Een hoog zout dieet verzwakt het immuunsysteem

Een hoog zout dieet verzwakt het immuunsysteem

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Een hoog zout dieet is niet alleen slecht voor de bloeddruk, maar ook voor het immuunsysteem. Dit is de conclusie van een lopend onderzoek onder leiding van het Universitair Ziekenhuis Bonn. Muizen die een zoutrijk dieet kregen, bleken te lijden aan veel ernstigere bacteriële infecties. Menselijke vrijwilligers die nog eens zes gram zout per dag consumeerden, vertoonden ook uitgesproken immuun deficiënties. Deze hoeveelheid komt overeen met het zoutgehalte van twee fastfoodmaaltijden. De resultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift “Science Translational Medicine”.

Vijf gram per dag, niet meer: dit is de maximale hoeveelheid zout die volwassenen volgens de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mogen consumeren. Het komt ongeveer overeen met een afgestreken theelepel. In werkelijkheid overschrijden velen deze limiet echter aanzienlijk: uit cijfers van het Robert Koch Institute blijkt dat mannen gemiddeld tien, en vrouwen meer dan acht gram per dag consumeren.

Dit betekent dat we veel meer naar de zoutstrooier reiken dan goed voor ons is. Natriumchloride, wat de chemische naam is, verhoogt immers de bloeddruk en verhoogt daarmee het risico op een hartaanval of beroerte. Maar niet alleen dat: “We hebben nu voor het eerst kunnen bewijzen dat overmatige zoutinname ook een belangrijke arm van het immuunsysteem aanzienlijk verzwakt”, legt prof. Dr. Christian Kurts van het Institute of Experimental Immunology van de Universiteit van Bonn.

Deze bevinding is onverwacht, aangezien sommige studies in de tegenovergestelde richting wijzen. Zo genezen infecties met bepaalde huidparasieten bij proefdieren aanzienlijk sneller als ze een zoutrijk dieet volgen: de macrofagen, immuuncellen die parasieten aanvallen, eten en verteren, zijn vooral actief in aanwezigheid van zout. Verschillende artsen concludeerden uit deze waarneming dat natriumchloride over het algemeen een immuunversterkend effect heeft.

De huid doet dienst als zoutreservoir

“Onze resultaten laten zien dat deze generalisatie niet klopt”, benadrukt Katarzyna Jobin, hoofdauteur van de studie, die sindsdien is overgeplaatst naar de universiteit van Würzburg. Hiervoor zijn twee redenen: Ten eerste houdt het lichaam de zoutconcentratie in het bloed en in de verschillende organen grotendeels constant. Anders zouden belangrijke biologische processen worden belemmerd. De enige grote uitzondering is de huid: deze functioneert als een zoutreservoir van het lichaam. Daarom werkt de extra inname van natriumchloride zo goed bij sommige huidaandoeningen.

Andere delen van het lichaam worden echter niet blootgesteld aan het extra zout dat met voedsel wordt geconsumeerd. In plaats daarvan wordt het door de nieren uitgefilterd en in de urine uitgescheiden. En hier komt het tweede mechanisme in het spel: de nieren hebben een natriumchloridesensor die de zoutuitscheidingsfunctie activeert. Als ongewenste bijwerking zorgt deze sensor echter ook voor het ophopen van zogenaamde glucocorticoïden in het lichaam. En deze remmen op hun beurt de functie van granulocyten, het meest voorkomende type immuuncel in het bloed.

Granulocyten zijn, net als macrofagen, wegvangcellen. Ze vallen echter geen parasieten aan, maar vooral bacteriën. Als ze dit niet in voldoende mate doen, verlopen infecties veel ernstiger. ‘We konden dit aantonen bij muizen met een listeria-infectie’, legt Dr. Jobin uit. ‘Eerder hadden we een aantal van hen op een zoutrijk dieet gezet. In de milt en lever van deze dieren telden we 100 tot 1.000 keer het aantal ziekteverwekkende ziekteverwekkers.’ Listeria zijn bacteriën die bijvoorbeeld in besmet voedsel voorkomen en koorts, braken en sepsis kunnen veroorzaken. Urineweginfecties genazen ook veel langzamer bij laboratoriummuizen die een zoutrijk dieet kregen.

Natriumchloride lijkt ook een negatief effect te hebben op het menselijke immuunsysteem. ‘We hebben vrijwilligers onderzocht die naast hun dagelijkse inname zes gram zout consumeerden’, zegt prof. Kurts. ‘Dit is ongeveer de hoeveelheid die in twee fastfoodmaaltijden zit, namelijk twee hamburgers en twee porties frites.’ Na een week namen de wetenschappers bloed af van hun proefpersonen en onderzochten ze de granulocyten. De immuuncellen gingen veel slechter om met bacteriën nadat de proefpersonen een zoutrijk dieet waren gaan eten.

Bij menselijke vrijwilligers resulteerde de overmatige zoutinname ook in verhoogde glucocorticoïden. Dat dit het immuunsysteem remt is niet verrassend: het bekendste glucocorticoïde cortison wordt traditioneel gebruikt om ontstekingen te onderdrukken. “Alleen door onderzoeken in een heel organisme konden we de complexe controlecircuits ontdekken die leiden van zoutinname tot deze immunodeficiëntie”, benadrukt Kurts. “Ons werk illustreert daarom ook de beperkingen van experimenten puur met celculturen.”

De universiteit van Bonn is een van de toonaangevende Duitse universiteiten op het gebied van immunologie. Het is de thuisbasis van het Cluster of Excellence ImmunoSensation, waarvan prof. Kurts lid is van de Raad van Bestuur. Het is het enige Cluster of Excellence in Duitsland op dit gebied. Ook onderzoekers van universitaire ziekenhuizen in Regensburg, Hamburg, Erlangen en Melbourne (Australië) namen deel aan het onderzoek.

Bronnen:

Katarzyna Jobin, Natascha E. Stumpf, Sebastian Schwab, Melanie Eichler, Patrick Neubert, Manfred Rauh, Marek Adamowski, Olena Babyak, Daniel Hinze, Sugirthan Sivalingam, Christina K. Weisheit, Katharina Hochheiser, Susanne Schmidt, Mirjam Meissner, Natalio Garbi, Zeinab Abdullah, Ulrich Wenzel, Michael Hölzel, Jonathan Jantsch and Christian Kurts: A high-salt diet compromises antibacterial neutrophil responses through hormonal perturbation; Science Translational Medicine; DOI: 10.1126/scitranslmed.aay3850
Previous Nieuwe studie zegt dat mensen met bloedgroep A meer kans hebben om het coronavirus op te lopen
Next Bahrein, en België hebben met succes het coronavirus behandeld met hydroxychloroquine

About author

redactie
redactie 4453 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Sommige COVID-19-vaccins kunnen het risico op hiv verhogen, waarschuwen onderzoekers

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

SCHOKKENDE VIDEO: Dit is waarom voorverpakte sla heel gevaarlijk kan zijn!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Mensen genereren hun eigen oxidatieveld van vrije radicalen en vervuilen de chemie van de binnenlucht om hen heen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Mijn oprecht gemeende excuses, dat ik u op deze brute wijze moet lastig vallen, het zijn barre tijden.

Waar de reguliere media zich gesteund weet door subsidies en advertentie inkomsten op hun websites en de wind in de zeilen heeft op de Big Tech social media en daardoor maximaal bereik, Hebben wij die mogelijkheden niet, maar alle kosten die het met zich meebrengt en zelfs meer hebben wij wel! Wij zijn daarvoor volkomen afhankelijk van de donaties van onze lezers,  wat in tijden van explosief stijgende kosten steeds moeilijker wordt, terwijl dat niet zo hoeft te zijn!

Onze websites krijgen dagelijks meer dan 200.000 bezoeken te verwerken dankzij onze lezers die onze artikelen liken en delen waar ze maar kunnen. Dat zijn miljoenen bezoekjes aan onze websites elke maand weer. Als al die bezoekers eenmalig een euro zouden doneren, waren we voorgoed klaar en konden alle pop ups en verwijzingen naar donaties van de sites af.

Helaas doneert minder dan 1% van deze bezoekers en daarom zijn zaken als deze pop up helaas noodzakelijk om dit onder uw aandacht te brengen. Alle beetjes helpen, we zijn dankbaar voor iedere eurocent en we kunnen op alle voorkomende manieren donaties accepteren om het voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Dus als u het enigszins kan missen:

Steun ons dan in de strijd tegen
censuur en cover-ups!

KLIK HIER OM TE DONEREN

 

Sluit Venster