naar aërosolpenetratie toonde aan dat twee van de vijf bestudeerde chirurgische maskers 51% tot 89% penetratie van polydisperse aërosolen hadden. (24)

In een andere studie, die proefpersonen observeerde tijdens het hoesten, “filterden noch chirurgische noch katoenen maskers effectief SARS-CoV-2 tijdens hoest door geïnfecteerde patiënten.” En er werden meer virale deeltjes aan de buitenkant gevonden dan aan de binnenkant van geteste maskers. (25)

Stoffen maskers

Stoffen maskers bleken een lage efficiëntie te hebben voor het blokkeren van deeltjes van 0,3 micron en kleiner. De aerosolpenetratie door de verschillende stoffen maskers die in deze studie werden onderzocht, lag tussen 74 en 90%. Evenzo was de filtratie-efficiëntie van textielmaterialen 3% tot 33% (26)

Gezondheidswerkers die stoffen maskers droegen, bleken 13 keer meer kans te hebben op griepachtige ziekten dan degenen die medische maskers dragen. (27)

Deze analyse uit 1920 van het gebruik van stoffen maskers tijdens de pandemie van 1918 onderzoekt het falen van maskers om griepoverdracht op dat moment te belemmeren of te stoppen, en concludeerde dat het aantal lagen stof dat nodig was om penetratie van pathogenen te voorkomen een verstikkend aantal lagen zou hebben vereist, en kon om die reden niet worden gebruikt, evenals het probleem van lekopeningen rond de randen van stoffen maskers. (28)

Maskers tegen Covid-19

Het hoofdartikel van het New England Journal of Medicine over het onderwerp maskergebruik versus Covid-19 beoordeelt de kwestie als volgt:

“We weten dat het dragen van een masker buiten zorginstellingen weinig of geen bescherming biedt tegen infectie. Volksgezondheidsautoriteiten definiëren een aanzienlijke blootstelling aan Covid-19 als persoonlijk contact binnen 1,8 meter met een patiënt met symptomatische Covid-19. die minstens een paar minuten volgehouden wordt (en sommigen zeggen meer dan 10 minuten of zelfs 20 minuten). De kans om Covid-19 op te lopen door een voorbijgaande interactie in een openbare ruimte is daarom minimaal. In veel gevallen is het verlangen naar wijdverbreid maskeren een reflexieve reactie op angst voor de pandemie. ” (29)

Zijn maskers veilig?

Tijdens wandelen of andere oefeningen

Dragers van chirurgische maskers hadden significant meer dyspneu na een wandeling van 6 minuten dan dragers van niet-maskers. (30)

Onderzoekers maken zich zorgen over mogelijke belasting van gezichtsmaskers tijdens fysieke activiteit op long-, bloedsomloop- en immuunsysteem, als gevolg van zuurstofvermindering en luchtinsluiting waardoor substantiële kooldioxide-uitwisseling wordt verminderd. Als gevolg van hypercapnie kan er sprake zijn van hartoverbelasting, nieroverbelasting en een verschuiving naar metabole acidose. (31)

Risico’s van N95-maskers

Zwangere gezondheidswerkers bleken een verlies aan zuurstofverbruik te hebben van 13,8% vergeleken met controles bij het dragen van N95-ademhalingsmaskers. 17,7% minder kooldioxide werd uitgeademd. (32) Patiënten met nierziekte in het eindstadium werden bestudeerd tijdens het gebruik van N95-beademingsapparatuur. Hun partiële zuurstofdruk (PaO2) daalde significant in vergelijking met controles en verhoogde respiratoire bijwerkingen. (33) 19% van de patiënten ontwikkelde verschillende gradaties van hypoxemie tijdens het dragen van de maskers.

De N95-beademingsapparatuur van gezondheidswerkers werd gemeten door persoonlijke bioaerosol-samplers om influenzavirus te herbergen. (34) En 25% van de ademhalingsmaskers met gezichtsmaskers in de gezondheidszorg bleek op een afdeling spoedeisende hulp tijdens het griepseizoen 2015 griep te bevatten. (35)

Risico’s van chirurgische maskers

Chirurgische maskers van gezondheidswerkers werden ook gemeten door persoonlijke bioaerosol-monsternemers om het influenzavirus te herbergen. (36)

Op het buitenoppervlak van gebruikte medische maskers werden verschillende respiratoire pathogenen aangetroffen, die tot zelfbesmetting konden leiden. Het risico bleek hoger te zijn bij langduriger gebruik van het masker. (37)

Chirurgische maskers bleken ook een opslagplaats van bacteriële besmetting te zijn. Er werd vastgesteld dat de bron van de bacteriën het lichaamsoppervlak van de chirurgen was, en niet de omgeving van de operatiekamer. (38) Aangezien chirurgen voor een operatie van top tot teen worden gekleed, zou deze bevinding vooral zorgwekkend moeten zijn voor leken die maskers dragen. Zonder de beschermende kleding van chirurgen hebben leken over het algemeen nog meer blootliggende lichaamsoppervlakken om als bron te dienen voor bacteriën om zich op hun maskers te verzamelen.

Risico’s van stoffen maskers

Gezondheidswerkers die stoffen maskers droegen, hadden significant hogere percentages griepachtige ziekten na vier weken continu on-the-job gebruik, in vergelijking met controles. (39)

De verhoogde infectiegraad bij maskerdragers kan te wijten zijn aan een verzwakking van de immuunfunctie tijdens het dragen van een masker. Chirurgen bleken een lagere zuurstofverzadiging te hebben na operaties, zelfs van slechts 30 minuten. (40) Laag zuurstofgehalte induceert hypoxie-induceerbare factor 1 alfa (HIF-1). (41) Dit reguleert op zijn beurt CD4 + T-cellen. CD4 + T-cellen zijn op hun beurt nodig voor virale immuniteit. (42)

Risico’s afwegen tegen voordelen van maskergebruik

In de zomer van 2020 zagen de Verenigde Staten een golf van populair maskergebruik, dat regelmatig wordt gepromoot door de media, politieke leiders en beroemdheden. Zelfgemaakte en in de winkel gekochte stoffen maskers en chirurgische maskers of N95-maskers worden door het publiek gebruikt, vooral bij het betreden van winkels en andere openbaar toegankelijke gebouwen. Soms worden bandana’s of sjaals gebruikt. Het gebruik van gezichtsmaskers, of het nu gaat om stoffen, chirurgische of N95, vormt een slecht obstakel voor ziekteverwekkers in aerosolvorm, zoals we kunnen zien in de meta-analyses en andere onderzoeken in dit artikel, waardoor zowel de overdracht van ziekteverwekkers in aerosol naar anderen in verschillende richtingen mogelijk is. als zelfbesmetting.

Er moet ook rekening mee worden gehouden dat maskers het noodzakelijke volume van de luchtinlaat belemmeren dat nodig is voor een adequate zuurstofuitwisseling, wat resulteert in waargenomen fysiologische effecten die mogelijk ongewenst zijn. Zelfs 6 minuten wandelen, laat staan meer inspannende activiteit, resulteerde in kortademigheid. Het volume van onbelemmerde zuurstof in een typische ademhaling is ongeveer 100 ml, gebruikt voor normale fysiologische processen. 100 ml O2 is veel groter dan het volume van een pathogeen dat nodig is voor overdracht.

De voorgaande gegevens laten zien dat maskers meer dienen als instrumenten om de normale ademhaling te belemmeren dan als effectieve barrières voor ziekteverwekkers. Daarom mogen maskers niet worden gebruikt door het grote publiek, noch door volwassenen, noch door kinderen, en hun beperkingen als profylaxe tegen pathogenen moeten ook in medische settings worden overwogen.

Bronnen:

1 T Jefferson, M Jones, et al. Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses. MedRxiv. 2020 Apr 7.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20047217v2

2 J Xiao, E Shiu, et al. Nonpharmaceutical measures for pandemic influenza in non-healthcare settings – personal protective and environmental measures. Centers for Disease Control. 26(5); 2020 May.

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/5/19-0994_article

3 J Brainard, N Jones, et al. Facemasks and similar barriers to prevent respiratory illness such as COVID19: A rapid systematic review. MedRxiv. 2020 Apr 1.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.01.20049528v1.full.pdf

4 L Radonovich M Simberkoff, et al. N95 respirators vs medical masks for preventing influenza among health care personnel: a randomized clinic trial. JAMA. 2019 Sep 3. 322(9): 824-833.

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2749214

5 J Smith, C MacDougall. CMAJ. 2016 May 17. 188(8); 567-574.

https://www.cmaj.ca/content/188/8/567

6 F bin-Reza, V Lopez, et al. The use of masks and respirators to prevent transmission of influenza: a systematic review of the scientific evidence. 2012 Jul; 6(4): 257-267.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5779801/

7 J Jacobs, S Ohde, et al. Use of surgical face masks to reduce the incidence of the common cold among health care workers in Japan: a randomized controlled trial. Am J Infect Control. 2009 Jun; 37(5): 417-419.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216002/

8 M Viola, B Peterson, et al. Face coverings, aerosol dispersion and mitigation of virus transmission risk.

https://arxiv.org/abs/2005.10720https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/2005/2005.10720.pdf

9 S Grinshpun, H Haruta, et al. Performance of an N95 filtering facepiece particular respirator and a surgical mask during human breathing: two pathways for particle penetration. J Occup Env Hygiene. 2009; 6(10):593-603.

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/15459620903120086

10 H Jung, J Kim, et al. Comparison of filtration efficiency and pressure drop in anti-yellow sand masks, quarantine masks, medical masks, general masks, and handkerchiefs. Aerosol Air Qual Res. 2013 Jun. 14:991-1002.

https://aaqr.org/articles/aaqr-13-06-oa-0201.pdf

11 C MacIntyre, H Seale, et al. A cluster randomized trial of cloth masks compared with medical masks in healthcare workers. BMJ Open. 2015; 5(4)

https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577.long

12 N95 masks explained. https://www.honeywell.com/en-us/newsroom/news/2020/03/n95-masks-explained

13 V Offeddu, C Yung, et al. Effectiveness of masks and respirators against infections in healthcare workers: A systematic review and meta-analysis. Clin Inf Dis. 65(11), 2017 Dec 1; 1934-1942.

https://academic.oup.com/cid/article/65/11/1934/4068747

14 C MacIntyre, Q Wang, et al. A cluster randomized clinical trial comparing fit-tested and non-fit-tested N95 respirators to medical masks to prevent respiratory virus infection in health care workers. Influenza J. 2010 Dec 3.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1750-2659.2011.00198.x?fbclid=IwAR3kRYVYDKb0aR-su9_me9_vY6a8KVR4HZ17J2A_80f_fXUABRQdhQlc8Wo

15 M Walker. Study casts doubt on N95 masks for the public. MedPage Today. 2020 May 20.

https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/publichealth/86601

16 C MacIntyre, Q Wang, et al. A cluster randomized clinical trial comparing fit-tested and non-fit-tested N95 respirators to medical masks to prevent respiratory virus infection in health care workers. Influenza J. 2010 Dec 3.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1750-2659.2011.00198.x?fbclid=IwAR3kRYVYDKb0aR-su9_me9_vY6a8KVR4HZ17J2A_80f_fXUABRQdhQlc8Wo

17 N Shimasaki, A Okaue, et al. Comparison of the filter efficiency of medical nonwoven fabrics against three different microbe aerosols. Biocontrol Sci. 2018; 23(2). 61-69.

https://www.jstage.jst.go.jp/article/bio/23/2/23_61/_pdf/-char/en

18 T Tunevall. Postoperative wound infections and surgical face masks: A controlled study. World J Surg. 1991 May; 15: 383-387.

https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF01658736

19 N Orr. Is a mask necessary in the operating theatre? Ann Royal Coll Surg Eng 1981: 63: 390-392.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2493952/pdf/annrcse01509-0009.pdf

20 N Mitchell, S Hunt. Surgical face masks in modern operating rooms – a costly and unnecessary ritual? J Hosp Infection. 18(3); 1991 Jul 1. 239-242.

https://www.journalofhospitalinfection.com/article/0195-6701(91)90148-2/pdf

21 C DaZhou, P Sivathondan, et al. Unmasking the surgeons: the evidence base behind the use of facemasks in surgery. JR Soc Med. 2015 Jun; 108(6): 223-228.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4480558/

22 L Brosseau, M Sietsema. Commentary: Masks for all for Covid-19 not based on sound data. U Minn Ctr Inf Dis Res Pol. 2020 Apr 1.

https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/04/commentary-masks-all-covid-19-not-based-sound-data

23 N Leung, D Chu, et al. Respiratory virus shedding in exhaled breath and efficacy of face masks Nature Research. 2020 Mar 7. 26,676-680 (2020).

https://www.researchsquare.com/article/rs-16836/v1

24 S Rengasamy, B Eimer, et al. Simple respiratory protection – evaluation of the filtration performance of cloth masks and common fabric materials against 20-1000 nm size particles. Ann Occup Hyg. 2010 Oct; 54(7): 789-798.

https://academic.oup.com/annweh/article/54/7/789/202744

25 S Bae, M Kim, et al. Effectiveness of surgical and cotton masks in blocking SARS-CoV-2: A controlled comparison in 4 patients. Ann Int Med. 2020 Apr 6.

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-1342

26 S Rengasamy, B Eimer, et al. Simple respiratory protection – evaluation of the filtration performance of cloth masks and common fabric materials against 20-1000 nm size particles. Ann Occup Hyg. 2010 Oct; 54(7): 789-798.

https://academic.oup.com/annweh/article/54/7/789/202744

27 C MacIntyre, H Seale, et al. A cluster randomized trial of cloth masks compared with medical masks in healthcare workers. BMJ Open. 2015; 5(4)

https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577.long

28 W Kellogg. An experimental study of the efficacy of gauze face masks. Am J Pub Health. 1920. 34-42.

https://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.10.1.34

29 M Klompas, C Morris, et al. Universal masking in hospitals in the Covid-19 era. N Eng J Med. 2020; 382 e63.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2006372

30 E Person, C Lemercier et al. Effect of a surgical mask on six minute walking distance. Rev Mal Respir. 2018 Mar; 35(3):264-268.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29395560/

31 B Chandrasekaran, S Fernandes. Exercise with facemask; are we handling a devil’s sword – a physiological hypothesis. Med Hypothese. 2020 Jun 22. 144:110002.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32590322/

32 P Shuang Ye Tong, A Sugam Kale, et al. Respiratory consequences of N95-type mask usage in pregnant healthcare workers – A controlled clinical study. Antimicrob Resist Infect Control. 2015 Nov 16; 4:48.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26579222/

33 T Kao, K Huang, et al. The physiological impact of wearing an N95 mask during hemodialysis as a precaution against SARS in patients with end-stage renal disease. J Formos Med Assoc. 2004 Aug; 103(8):624-628.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15340662/

34 F Blachere, W Lindsley et al. Assessment of influenza virus exposure and recovery from contaminated surgical masks and N95 respirators. J Viro Methods. 2018 Oct; 260:98-106.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30029810/

35 A Rule, O Apau, et al. Healthcare personnel exposure in an emergency department during influenza season. PLoS One. 2018 Aug 31; 13(8): e0203223.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30169507/

36 F Blachere, W Lindsley et al. Assessment of influenza virus exposure and recovery from contaminated surgical masks and N95 respirators. J Viro Methods. 2018 Oct; 260:98-106.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30029810/

37 A Chughtai, S Stelzer-Braid, et al. Contamination by respiratory viruses on our surface of medical masks used by hospital healthcare workers. BMC Infect Dis. 2019 Jun 3; 19(1): 491.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31159777/

38 L Zhiqing, C Yongyun, et al. J Orthop Translat. 2018 Jun 27; 14:57-62.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30035033/

39 C MacIntyre, H Seale, et al. A cluster randomized trial of cloth masks compared with medical masks in healthcare workers. BMJ Open. 2015; 5(4)

https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577

40 A Beder, U Buyukkocak, et al. Preliminary report on surgical mask induced deoxygenation during major surgery. Neurocirugia. 2008; 19: 121-126.

http://scielo.isciii.es/pdf/neuro/v19n2/3.pdf

41 D Lukashev, B Klebanov, et al. Cutting edge: Hypoxia-inducible factor 1-alpha and its activation-inducible short isoform negatively regulate functions of CD4+ and CD8+ T lymphocytes. J Immunol. 2006 Oct 15; 177(8) 4962-4965.

https://www.jimmunol.org/content/177/8/4962

42 A Sant, A McMichael. Revealing the role of CD4+ T-cells in viral immunity. J Exper Med. 2012 Jun 30; 209(8):1391-1395.

https://europepmc.org/article/PMC/3420330

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Wetenschappers koppelen vitamine D-tekorten aan een hoger risico op coronavirusinfectie en ernstige complicaties
Next Deskundigen kunnen geen enkel kind onder de 10 vinden dat het coronavirus heeft doorgegeven aan een volwassene wat de hoop wekt dat ze geen risico vormen

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

6 voedingsmiddelen die je absoluut moet vermijden als je een schildklier aandoening hebt.

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Weinig wijzigingen in zorgpolis, wel in kosten

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Anticonceptiepil blijkt hormoonsloper. Wat deze gynaecoloog zegt moeten alle vrouwen weten

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat